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T. TRAVIS MEDLOCK REMBERT C DENNIS BUILDING
ATTORNEY GENERAL POST OFFICE BOX 1 1549

COLUMBIA, S C 29211

TELEPHONE 803-758-3970

December 11, 1985

g| The Honorable Derial L. Ogburn '
I Member, House of Representatives

Post Office Box 311
f Jefferson, South Carolina 29718

s Dear Representative Ogburn:

j By your letter of December 9, 1985, you have asked whether
[ you may serve simultaneously as a member of the House of

Representatives and as a member of the Park Committee of the
STown of Jefferson without violating the dual office holding

prohibitions of the State Constitution.

Article III, Section 24 of the South Carolina Constitution
provides that "[n]o person shall be eligible to a seat in the

Mi General Assembly while he holds any office or position of profit
or trust under this State... ." For this provision to be

M contravened, a member of the General Assembly would hold another
|| public office, the duties of which would involve an exercise of

some portion of the sovereign power of the State. Sanders v.
Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other relevant
considerations are whether statutes or other such' authority '
establish the posi-tion, prescribe its tenure, duties, or salary,
or require qualifications or an oath for the position. State v.
Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d"61 (1980). It must thus be
determined whether service on the Park Committee of Jefferson
would constitute an "office or position of profit or trust."

The committee was not established by statute or ordinance
but is 'rather an ad hoc committee set up by Jefferson's Town'
Council. There are no provisions for an oath, for compensation
of committee members, or specific qualifications or duties of
committee members. According to minutes of the Town Council
dated February 12, 1985, members are to serve a one-year term.
You have advised that the committee recommends to council how
money should be spent but otherwise has no authority over the
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actual expenditure of money; thus, it appears that sovereign
power is not being exercised in this instance.

Because the Park Committee membership lacks virtually all
of the criteria usually found in an "office or position of trust
or profit," we would advise, based on information provided to
this Office, that Article III, Section 24 would not appear to be
violated by your serving on the Park Committee. Final authority
for determining this question would remain, by virtue of Article
III, Section 11 of the Constitution, with the House of
Representatives. See Ops . Atty . Gen, dated December 10, 1984
and November 26, 1984; Culbertson v. Blatt, 194 S.C. 105, 9
S . E . 2d 218 (1940). '

We trust that the foregoing satisfactorily responds to your
inquiry. If you need clarification or additional information,
please let us know.

Sincerely ,

Patricia D. Petway
Assistant Attorney General
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REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions


