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Office of tlje (Attorney (General t ,

T. TRAVIS WEDLOCK JOHN a CALHOUN BUILDING

ATTORNEY GENERAL POST OFFICE BOX 125 .

COLUMBIA S C. 29214

TELEPHONE 803-759-2211

August 16, 1985

Honorable Earle E. Morris
Comptroller General .
Wade Hampton Office Building
Columbia, South Carolina 29211

Dear Mr. Morris:

The following was enacted in the 1985-1986 General
Appropriations Act:

"Provided, Further, that the regulations of the
Comptroller General established for meals and
travel reimbursement shall contain a provision to

. prohibit the reimbursement of any meal expenses
which are not allowable as an expense deduction
under the Federal Internal Revenue Code."

You have asked for an opinion as to how the Comptroller
General's Office should administer this proviso and whether
any party is exempted from its coverage. Each of these
questions is addressed below.

A. DEDUCTIBILITY UNDER THE INTERNAL REVENUE CODE

The Comptroller's Office is required to provide by
regulation that reimbursement of meal expenses shall be
prohibited unless such expenses are allowable under the
Internal Revenue Code as a deduction to the party making the
expenditure. While it is not possible to address all
factual circumstances that may arise for which reimbursement
may be sought, some guidelines can be stated.

Meals may be deducted under I.R.C. § 162(a)(2) if three
tests are met. Commissioner of Internal Revenue v. Flowers,
326 U.S. 465 (1946) . These tests are (1) the expense must
be an ordinary and necessary travel expense, (2) which was
incurred away from home, and (3) which was incurred in
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pursuit of the employer's business. These tests can be

generally described.

1. ORDINARY AND NECESSARY TRAVEL EXPENSE

The meal expense must be ordinary and necessary to the

employer's business. An expense is ordinary if it is a

common or normal means of meeting a need of the employer.

Donald G. Graham v. Commissioner of Internal Revenue, 35 TC

273 (1960) . Further , an expense is necessary if it is

appropriate or helpful to the employer's business. Welch v.

Helvering , 290 U.S. Ill (1933). Meals have been

traditionally found to be ordinary and necessary travel

expenses and are identified as such by the Internal Revenue

Service. See Reg. § 1.162-2(a).

2. MEAL EXPENSE INCURRED AWAY FROM HOME

Under the "away from home" test three issues having

significance to the Comptroller General's office arise.

First, where is one's home located. Second, how long is one

required to be away from his home in order to deduct his

meal expenses. Finally, on long work assignments away from

home, does one's home "move" to the new assignment for

purposes of deductibility of meal expenses. Each of these

issues are discussed below.

The Internal Revenue Service has held the home from which

one must be away in order to have meal expenses deducted is

one's place of employment as opposed to one's residence.

Rev. Rul . 75-432, 1975-2 C.B. 60; Rev. Rul. 60-189, 1960-1

C.B. 60; Rev. Rul. 54-497, 1954-2 C.B. 75. Such a view has

long been supported by the Tax Court. Mort L. Bixler, 5

B.T.A. 1181 (1927); John B. Kennedy v. Commissioner of

Internal Revenue, 40 TCM 958 , 960 (1980) . T^ C . Memo

1980-310 . While some courts of appeal h^ive differed with

the Internal Revenue Service's position the more

Rosenspan v. United States, 438 F.2d 905(2d Cir. 1971)

cert . denied 404 U.S. 864; Six v. United States, 450 F.2d 66

(2d Cir. 1971) and Combs v. Commissioner, 608 E.2d 1269 (9th

Cir. 1979) where home generally was found to mean residence.
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predominant view is to follow the Service's position . The

geographic area of one's home from which one must be away is

the general metropolitan area of his post of duty. See Rev.

Rul. 55-109, 1955-1 C.B. 261.
3

Further the Internal Revenue Service and the courts have

long established that the "away from home" test is met only

if the trip required the employee to stop for sleep or rest.

This position was upheld in United States v. Correll, 389

U.S. 299 (1967). There a taxpayer's breakfast and lunch

expenses were disallowed as deductions since the taxpayer,

who began work at 5 a.m. and returned home at 5:30 p.m.,

made daily trips not requiring sleep or rest. In Barry v.

Commissioner, 435 F.2d. 1290 (1971), one day business trips

of 16 to 19 hours did not meet the sleep or rest rule even

though the taxpayer actually rested once or twice in his car

o

The First, Third, Fourth, Seventh and Eighth Circuits have

generally followed the Internal Revenue Service's position.

Amoroso v. Commissioner, 193 F.2d 583 (1st Cir. 1952);

Chimento v. Commissioner, 438 F.2d 643 (3d Cir. 1971);

Barnhill v. Commissioner, 148 F.2d 913 (4th Cir. 1945);

Curtis v. Commissioner, 449 F.2d 225 (5th Cir. 1971); Markey

v. Commissioner, 490 F.2d 1249 (6th Cir. 1974); England v.

United States, 345 F.2d 414 (7th Cir. 1965), cert . denied,

382 U.S. 986 ; and Jenkins v. Commissioner, 418 F.2d 1293

(8th Cir. 1969).

^Rev. Rul. 54-497, 1954-2 C.B. 75,78 (superseded in part by
Rev. Rul. 75-432, 1975-2 C.B. 60, modified by Rev. Rul.

75-169, 1975-1 C.B. 59 and 76-453,1976-2 C.B. 86) states

that a taxpayer is away from home "if his absence on business

from his principal or regular post of duty [is] of such

duration that he cannot leave from or return to that

location at the start and finish of, or before or after each

day ' s work ..."
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during the day.**

Revenue Ruling 68-663, 1968-2 C.B. 71 also addresses one day

trips. A civilian Federal employee left his post of duty at

9 a.m. and returned at 10 p.m. and incurred expenses for his

noon and evening meals. The ruling held as follows:

"... the meal expenses incurred ... on

the one day trip that did not require a

stop for sleep or rest are not

"deductible ... under section 162(a) of

the Code. However, if the ... employee

had been [on a trip] for a period of

time that did require him to stop for

sleep or rest, the [meal expenses] would

be deductible ... under section 162(a)

Finally, temporary assignments to a new place of employment

may cause difficulty in determining one's "home" for

purposes of deductibility. The Internal Revenue Service has

held that a taxpayer employed temporarily, as opposed to

indefinitely, away from his regular place of business is

considered to be away from home under § 162(a)(2) and may

deduct his meals and lodging at his temporary location.

Rev. Rul . 75-432, 1975-2 C.B. 60; Rev. Rul. 60-189, 1960-1

C.B. 60. In other words, meals are deductible on temporary

assignments to a new job site where the sleep or rest rule

is met since one's tax home has not "moved" to the new job

location. However, meals are not deductible on indefinite

assignments to a new job site since one's tax home is

considered to have "moved" to the new job location.

Private letter Ruling 7803046 held that business trips by

employees of 10 to 16 hours did not meet the sleep or rest

requirement. "An employee may deduct the expenses for meals

on a business trip . . . only when the trip lasts

substantially longer than an ordinary day's work, the

employee cannot reasonably be expected to make the trip

without . . . substantial sleep or rest and the release from

duty [to obtain sleep or rest] is with the employee's ...

acquiescence. ' A brief interval ... to eat but not to obtain

substantial sleep or rest does not meet the requirement . . .

on business trips completed within one day."
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The distinction between temporary and indefinite is based on

facts decided on a case by case approach. The most

important factor is the taxpayer's expectation as to the

duration of the assignment. Rev. Rul. 60-189, 1960-1 C.B.

60, 63, James M. Waldrop, 36 T.C.M. 780 (1977). Generally,

if the taxpayer believes his stay will be less than one

year, such is considered temporary even if the actual stay

is more than one year. Rev. Rul. 60-189, 1960-1 C.B. 60,

63. While the temporary-indefinite duration test has not

been uniformly followed most courts have accepted it. Eg.

Commissioner v. Peurifoy, 254 F.2d 483 (4th Cir. 1957)

affd. per curiam, 358 U.S. 59(1958); Claunch v.

Commissioner, 264 F.2d 309 (5th Cir. 1959) .

3. MEAL EXPENSES INCURRED IN PURSUIT

• : OF THE EMPLOYER'S BUSINESS"

On a trip which is partly business and partly personal meal

expenses while traveling to or from the destination are

deductible if the trip is related primarily to the

employer's business. Reg. 1 . 162-2(b) (1) . Meal expenses at

the destination are deductible if they are incurred pursuing

the employer's business. In determining whether a trip is

primarily personal or not, the percentage of time spent on

personal versus business activities is an important element.

Reg. 1 .162-2 (b) (2) .

In conclusion the Comptroller's office may not reimburse

meal expenses unless the expenses are deductible under the

Internal Revenue Code. Meal expenses are deductible under §

162(a)(2) where the expense is an ordinary and necessary

travel expense incurred away from home in pursuit of the

employer's business. Hopefully, the discussion presented

above will provide general guidelines to enable your office

to determine if meal reimbursements are allowable.

Harvey v. Commissioner, 283 F.2d 491 (9th Cir. 1960).

There the court found one ' s tax home changed when the

employee had a reasonable probability that he may be

employed "for a long period of time". The court further

held the indefinite duration requirement was incorrect since

it was unreasonable to expect an employee on an indefinite

assignment to move his residence.
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B. NO EXCEPTIONS TO THE PROVISO

The proviso expressly provides that meal expenses shall not
be reimbursed unless such expenses are allowable as a
deduction under the Internal Revenue Code. The language of
the enactment does not provide any exceptions from its
coverage. Where the words of a statute are clear, the
Legislature must have intended to mean what it has plainly
expressed and thus, there is no room for construction.
Beaty v. Richardson, 56 S.C. 173, 34 S.E. 73,76 (1899). In
this matter the proviso is clear and no exceptions have been
made from its coverage.

% Sincerely,

'/O-
Ray N. Stevens
Deputy Attorney General

RNS/jws

I CONCUR:

MS
L. ALLEN, JR.

Chief Deputy Attorney General

NOTE: You may wish to communicate directly with the
Internal Revenue Service on questionable items. The State's
reimbursement is upon condition that the payment is
deductible for federal income tax purposes. In questionable
cases, only a determination by the Service will resolve the
matter.


