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ance of the public schools of this State, certification of teachers, supervi

sion of agencies relative to education, and so forth. Clearly these duties

involve an exercise of a portion of the sovereign power of the State.

Based on the foregoing, it is the opinion of this Office that one who

would serve as a member of the State Board of Education would hold an

office for dual office holding purposes. Furthermore, one who would

serve concurrently on the State Board of Education and on a county board

of education would most probably contravene the dual office holding

prohibition of the State Constitution.

OPINION NO. 85-138 December 4, 1985

The proceeds of a bond issue cannot be diverted to other uses when the

purposes of the bond issues are not satisfied.

TO; Greenville County Treasurer

FROM; Joe L. Allen, Jr.

Chief Deputy Attorney General

QUESTION:

Can the proceeds of a bond issue be applied to uses other than those for

which the bonds were issued when the bond purposes are incomplete?

DISCUSSION;

It is assumed for purposes of this opinion that the bonds were issued

pursuant to the provisions of Chapter 15 of Title 4 of the 1976 Code of

Laws. Section 4-15-180 provides that;

"The proceeds derived from the sale of any such bonds shall be

deposited with the county treasurer in a special fund to the credit of

the county and shall he applied solely to the purposes for which the

bonds were issued, except that the premium, if any, shall be placed

in the sinking fund established by § 4-15-150 and the accrued

interest, if any, shall be used to discharge in part the first interest to

become due on such bonds."

By express statutory language, the proceeds cannot be diverted to other

uses.

Additionally, the Constitution requires that:

"No tax, subsidy or charge shall be established, fixed, laid or levied,

under any pretext whatsoever, without the consent of the people or

their representatives lawfully assembled. Any tax which shall be

levied shall distinctly state the public purpose to which the proceeds

of the tax shall be applied." Article X, §5, South Carolina

Constitution.
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The last sentence of this provision is the same as that of Article X, § 3 prior
to the amendment to Article X in 1977. In the case of State v. Osborne,
193 S.C. 158, 7 S.E.2d 526, the Court was confronted with legislation that
diverted revenue previously earmarked for specific purposes. The Court
there recognized that the General Assembly could, in connection with the
imposition of taxes, change its mind from year to year as to the purposes to
which each year it will apply the proceeds of a particular source of
revenue. The Court there held the General Assembly to be constitu
tionally prohibited from imposing a tax for a particular purpose and
before that purpose is accomplished, diverting the revenue to an entirely
different purpose. The Court stated that;

0 0. Tf it had been intended that the Legislature should have any
discretion as to the objects to which such funds should be applied, this
clause would not have been inserted in the Constitution. Its insertion
evidences the intent of the Constitution to deprive the Legislature of
all power of misapplication, by an authoritative and imperative
appropriation to the specific object set forth in the tax law as the
ground of raising the specific tax. If the construction of the constitu
tional provision stopped short of this, it might entirely defeat the
intent, for money might be raised by the Legislature under an Act
strictly conformable to the Constitution as a mere pretext, and,
afterwards, applied to any purpose desired by the Legislature. The
efficient remedy was to stamp at once upon the fund the direction in
which it should be disbursed, and thus effectually to appropriate it in
the sense of Section 12 (Article IX), which reads as follows: "No
money shall be drawn from the Treasury but in pursuance of an
appropriation made by law." ' {See similar provision in the Constitu
tion of 1895, Article X, Section 9.) And see also State v. Leaphart, 11
S.C. 458, 470."

This follows the general rule as set forth in 63A Am.Jur.2d, Public Funds,
§5:

"When funds are raised by the issuance of bonds for a designated
purpose, they cannot be diverted to some other purposes. ° °

The proceeds of the bond issue must, therefore, be expended for the
purpose for which the bonds were issued.1

CONCLUSION;

The proceeds of a bond issue cannot be diverted to other uses when the
purposes of the bond issue are not satisified.

I

¦ I

1 We do not here consider the issue of surplus proceeds, that is, any funds remaining after
the purposes for the bond issue are satisfied.
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