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Dear Rep. Elliott;

You have asked whether Act No. 178 of 1987 , which took

effect on June 30, 1987, is effective to prohibit the charging by

DHEC of inspection fees for swimming pools and restaurants. Rep.

Carnell has asked a similar question, and by copy of this letter

to him, we are responding to his question as well.

Section 8-21-15(A), as added by the above act, provides that

no agency "initially may set a fee for performing any du

ty... unless the fee for performing the particular duty... is

authorized by statutory law and set by regulation...." (emphasis

added ) .

Regarding swimming pool fees, the charging of such fees was

authorized by § 41.31 of the 1987-88 General Appropriations Act.

There is thus no issue as to the applicability of Act No. 178 of

1987 to these fees because even if that Act applies, the fees

have been authorized by statute.

As to restaurant fees, we are informed by DHEC that DHEC's

policy on these was set last fall. The proposal was submitted to

the Joint Appropriations Review Committee on November 18, 1986,

and approved by the Committee on January 12, 1987.

One definition of the term "set," as in "to set fees" is

that it means to institute or establish. Under this plain-

meaning definition of the term, the fees had clearly been "set"

prior to June 30, 1987. Had the statute prohibited the charging

of fees, the question would have been much closer. But since the

statute only prohibits an agency, after June 30, 1987, from

initially setting fees without legislation, and since the DHEC

fees were clearly set before that date, the fact that the fees
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have not been charged or collected until after that date does

not, in our opinion, make the provisions of Act No. 178 effective

to prohibit the charging of the fees.

Sincerely yours,

Kenneth P. Woodington

Senior Assistant Attorney General
KPW: jca

cc: Honorable Marion P. Carnell
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_As-Sistant, Opinions
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