
T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

'<EMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C . 29211 
TELEPHONE 803·734-3970 

November 13, 1987 

Kenneth E. Merriman, Esquire 
Attorney, Town of Quinby 
Post Office Box 402 
Florence, South Carolina 29503 

Dear Mr. Merriman: 

By your letter of October 5, 1987, you have described activ­
ities of the Quinby Town Council relative to establishing a 
bookkeeping system for the Town. With respect to these activi­
ties vis a vis the law pertaining to the mayor-council form of 
government, you have asked several questions, each of which will 
be set forth separately, as follows. 

Question 1 

Does the mayor under the mayor-council form 
of government have the authority to refuse 
to carry out a vote of council when the 
action does not infringe on the responsibili­
ties and powers of the mayor in the mayor­
counci l form of government as set forth in 
South Carolina Code of Laws, 1976, section 
5-9-30 ? 

Under the mayor-council form of government, the mayor has 
the power or duty "to preside at meetings of the council and 
vote as other councilmen." Section 5-9-30(3) of the Code. Each 
member of council, including the mayor, thus has one vote. The 
mayor has not been given veto powers, which would be the effec­
tive result if the mayor refused to carry out a vote of council 
on an action which does not infringe upon the responsibilities 
and powers of the mayor in the mayor-council form of government. 

Furthermore , by Section 5-9-30(4), the mayor is required 
"to act to insure that all laws, provisions of Chapters 1 
through 17 and ordinances of the council, subject to enforcement 
by him or by off i cers subject to his direction and supervision , 
are faithfully executed." A mayor's failure to carry out the 
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terms of a properly adopted and authorized ordinance of council 
would run afoul of this statute. For the foregoing reasons, we 
concur with your opinion that the mayor must carry into effect 
all lawful ordinances that do not improperly infringe on his 
statutory responsibilities. 

Question 2 

Does the mayor under the mayor-council form 
of government have the authority to refuse 
to carry out a vote of council when the 
action infringes on the responsibilities and 
powers of the mayor in the mayor-council 
form of government as set forth in South 
Carolina Code of Laws, 1976, section 5-9-30? 

In cases such as Central Realty Corp. v. Allison, 218 
S.C. 435, 63 S.E.2d 153 (1951) and Law v. City of Spartanburg, 
148 S.C. 229, 146 S.E. 12 (1928), the courts have stated that a 
municipal ordinance "which is repugnant either to the Constitu­
tion or general laws is i~so facto void." Law v. City of 
Spartanburg, supra, 148 S. . at 234. However, unless and 
until a court of competent jurisdiction should declare the ordi­
nance to be repugnant to the Constitution or statutes of this 
State, such ordinance should continue to be followed. 
O'Shields v. Caldwell, 207 S.C. 194, 217, 35 S.E.2d 184 
( 1945). Thus, the mayor should continue to follow or enforce 
the ordinance which may violate Section 5-9-30 of the Code. 

Questions 3 and 4 

( 3) Is the determination of the form and 
type of bookkeeping system and the person 
who sets up the system a duty and responsi­
bility that belongs solely to the mayor in 
the mayor-council form of government? 

(4) Can the town council in the mayor-coun­
cil form of government direct what type of 
bookkeeping system the town will have and 
specify who will set up the system notwith­
standing the objection of the mayor? 

The mayor in the mayor-council form of government is the 
chief administrative officer of the municipality. Section 5-9-
30 of the Code. He administers the affairs of the municipality, 
appoints and removes employees, administers all departments, 
presides and votes at meetings of council, enforces ordinances, 
prepares and submits the annual budgets, reports on finances, 
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and makes other reports as necessary, according to Section 5-9-
30. Whether the mayor is to determine the method of bookkeeping 
to be employed is not specifically covered by Section 5-9-30. 

Section 5-9-10 of the Code states that "[e]xcept as specifi­
cally provided for in this chapter, the structure, organization, 
powers, duties, functions and responsibilities of municipal 
government under the mayor-council form shall be as prescribed 
in Chapter 7 [of Title 5]." Section 5-7-160 provides that the 
powers of a municipality are vested in its council: "All powers 
of the municipality are vested in the council, except as other­
wise provided by law, and the council shall provide for the 
exercise thereof and for the performance of all duties and obli­
gations imposed on the municipality by law. " In addition, 
Section 5-9-40 gives the council the authority to "establish 
municipal departments, offices, and agencies in addition to 
those created by Chapters 1 through 17 and may prescribe the 
functions of all departments, offices and agencies, except that 
no function assigned by law to a particular department, office 
or agency may be discontinued or assigned to any other agency. 

" 
Applying these statutes to the questions you have raised, 

the determination of a type of bookkeeping system to be utilized 
by all departments of a town does not appear to have been ex­
pressly reserved to the mayor in a mayor-council form of govern­
ment. It could be argued that due to the costs to be incurred 
and the implications that implementation of the system would 
have upon all of the town government and the public as well, 
such may be a decision better made by the entire council includ­
ing the mayor. Because the law on this point is not expressly 
stated, however, this conclusion is not completely free from 
doubt. 

