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T. TRAVIS WEDLOCK REWBERT c. DENNtS BUILDING

ATTORNEY GENERAL POST OFFICE BOX 11549

COLUMBIA. S.C. 29211

TELEPHONE 803-750-3970

December 11, 1985

Gerald A. Kaynard, Esquire •
Post Office Drawer D
Charleston, South Carolina 29A02

Dear Mr. Kaynard: • .

By your letter of October 28, 1985, you have asked, on
behalf of the East Cooper Water Implementation Committee, for
the opinion of this Office on two questions. Each will be
addressed separately, as follows.

Question 1

Under the definition of "municipality" as contained in
Section 6-25-20, Code of Laws of South Carolina (1984 Cum.
Supp.), does Mt. Pleasant Waterworks and Sewer Commission
qualify for membership in a joint municipal water system as
contemplated by Section 6-25-10 et seq.?

By an opinion dated October 17, 1985, this Office concluded
that the representative for the Town of Mount Pleasant on the
proposed joint municipal water system would be appointed by -the
Mt. Pleasant Town .Council rather than by the members of the
Waterworks and Sewer Commission. You are now asking whether the
Commission itself may be a member of the joint municipal water
system and appoint its own member to serve on the governing
body.

Section 6-25-20 (f) of the Code defines "municipality" to
include , •

counties, town, and cities incorporated
under the laws of this State; consolidated
political subdivisions of this State; and
any agency or public body created by the
General Assembly of this State or under the
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laws of this State and engaged in the sale
and service of water for industrial and
domestic purposes.

If the Commission should be deemed a "municipality" under this
definition, it appears that the Commission could become a member
of a joint municipal water system and thus appoint its own
representative .

Clearly, the Commission would not be a county, town, city,
or consolidated political subdivision. The Commission as a
public body was not created by the General Assembly but was .
created under the laws of the State, particularly Section
5-31-210 et seq. of the Code, to, inter alia , provide water
services to the citizens of Mt. Pleasant. Thus, it appears that
the Commission would be a "municipality" as that term is defined
in the Code and would be entitled to be a member of a joint
municipal water system.

As such a member, the Commission would therefore be entitled
to appoint a representative to serve on the governing body
pursuant to Section 6-25-50 of the Code and to participate in
the system just as the towns of Mt . Pleasant, Isle of Palms, and
Sullivan's Island would.

Question 2

Upon the formation of a joint municipal water system, can
an elected member of a town council, an elected mayor, or an
elected commissioner of a water and sewer commission serve at
the same time in their elected capacity and as a commissioner of
the joint municipal water system?

The answer to this question is found in Section 6-25-60 (a)
of the Code, which' states in relevant part:

The management and control of a joint
system shall be vested in a commission. The
governing body of each member of a joint

. system shall appoint a representative who
_ _ shall be a commissioner of the joint system. .

The representative may be an officer or '
employee of the member and may also~serve
ex officio as a member of the commission. . . .
[Emphasis added.]

The statute thus authorizes a mayor, member of town council, or
commissioner of a water and sewer commission to serve as the
representative of the appointing body in an ex officio capacity.
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Under an appointive situation in which representatives are
not serving in an ex officio capacity on the joint municipal
water system, it appears likely that the representative would be
an officer for dual office holding purposes, though this issue
is not addressed herein. _1/ When one serves in an ex officio
capacity in a second position by virtue of his holding a first
position, the duties of both being -related, then the individual
serving in both capacities is not deemed to be holding dual
offices. Ashmore v. Greater Greenville Sewer District, 211 S.C.
77, 44 S.E.ld 88 (1947) .

Therefore, an elected mayor, member of town council, or
commissioner of a water and sewer commission would be authorized
to serve in his elected capacity, or ex officio, on the governing
body of a joint municipal water system as his municipality's
representative .

We trust that the foregoing has satisfactorily responded to
your inquiry. Please advise if additional information or
clarification should be necessary.

Sincerely,

PDP/an

Patricia D. Petway
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Ut a.fJL
Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions

_1/ Criteria for determining whether one holds an office
for dual office holding purposes include the exercise of a
portion of the sovereign power of the State; whether statutes or
other such authority established the position, prescribe its
tenure, duties, or salary, or require qualifications or an oath
for the position. Article XVII, Section 1A of the State
Constitution; Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 862 (1907);
State v. Crenshaw; 274 S.C. 475, 266 S.E. 2d 61 (1980).


