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April,1, 1985:

Dr. Charlie G. Williams

State Superintendent of Education
South Carolina Department of Education
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Columbia, South Carolina " 29201 ' -

Dear Dr. Williams:

You have requested an opinion regarding the transfer of
accumulated sick leave among the various school districts of
the State in accordance with the 1984 amendment to
§59-1-400, 1976 CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA.

Prior to its 1984 amendment, §59-1-400 provided in part
as follows: s

Sick leave which is accrued but not
used may be accumulated up to 60 days.
*%** The provisions of this section shall
not apply to employees of a school
district which provides more liberal
sick leave benefits. **%*

The 1984 amendment increased the number of days which
may be accumulated from 60 to 90, and further provided that
"[s]ick leave accumulated in compllance with this Act is
transferable to any school distrlct in the State by the
employee with the earned leave.' ; :

The questions which you have presented are as follows::-

1. If a téacher has 90 days of sick leave accumulated-
in a "liberal" district and transfers.ito a dis-= o
trict which formerly allowed only!60. days..of sick:-:
leave, may she transfer the additional 30 days of .
sick leave? Rt

2. If the former school district allowed the aggre- =! =
gation of more than 90 days of sick leave, could
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the teacher’in the:‘above example:transfer! all of er all o
her sick leave,:even!:that, amount:in excess" 0f:190 cess of ¢
days? dasis? o

3. Could 2. school district (presumably’ one whichy ~re which
permits only;thEtminimumﬂof;6Q?bri90“dayé)yadbftfafs) adup

policy which.would permit:thé transfer:of.more‘sr of more

accumulated leave than the district itself allows? < -:-

School districts are bodies corporate and politic,
created pursuant to general law. While they naturally
control the day-to-day operations of the school systems,
they are nevertheless subject to the control of the General
Assembly acting through general laws. See, e.g., Moseley v.
Welch, 209 s.C. 19, 34, 39 S.E.2d 133 (19%46)" hus, it 1is
clear that insofar as the General Assembly has addressed a
i particular area by a general law, that law is controlling in
E that area.

| The plain meaning of §59-1-400 as amended, authorizes
! the transfer of up to 90 days of sick leave by any teacher
l who transfers employment after the effective date of the
. 1984 amendment. By permitting the ‘'accumulation' of leave
i up to 90 days, the Act clearly permits a teacher who trans-
fers between districts after the Act's effective date (June
28, 1984) to aggregate leave up to 90 days, and there is no
[ indication in the Act that this should vary according to
@ ' where the leave was originally earned or what the prior
policy of the teacher's present employer might have been.
The Act simply provides that after its effective date, any
teacher may carry up to 90 days of leave. That policy is
served by permitting ary teacher who has previously earned
up to 90 days leave to keep it.

On the other hand, neither the amendments to §59-1-400
nor any other provision of law would authorize the transfer. .
of more than the number of days of leave now permitted by a -
receiving district. Since the school districts are indepen- = -
dent political subdivisions, a contract between one district - .
and a teacher clearlyrcannot bind another district in'any i *
way. Nor could any teacher validly have an expectation that =’
another district would be willing to permit the transfer of - -
excess days over its own policy; if such were the case, a -
teacher could just as well expect the receiving district to’
pay past due salary owed by the receiving district, or - - -
assume liability for other past due prior salary and fringe
benefit obligations of the previous employer.- S A
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Finally, andidinlanswerdtonyoursthird question;dserious:n, seri
problems ofpfaitnessowouldrbescreated if thesreceivinge recoiving
district weréstoicredit-attransferring teacheriwith morer nith more
days of sickaleavé than the.districtiallows:for its-ownfor its own
employees. cWhilecsome justification:(sGch ascposésibleas possible
recruiting advantageg)ac¢ould: bes Imaginéd:fori:suchca policy;h a poli
it would appearotoéodfalilecafoud 6fltheEqualiProtedtion Protection
Clause's requireméntr that-similarly’ situated! ind*vidualsibeéisituale
.. treated similarly. For this reason, this office would = o
advise against the adoption of such a policy.

In summary, it is the opinion of this office that:

¥ R Beginning with the effective date of the 1984

ﬁ R amendment to §59-1-400 (June 28, 1984), any

o ) teacher who has accumulated up to 90 days sick
leave in employment with one school district may
transfer it to another district, regardless of the
prior policy of the receiving district.

f 2. If the receiving district permits only the trans-

fer of the curvent minimum of 90 davs or of some
greater minimum amount which is less than the
number of days the teacher wishes to transfer, the
receiving district may limit the: teacher's trans-
fer to the district's current minimum.

-

% 3. The probability of violating constitutional equal

protection guarantees suggests that it would be
inadvisable for a district to permit incoming
teachers to transfer more days of sick leave than
that district allows its own teachers to accumu-
late.

Sigcerely yours,

Robert D. Cook . = = -
Executive Assistant for Opinions
RDC:em RPC e



