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Dear Mr. Bell:
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i By your letter of December 2, 1985, you have asked for the
| opinion of this Office on whether it is legal for a licensed

contractor to be appointed and to serve on the Aiken County
Planning Commission. We concur with your conclusion that he may|| be appointed and so serve if he is otherwise qualified.

You have advised that pursuant to the authorization of
; Section 6-7-10 et seq . , Code of Laws of South Carolina (1976),it Aiken County Council has created a County Planning Commission.

The ordinance creating the commission generally parallels the
f! state law, including the membership, terms and compensation ofU members as contained in Section 6-7-360 of the Code.

As you have stated, there is no provision for- disqualifica
tion from membership on a planning commission based solely on
one's profession. There is no constitutional prohibition
against a licensed contractor so serving on a planning commission,
and the licensing statutes relative to contractors contain no
such prohibition. Dual office holding might be a consideration,
but such would be based on service in another position or office
of honor .or profit rather than on one's licensure as a contractor.
The .only, other prohibition appears to be that stated in. Section
6-7-360 of the Code: "No member of a planning commission may
hold an elected public office in the municipality or county from
which he is appointed."
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Thus, this Office concurs with your conclusion that it
would be legal for a licensed contractor, who is otherwise
qualified, to be appointed and to serve on the Aiken County
Planning Commission.

If the individual in question .should be appointed to the
Aiken County Planning Commission, he should be apprised of the
provisions of the State Ethics Act, Section 8-13-410 et seq. of
the Code, particularly as to actions to be taken in any instance
in which he may be required to act upon a matter in which he or
a member of his household or business may have an interest.

Sincerely,

Patricia D. Petway
Assistant Attornev General
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lobert D. Cook

Executive Assistant for Opinions


