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Office of tI|E (Attomeg General
T. TRAVIS MEDLOCK

REM8ERT C. DENNIS BUILDING
ATTORNEY GENERAL

POST OFFICE BOX 11549

COLUMBIA. S C 2921 1
TELEPHONE 803-758-3970

December 11, 1985

Carrol G. Heath, Sheriff
_

County of Aiken
P. 0. Box 462
Aiken, South Carolina 29802-0462

Dear Sheriff Heath:
• -

In a letter to this Office you requested an opinion dealing
with the question of what authority a county government has over
the personnel in a sheriff's department.

In prior opinions, this Office has advised that the hiring
and discharge of a deputy sheriff are matters solely within the
prerogative of a sheriff. See : Opinions dated August 14, 1985
and January 24, 1985. Such opinions referenced that the State
Supreme Court in Rhodes v. Smith, 273 S.C. 13, 254 S.E.2d 49(1979), recognized that pursuant to Section 23-13-10 of the Code
a deputy sheriff serves at the pleasure of the sheriff. The
Court also indicated that particular statutes, namely, Sections
8-17-110, et seq. of the Code, which provide for county andmunicipal grievance procedures generally, are inapplicable to
individuals serving as deputy sheriffs. More recently, theCourt reaffirmed its decision in Rhodes in Anders v: Countv '
Council for Richland County, 	 S.C. ,wherein the Court noted that Section 4-9-30 (7) of the "homerule" act,. which provides grievance procedures for countyemployees, is inapplicable to employees of a solicitor.Instead, the Court determined that Section 1-7-405 of the Code,
which states that employees of a solicitor serve at hispleasure, controls. In Anders, the Court noted that Section23-13-10 provided similar power to sheriffs. -

Section 4-9-30(7) of the Code provides that countygovernments are authorized to

"... develop personnel system policies andprocedures for county employees by which allcounty employees are regulated except thoseelected directly by the people and to be
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responsible for the employment and dischargeof county personnel in those county departmentsin which the employment authority is vestedin the county government but this authorityshall not extend to any personnel employedin departments or agencies under the directionof an elected official... T" (Emphasisadded . )

In a prior opinion of this Office dated February 18, 1983 whichdealt with another elected county official, a clerk of court,,this Office determined that pursuant to Section 4-9-30(7) acounty council does not have responsibility for the employmentand discharge of county personnel within a clerk of court'soffice. Instead, the opinion noted that "... the Clerk of Courthas the power under the Home Rule Act to employ and dischargeall personnel employed in the Office of the Clerk of Court."However, the opinion further stated that the personnel employedby the clerk "... would ... be subject to general 'personnelsystem policies and procedures for county employees by which allcounty employees are regulated.'" The opinion emphasized thatthe authority in Section 4-9-30(7) for a county to developpersonnel system policies and procedures could not, however, beconstrued in any manner so as to infringe upon the authority ofan elected county official to make any decisions regarding theemployment and discharge of personnel in the elected official'soffice. In addition to the referenced authority of a countygovernment in the area of personnel policies and procedures,other opinions of this Office have stated that the "home rule"legislation authorizes county governments to affect thefunctioning of elected officials in matters such as theestablishment of an accounting and reporting system [Section4-9-30(8) of the Code], the establishment of a centralized 'purchasing system [Section 4-9-160 of the Code], and thesubmission to it of annual fiscal reports [Section 4-9-140 ofthe Code].- See : Opinions dated February 10, 1984 andSeptember 7 , 1979; February 9, 1981.

An opinion dated January 24, 1985 determined that theconclusions of the referenced opinion dealing with a clerk of .court's office would similarly be applicable to personnel in acounty sheriff's office since a sheriff is an elected countyofficial. Therefore, consistent with Section 4-9-30(7), asheriff has absolute authority regarding the emp loyment anddischarge of personnel employed within his department. Suchpersonnel would, however, also be subject to 'general personnelsystem policies and procedures" of the county. The opinion
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further noted that generally for any personnel positions withinthe sheriff's office other than deputy sheriff, such personnelwould be entitled to the benefits of the employee grievanceprocedure established by Section 4-9-30(7). Such provisionstates in part that:

"(a)ny employee discharged by... (an). . . elected official . . . shall be
granted a public hearing before the
entire county council if he submits a _request in writing...

.

As to what type matters may be considered "general personnelsystem policies and procedures", the January 24, 1985 opinionparticularly advised that as to the question raised concerningwhether county personnel should handle all applications foremployment within the sheriff's department, such activity wouldbe within the subject of "general personnel system policies andprocedures" regulating county employees generally. Therefore,the opinion advised that the county should handle any suchapplications. A July 27, 1977 opinion dealt with the questionof whether a county council was authorized to regulate the hoursduring which all county departments, including those of electedofficials, are open to the public. Referencing Section 4-9-30(7),the opinion determined that a council was so authorized. Theopinion further stated that such provision:

"... is most probably broad enough to allowa county council to set the hours duringwhich county employees are to work and,thus, indirectly, to regulate the hoursduring which county offices are open for . .business. While such a regulation cannot beconstrued .to include an elected officialbecause of the exception hereinabove emphasized,it does include the employees of electedofficials." 1/

_1/ • Inasmuch as the 1977 opinion was rendered prior to thedecision of the Supreme Court in Rhodes , it is questionablewhether such determination dealing with the regulation of hoursremains applicable to deputy sheriffs. The distinction betweena deputy sheriff and other employees of a sheriff's departmentwas particularly noted in an opinion dated January 9, 1979 whichwas issued during the period the Court was considering Rhodes .However, we express no opinion regarding the authority of acounty to regulate the hours of employment of a deputy sheriff.
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Consistent with the recognized absolute authority of asheriff as to the employment and discharge of a deputy withinhis department, an opinion of this Office dated August 14, 1985dealt with the question as to whether action could be taken bythe county council to withdraw the appropriation for aparticular deputy sheriff's position so as to result in thetermination of the particular deputy. The opinion concludedthat it is extremely doubtful as to whether such action could betaken. The opinion noted that "(w)hile obviously a countycouncil is vested with discretion in dealing with anyappropriations from the standpoint of general economic and .efficiency concerns, such discretion could not be utilized in amanner which would interfere with the decisions of a sheriff asto hiring and discharge of a deputy sheriff."

. Hopefully the above has been responsive to your generalinquiry as to what authority a county government has overpersonnel within a sheriff's department. If there is anythingfurther, please advise.

Sincerely,

Charles H. Richardson
Assistant Attorney General

CHR/an

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D ."Cook
Executive Assistant for Opinions


