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TELEPHONE 803-758-3970

August 1, 1985

Ms. Judith S. Burk
Assistant City Attorney
City of Greenville ,
Post Office Box 2207
Greenville, South Carolina 29602

Dear Ms. Burk:

By your letter of June 26, 1985, to Attorney General
Medlock, you have requested an opinion of this Office as to the
power of a mayor to remove from office a housing authority
commissioner who has moved out of the city limits. This Office
has received memoranda on the question from both the City
Attorney's office and the attorney for the Housing Authority of
the City of Greenville. This Office concurs with the conclusion
reached in the memorandum of the City Attorney dated July 19,
1985, as discussed more fully below.

The Housing Authority of the City of Greenville was created
pursuant to Section 31-3-310 et seq . , Code of Laws of South
Carolina (1976). Commissioners are appointed pursuant to
Section 31-3-340 of the Code. Removal of commissioners may be
accomplished pursuant to the terms of Section 31-3-370, which
provides :

For inefficiency, neglect of duty or
misconduct in office a commissioner of an
authority may be removed by the mayor, but a
commissioner shall be removed only after he
shall have been given a copy of the charges
at least ten days prior to the hearing
thereon and had an opportunity to be heard
in person or by counsel. In the event of
the removal of any commissioner a record of
the proceedings, together with the charges
and findings thereon, shall be filed in the
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office of the clerk of the circuit court of
the county in which the city is located, in
the office of the Secretary of State and in
the office of the Board.

As we understand the situation in Greenville, a commissioner
formerly residing in the City of Greenville moved out of the
city limits to the City of Simpsonville . Subsequent to her
move, she was reappointed as a commissioner for an additional
term. By letter from the Mayor of Greenville dated June 14,
1985, the commissioner was notified that city policy required
members of commissions to be residents of the City for the
duration of the term of office; thus, due to the commissioner's
non-resident status, a successor was to be appointed to take the
place of the commissioner. The Housing Authority has questioned
the authority or procedure of removal as to residence being
outside those specific reasons for removal. The City Attorney
argues that residence within the city is an implied qualifica
tion which must be met on a continuing basis and further that
moving out of the jurisdiction is treated as an abandonment of
office .

We note from the outset that Section 31-3-340 of the Code,
relative to appointment of commission members, is silent as to
any qualification as to residence of appointees. However,
Article XVII, Section 1 of the Constitution of the State of
South Carolina provides that "[n]o person shall be elected or
appointed to any office in this State unless he possess the
qualifications of an elector... . " Where a residence require
ment has not been specified by the legislature, such may be
necessarily implied, to prevent circumvention of the Constitu
tion. McLure v. McElroy, 211 S.C. 106, 44 S.E.2d 101 (1947). See
Op. Atty. Gen, dated April 16, 1982; October 4, 1984; December 19 ,
1980; and particularly January 14, 1981 (enclosed) (magistrate
must reside in the county in which he serves). Thus, we concur
with the statement of the City Attorney in his letter of July 19
that "[mjunicipal officials exercising sovereign powers must be
qualified electors of the city." While this residence require
ment may be necessarily implied, we would also note that such a
requirement was formally imposed by adoption of Resolution No.
84-R-50 by the City Council of Greenville cn December 17, 1984.

Because there is thus imposed a residency requirement, the
removal process to be followed once a commission member ceases
to be a city resident must be addressed. As the attorney for
the Housing Authority correctly notes. Section 31-3-370 of the
Code does not address this situation. However, when an officer
ceases to meet requirements of a continuing nature, such as
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residence (i.e., being a qualified elector), the law itself
operates to remove the office-holder from office. Cf . , Thomas
v. Macklen , 186 S.C. 290, 195 S.E.539 (1938) (no rigKt of
nonresident to hold office) . This Office has opined that when an
office holder ceases to reside in the appropriate locality, he
vacates his position and becomes an officer de facto until his
successor is selected. See Ops. Atty. Gen, of October 4, 1968;
February 17, 1956; December 16 , 1970; March 8, 1978; and August 16,
1979, copies of which are enclosed. See also 3 McQuillin,
Municipal Corporations, § 12.65; 67 C.J.S. Officers § 75; 63
Am.Jur .2d Public Officers and Employees § 137 , as to the general
law. Thus, we concur with the City Attorney's statement in his
July 19 letter that "moving out of the jurisdiction is ordinarily
treated as an abandonment or implied resignation of the office."
The terms of Section 31-3-370 would not be applicable in this
situation .

Therefore, it is the opinion of this Office that residence
within the City of Greenville (and otherwise qualifying to be an
elector thereof) may be necessarily implied as an additional
constitutional requirement for a commissioner of the Housing
Authority of the City of Greenville, in addition to the specific
requirement imposed by Resolution No. 84-R-50. One who ceases
to be a qualified elector of the City of Greenville, by virtue
of changing residence, would by operation of law vacate his or
her office, though the officer would continue to serve in a de
facto capacity until the vacancy is filled. Section 31-3-370 as
to removal would not apply in this situation.

Please advise if we may provide additional information or
clarification.

Sincerely,

PtJi'xJLOLCL- <&•
Patricia D. Petway
Assistant Attorney General
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Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions

cc: Joseph M. Jenkins, Jr., Esquire