Because the mayor under this form of government is responsi­
ble for appointing and suspending or removing all municipal 
employees, it would be appropriate for the mayor to employ the 
individual who would implement the system so selected, by Sec­
tion 5-9-30(1), if a new employee should be needed. Your letter 
mentioned the possibility of hi ring an accountant by contract 
after appropriate bidding; because this Office is not familiar 
with procurement procedures of the Town of Quinby, advice on 
contracting for such services would be more appropriately given 
by you as Town Attorney. 

Question 5 

Can the same accountant who sets up the 
Town's books also do the independent annual 
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audit required by South Carolina Code sec­
tion 5-7-240? 

Section 5-7-240 of the Code requires: 

The council shall provide for an inde­
pendent annual audit of all financial 
records and transactions of the municipality 
and any agency funded in whole by municipal 
funds... Such audits shall be made by a 
certified public accountant or public accoun­
tant or firm of such accountants who have no 
personal interest, direct or indirect, in 
the fiscal affairs of the municipal govern-
ment. . . . 

If an individual (i.e., accountant) or accounting firm should be 
employed or retained under contract by a municipality to set up 
the bookkeeping system of a municipality, this individual would, 
of necessity and by virtue of being paid for his services, have 
a personal interest in the fiscal affairs of the municipality. 
To then employ that individual or firm to conduct the annual 
audit of the municipality would remove the independence required 
by Section 5-7-240. For these and the reasons cited in your 
letter, we concur with your conclusion that the same accountant 
who sets up the system should not then be employed to audit the 
system, due to the individual's or firm's inherent interests. 

Questions 6 and 7 

( 6) Does section 2-26, Duties of Clerk and 
treasurer, of the Code of the Town of Quinby 
make the clerk and treasurer answerable to 
Town Council rather than the Mayor for those 
duties and functions set out in the section? 

(7) Do sections 2-25 and 2-26 of the Code 
of the Town of Quinby conflict with South 
Carolina Code of Laws, 1976, section 5-9-30 
in that the section appears to place duties, 
responsibilities, and powers of the mayor 
under council by assigning those functions 
to the Town Clerk and treasurer and then 
making the Clerk and treasurer directly 
responsible to the Town Council? 

The Code of the Town of Quinby provides in relevant part 
the following: 
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Sec. 2-25 Clerk and treasurer. 

There shall be elected by the council an officer to be 
known as the Clerk and Treasurer of the town, who will hold 
office for the term of one year, or until his successor is duly 
elected and qualified, unless removed from office by the council. 

Sec. 2-26 Duties of clerk and treasurer. 

The clerk and treasurer shall collect all claims and ac­
counts that may be due and payable to the town; receive all 
monies belonging to the town; issue all licenses and badges for 
which provisions may be made; pay all bills owed by the town 
when approved by the council; make statement of financial condi­
tion of the town as ordered by the council; keep account of all 
monies and accounts and report to council; give notice of regu­
lar and special meetings; and perform such other duties as may 
be required by the council. 

The South Carolina Code, in Section 5-7-220, requires: 

The council under the ... mayor-council 
[form] of government . . . shall appoint an 
officer of the municipality who shall have 
the title of municipal clerk. The municipal 
clerk shall give notice of council meetings 
to its members and the public, keep the 
minutes of its proceedings and perform such 
other duties as are assigned by council. 

The town clerk is considered to be an officer of a municipality 
rather than an employee. Op. Atty. Gen. dated March 14, 1983 
(town clerk is an officer). This officer would perform those 
duties specified in Section 5-7-220 and any others which the 
council would assign to him. 

As noted above, Section 5-9-40 also permits the council of 
a municipality to establish municipal departments, offices, and 
agencies and prescribe the functions of all departments, offic­
es, and agencies. It would appear that, in adopting sections 
2-25 and 2-26, the Town Council of Quinby has provided a mecha­
nism to select its town clerk, has provided for a greater array 
of responsibilities than those in Section 5-7-220 (but which is 
permissible thereunder), and has made the town clerk responsible 
to council as under Section 5-7-220. Because this individual is 
a town officer rather than an employee, it does not appear that 
the mayor's res pons i bl it ies and powers under Sect ion 5-9-30 ( 1) 
have been usurped. If counc i 1 chose, under Sect ion 5-9-40, to 
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establish a position of town treasurer, separate and apart from 
the town clerk, and prescribe the duties and functions of the 
position, then the mayor would be responsible for hiring and 
supervising that individual pursuant to Section 5-9-30(1). 

We trust that the foregoing will be responsive to your 
inquiries. Please advise if clarification or additional assis­
tance should be needed. 

PDP/rhm 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

P~tlJ./~~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


