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Dear Mr. Smith: ' -

Attorney General Medlock has referred your letter and

memorandum of October 30, 1985, to the Opinion Section for

response. You have asked for the opinion of this Office as to

several portions of Section 4-9-10 (c) , Code of Laws of South

Carolina (1984 Cum. Supp.), as those portions relate to a

referendum on the issue of changing the form of government or

number or election method of county council members. Your first

three questions will be discussed together, and the remaining

questions, separately.

Questions 1, 2, and 3

You have asked this Office to construe the language from

Section 4-9-10 (c) , as follows:

In any referendum, the question voted upon, •

whether -it be to change the form of

government, number of council members, or

methods of election, shall give the

qualified electors an alternative to retain

the existing form of government, number of

council members, or method of election or

change to one other designated form, number,

' ' or method of election. ... - '

At the outset, several rules of statutory construction must

be considered. The primary objective in construing statutes is

to ascertain and give effect to legislative intent if at all

possible. Bankers Trust of South Carolina v. Bruce, 275 S.C.

35, 267 S . E . 2d 424 (1980) . Absent ambiguity, words of a statute
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must be given their plain and ordinary meanings. Worthington v.
Belcher, 274 S.C. 366, 264 S.E.2d 148 (1980). These rules will
be used in responding to each of your questions.

After the initial form of county government, number of
council members, and method of election have been selected,
changes may be made by the calling of a referendum by county
council, by their own initiative or upon petition of not less
than ten percent of the registered voters of the county. Your

first three questions concern the number of choices to be
offered in the referendum and who makes the choices.

Your questions have been basically answered by prior
opinions of this Office dated May 12, 1980, and March 17, 1980.
From these opinions it appears that at the least, the referendum

must present alternatives to keep the existing form of government,

method of election, or number of council members as well as

whatever may be proposed by petition. These prior opiinions -

interpreting Section 4-9-10 (c) do not seem to limit the

alternatives to only those two choices. County Council would
not be required to add more choices, nor would it apparently be

prohibited from doing so.

Copies of these prior opinions are enclosed for your use.

As we discussed by telephone on November 26, the interpreta

tion of Section 4-9-10 (c) is not entirely clear. One interpreta

tion or argument is that presented by prior opinions of this

Office. We have reviewed those opinions and do not find them to

be clearly erroneous under our standard of review; thus, those

opinions continue to represent the views of this Office.
However, an alternate interpretation or argument may be made;

you requested that I present that point of view even though we

are following the prior opinions.

From the language of the statute, it could be argued that

only two proposals would appear on the ballot in one referendum.

The most basic form of the portion cited above would be:

In any referendum, the question voted

. upon, . . . shall give the qualified electors

an alternative to retain the existing form

' ' [etc.] ... or change to one other designated '
form [ etc . ] 	

(Emphasis added. ) The language arguably appears to contemplate
two choices for the electorate: the existing form and one other

form.

We also note that according to the terms of Section 4-9-10

(c) , if more than one petition is received wTithin the time
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I allowed for such filing, the petition containing the largest
I number of signatures is the proposal to be submitted to the

electorate. See also Guide to S. C. State Government,

S discussion following Section 14-3701 Tel [now Section 4-9-10
| (c)]. The statute does not appear to take into account that a

county council may wish to offer a proposal in addition to one

, submitted by petition. Thus, the "one other designated form,"
| etc. would arguably be that form or other change proposed by the
' petition.

H If this argument were adopted, the responses to your second
H and third questions would be covered by the fact that only two

alternatives would appear on the ballot: the present form of

§< government and the form, method, or number proposed by petition.
| However, as stated above, the prior opinions of this Office,

which are not clearly erroneous, would permit any number of

, alternatives to appear on the ballot.

