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The Honorable H. E. Pearce, Jr. •
Member, House of Represencatives
422 A Blatt Building
Columbia, South Carolina 29211

Dear Representative Pearce:

By your letter of January 14, 1985, you have asked this Office
whether it would be legal and proper for one individual to serve
concurrently as a member of the Horry-Georgetown Commission for »
Technical Education and as a full-time employee of Horry County
as purchasing director. .

Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution provides *
that "... no person shall hold two offices of honor or profit at
the same time." For this provision to be contravened, a person
concurrently must hold two public offices which have duties
involving an exercise of some portion of the sovereign power
of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907).
Other relevant considerations are whether statutes, or other such
authority, establish the position, prescribe its tenure, duties
or salary, or require qualifications or an oath for the position.
State v. Crenshaw, 274 S.C. 475,. 266 S.E. 2d 61 (1980).

Membership on the Horry-Georgetown Commission for Technical
Education is provided for by Section 59-53-810, Code of Laws of
South Carolina (1976). Tenure for Commission members is three
years. Powers and duties of the Commission are mandated particularly
by Sections 29-53-820 and -830 of the Code and by other statutes.
Other than residence in either Horry or Georgetown counties, no
qualifications are specified. There is no provision for an oath
or salary for Commission members. Commission members are empowered
to, inter alia, create, maintain, and operate a technical education
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center ; to promulgate and enforce rules and regulations for the
operation of its facilities; and to expend all funds received
from various federal, state, and local sources, all involving an
exercise of a portion of the sovereign power of the State. As
this Office has concluded in opinions dated April 19, 1983 and
December 10, 1981 (enclosed) on other TEC Commissions, a member
of the Horry-Georgetown Commission for Technical Education would
most probably hold an office.

The position of purchasing director of Horry County was not
created by statute or ordinance. Tenure of one holding the position
would be by contract or at will, rather than for a specified term
of years. One holding the position is compensated, though the .
amount is negotiated and not specified by statute or ordinance.
No oath is required to be taken to hold the position. Qualifi
cations for the position (education and experience) and functions
are specified in a job description, which is not an ordinance;
functions include "planning, organizing, coordinating and
evaluating personnel and purchasing services." The purchasing ^
director is supervised by the county administrator. Considering *
all factors, the purchasing director of Horry County would most
probably be an employee of Horry County rather than an officer.
The following from Sanders v. Belue is thus relevant:

[0]ne who merely performs the duties
required of him by persons employing
him under an express contract or
otherwise, though such persons be ^
themselves public officers, and though "
the employment be in or about a public
work or business, is a mere employee.

78 S.C. at 174. • *
In conclusion, one who would serve concurrently as the purchasing

director of Horry County and as a member of the Horry-Georgetown
Commission for Technical Education would most probably not violate
the dual office holding prohibitions of the State Constitution.

Sincerely,

Patricia D. Petway
Assistant Attorney General
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REVIEWED AND APPROVED ^.BY :

R6bert D. Cook
Executive Assistant for Opinions


