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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT c_ DENNIS BUWING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 
1E.EPHONE 803-734-3970 

November 25, 1987 

The Honorable James M. Waddell, Jr. 
Senator, District No. 46 
Post Office Box 1026 
Beaufort, South Carolina 29901 

Dear Senator Waddell: 

You have requested the opinion of this Off ice as to wheth­
er, as a matter of law, you would be disqualified from voting, 
as a member of the Budget and Control Board, upon a matter which 
was considered by the South Carolina Coastal Council, of which 
you were a member until recently. It is our opinion that you 
would not be so disqualified as a matter of law. 

It is our understanding that, with respect to a pending 
application under the Coastal Zone Management Act, Section 48-
39-10 et seq., Code of Laws of South Carolina (1976), the 
Budget and Control Board has the authority to issue a permit for 
dredging in the coastal zone upon, inter alia, certification 
by the Coastal Council that the dredging project complies with 
the provisions of the Coastal Zone Management Act. As noted 
above, you participated in the certification process as a member 
of the Coastal Council. Now the permit application is pending 
before the Budget and Control Board. 

As has been stated in 1 Am.Jur.2d Administrative Law 
§ 65, "the mere formation of an opinion and the expression of 
that opinion has been held not to disqualify an officer or agen­
cy from passing upon the merits of a particular controversy." 
Generally, participation by a judicial or quasi-judicial officer 
in a previous proceeding in a case does not, by itself, render 
that officer disqualified to sit in subsequent proceedings. 
See 46 Am. Jur. 2d Judges § 181. In fact, should the Budget 
ana Control Board's action be deemed an appellate review or 
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procedure, in the absence of statutory or constitutional provi­
sions to the contrary, the judicial or quasi-judicial officer is 
not precluded from reviewing his own acts. 46 Am. Jur. 2d Judg­
es § 182. Even in the event of a rehearing of an administra­
tive action or proceeding, courts have been extremely reluctant 
to disqualify the hearing off"icer from sitting in the rehearing 
merely because he was reversed on earlier rulings. See 1 
Am.Jur.2d Administrative Law § 65. Thus, it is our opinion 
that as a matter of law, you would not be disqualified from 
hearing the matter in question as a member of the Budget and 
Control Board. 

As to your question concerning your authority to vote on 
this matter as a member of the Budget and Control Board, even 
though you have not been formally elected chairman of the Senate 
Finance Committee, it is our opinion that your acts as a member 
of the Board would be valid. It is unquestionable that you are 
discharging this duty under color of authority. Heyward v. 
Long, 178 S.C. 351, 183 S.E. 145 (1936). Accordingly, any 
action you might take in relation to the public or a third party 
will be considered valid and effectual. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

p~ tJ.fJ~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