Question 4

Your fourth question concerned the time frame for
scheduling the referendum. The pertinent portions of Section

4-9-10 (c) state:

|j Petitions shall be certified as valid or
rejected by the county board of registration

within sixty days after they have been

^ . delivered to the board and, if certified,

^ shall be filed with the governing body which
shall provide for a referendum not more than

H ninety days thereafter. ... Referendums

j§ shall be conducted by the county election
commissioner and may be held in a general

-• election or in a special election as

determined by the governing body. . . . '

Your question is whether council must act within ninety days, or

whether the referendum must be held within the ninety days.
Your concern is that if council must hold the referendum within

the ninety days, council may be deprived of the choice to

schedule the referendum with a general election if one is not to

be held within the ninety-day period.

We must' advise that the answer is not entirely clear in

this instance. While the question is a close one, and arguments

can be made either way, we would suggest that a county council

act upon the receipt of the petition within ninety days rather

than schedule the referendum within the ninety days. "When the

Home Rule Act was passed, South Carolina and its political
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subdivisions, including counties, were already subject to the
requirements of the Voting Rights Act of 1965, as amended. Any
of the changes contemplated by Section 4-9-10 (c) would require
preclearance from the United States Department of Justice, as

well as preclearing the date of the., referendum. The Department
5 of Justice must respond within sixty days when submission is

made to the United States Attorney General for his statement of

no objection; further, the sixty days may be tolled at any time
if the Department of Justice requests additional information.
By interpreting the language of Section 4-9-10 (c) as requiring

gl council to act within ninety days, the requirement of preclearance
§1 could be accommodated.

•k A consideration of economy may also be present. It is well-
H known that the election process is expensive; giving council the

1 option to hold the referendum at the time a general election is

, scheduled may permit the county to save a considerable amount of
| money. ' -

On the other hand, it could be argued that failure to hold

the referendum within ninety days could circumvent the speedy

disposition of the petition. In effect, a county council could
delay the referendum indefinitely or until the next general

12 election, which could be many months away. As noted above,
¦I preclearance must still be obtained and such may not be possible
— within the ninety days. If this argument is adopted and the

referendum held without first obtaining preclearance, the
results of the referendum will most probably be voided. See

&& N.A.A.C.P. V. Hampton County Election Commission, U.S.
,105 S.Ct. 1128, 84 L". Ed. 2d 124 (1985). Thus, we concur

m with your conclusion that scheduling, rather than actually

g| holding, the referendum within ninety days of receipt of the
petition by county council is contemplated by Section 4-9-10

r,, (c).

Question 5 -

Your final question is whether the method of election of
the chairman of a county council may be changed by the procedure

outlined in Section 4-9-10 (c), in light of language contained
in Section 4-9-90 as to a chairman of council being elected at

large as a separate office.

Section' 4-9-10 (c) provides the following:

After the initial form of government
and the number and method of election of
county council including the chairman has

been adopted and selected, the adopted form,

number, and method of election shall not be
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changed for a period of two years from the
date such form becomes effective and then
only as a result of a referendum as
hereinafter provided for ....

As to the chairman of county council, Section 4-9-90 provides in
pertinent part:

In those counties in which the chairman of
the governing body was elected at large as a
separate office prior to the adoption of one
of the alternate forms of government
provided for in this chapter, the chairman
shall continue to be so elected. ... '
[Emphasis added.]

See also Section 4-9-110, "The council shall select one of its
members as chairman, except where the chairman is elected as a
separate office ... . "

Use of the term "shall" is generally regarded as mandatory.
South Carolina Wildlife Federation v. Alexander, 457 F.Supp. 118
(D . S . C . 1978) . Thus , where the chairman of a county council was
elected at large prior to adoption of an alternate form of
government under the Home Rule Act, Section 4-9-90 would continue
to be followed. We do not find another provision of law
permitting this statute to be altered by a count}'- council. We
concur with your conclusion that the statute would require
amendment by the General Assembly or clarification by a court to
reach another conclusion. But see Op. Atty. Gen. dated June 22,
1982.

We trust that the foregoing will satisfactorily resolve
your inquiries. Please advise if you need clarification or
additional assistance. We are also enclosing information on"
preclearance under- the Voting Rights Act.

Sincerely,

PDP/an '
Enclosures

Patricia D. Petway

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY

Robert D. Cook

Executive Assistant for Opinions


