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February 19, 1985

John P. Stokes, Deputy
Secretary of State

Office of the Secretary of State
Post Office Box 11350
Columbia, South Carolina 29211

Dear Mr. Stokes:

You have inquired if a charter should be issued to the Town
of St. Andrews in that there is some question as to the
boundaries of the Town due to annexations in this area by the
City of Columbia following the petition for incorporation being
filed in your Office. Of course, this Office cannot make the
decision as to whether or not a charter should be issued in a
given situation, because such decision rests solely with the
Secretary of State under applicable law. Section 5-1-10 et sec .
See, opinion letter of December 12, 1984 to John Campbell-from C.
Havird Jones, Jr. It should also be noted that there exists in
the circuit courts litigation regarding this very question. I.e.,
the boundaries of the City of Columbia and St. Andrews; ,
Therefore, only a court of competent jurisdiction can ultimately
make the decision as to the exact boundary lines between these
two cities.

However, I am enclosing a 1964 opinion of this Office issued
to the then Secretary of State which appears to give guidance to
this question. In the opinion it is stated that once a petition
for incorporation is filed in your Office, you cannot look to
other requests concerning this area, such as a second petition
for incorporation or annexation, until that incorporation
petition is either voted on or otherwise disposed of by law.
This opinion would, therefore, appear to provide guidance for the
proposition that the Secretary of State should disregard other
activities regarding this same area of land once a petition is
filed with your Office for incorporation. See Jav v. Kreigh, 518
P. 2d 122 (1974); In Re Incorporation of Villagi~of Capital
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Heichts, 242 N.E.
721 " (1969) .

2d 247 (1968); cf Rose v. Barrar.d, 305 NYS 2d.

Additionally, it should be pointed out that this same
question would have already arisen as to whether or not the
Secretary of State should have authorized any election for
incorporation in this area. By calling this' election , the
Secretary of State has apparently made a determination previously
regarding this same area that the boundary lines were not
sufficiently vague as to invalidate an election.
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Sincerely,

—-Lo Vs.
Treva G. Ashworth
Senior Assistant Attornev General
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REVIEWED AND APPROVED BY:

lobert D. Cook
Executive Assistant for Opinions


