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April 29, 1985

Patricia A. Wright, R.S., Secretary-Treasurer
Board of Examiners for Registered Sanitarians
S.C. Dept. of Health & Environmental Control
2600 Bull Street
Columbia, South Carolina 29201

Dear Ms. Wright:

Your letter dated March 29, 1985 to the Attorney
General has been referred to me for reply. Please address
any future correspondence in this matter directly to me.

You have requested our opinion as to whether §40-61-140
of the 1976 CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, as amended,
requires an applicant to pass the examination or merely to
take it.

Section 40-61-140 states:

"The Board must also issue a certifi
cate of registration to any individual
who is working in environmental health
and control programs in the State on the
effective date of this chapter who is
not a registered environmental sanitarian
who makes application to the Board and
takes the examination prior to July 1,
1985 . (Emphasis added. )

Since the above-referenced statute is silent on the
pertinent point, we must examine other portions of the law
for guidance. Sutherland, Statutory Construction, §§51.01
- 51.03.

Section 40-61-60 provides that one of the requirements
for registration is that the applicant "pass a written or
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oral examination as prescribed by the Board." Therefore,
reading those two companion statutes together, the meaning
becomes quite clear that the examination must be passed. To
construe the legislative intent otherwise, as your applicant
argues, would make the examination requirement meaningless
thereby resulting in an absurdity. As observed at 53 C.J.S.
Licenses §33, "An applicant who fails to make a passing
grade is not entitled to a license."

This interpretation is further supported by Dovalina v.
Albert, 409 S.W.2d 616 (Tex. Civ. App.), 32 ALR 3d 1316
( 1966) , wherein a polygraph examiner applying for certifica
tion argued that "since failure to pass the examination is
not one of the grounds [for denying certification] the Board
was without authority to refuse [him] a license." The
court, in rejecting the argument, relied upon legislative
intent and the entire enactment, saying, "nor will applica
tion be made of any rule of construction that, in the
circumstances, will lead to absurdity," in relation to
another point.

Therefore, it is the opinion of this Office that the
requirement of §40-61-140 that certain applicants "take the
examination" also requires that they make a passing grade in
order to qualify for certification. To hold otherwise would
produce an absurd result. -

I trust the preceding discussion adequately answers
your question, however, if any further explanation is
required, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours ,

Richard P. Wilson
Assistant Attorney General
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ROBERT D. COOK	
Executive Assistant for Opinions


