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Dear Mr. King:

g You have requested the advice of this office as to whether two
v witnesses are required for powers of attorney filed in this State
which have been executed either in this State or out-of-state.
Unless such a power is 'durable", two witnesses do not appear to be
required. See Note 1. Durable powers require three witnesses.

Section 30-5-30 of the Code of Laws of South Carolina 1976 sets
forth prerequisites to recording "...any deed or other instrument in
writing...." None of these prerequisities require two witnesses to
instruments that are recorded.

! The above provisions set forth prerequisites for authenticating
instruments. Thev do not set forth requirements for witnesses
L except as needed for authentication. Therefore, for example, these
Ui provisions do not change the special requirements that two persons
witness the execution of deeds and mortgages. 1974-75 Ops. Atty.
Gen., #3991. The witness requirements for deeds do not apply to
powers of attorney because a power is not a convevance of land in
fee simple. See Section 27-7-10 of the Code. See also, Ops. Attv.
Gen. (February 272, 1985). No other statute appears to require a
particular number of witnesses for powers of attorney generally,
except for the "durable'" power requirements which are explaine
below. 1/ See §32-13-10 as amended. Therefore, unless :he power

1/ To decide whether a power is durable, you must determine
whether the power contains the following statutory language:

"This power shall not be affected by physical disabilitvy
or mental incompetence of the principal which renders the
principal incapable of managing his own estate 'or similar
words showing the intent of the principal that the authority
conferred is excercisable notwithstanding his physical
disability or mental incompetence...''" Section 32-13-10 of
the Code.

If the power contains the above quoted or similar language, it is

durable.
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is durable, two witnesses do not appear to be required for powers
and you must merely determine whether the prerequisites of §30-5-30
have been met,.

Durable powers require three witnesses because the statute
providing for them states that they must be "...executed and
attested with the same formalitv and with the same requirements as
to witnesses as a will." §32-13-10. Wills are required to be
attested by three or more witnesses. Section 21-7-50 of the Code.
Durable powers also must be '"...probated and recorded in the same
manner as a deed...'" §32-23-10. The requirements for recording a
deed are set forth in §30-5-30. See also, Collin, Lombard, Moses
and Spitler, Drafting the Durable Power, Page 283 (1984).

In conclusion, no particular number of witnesses is required to
record a power of attcrner, but the power must comply with one of
the above set forth methods for authentication. If the power is
durable, three witnesses are required and the durable power must be
authenticated as provided in §30-5-30.

If you have any questions, please let me know.
Yours very truly,
G A
. ﬁ&ory Saith, Jr.
” Assistant Attorney General
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