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THE STATE OF SOUTH CAROLINA

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL

COLUMBIA

OPINION NO. $5"-/^ f ipy
SUBJECT:

February 22, 1985.

SYLLABUS :

TO:

FROM:

Taxation & Revenue - Payment required to
redeem from tax sale.

A person who redeems property from a tax sale
must pay the taxes, penalties, costs and
expenses of the sale, interest at the rate
provided by statute on the whole purchase
price and all amounts paid by the bidder as
taxes on the property.

Honorable J. Nathan Morgan
Greenville County Tax Collector

Joe L. Allen, Jr.
Chief Deputy Attorney General

QUESTION : What is the amount required to be paid for the
redemption of property sold for nonpayment of taxes?

APPLICABLE LAW: § 12-49-520 and § 12-51-90, South Carolina
Code of Laws, 1976.

DISCUSSION:

The City of Greenville in the fall of 1982 sold a lot
situate within the city for nonpayment of taxes. In June of
1983, your office sold the same lot for nonpayment of taxes
due the county. The bid price for the lot was in an amount
sufficient to satisfy taxes due the county on two other
lots. After the county sale, the city conveyed the property
to its successful bidder. That person redeemed the lot from
the county sale, however, now contends that he should not
have been required to pay the taxes satisfied by the county
sale. This opinion addresses the issue of the amount of the
payment for the redemption.

Section 12-49-520 provides in part that:

"The owner, any grantee from the owner *
* * may * * * redeem such property by
paying * * * the taxes, penalties, costs
and expenses of such sale, together with
seven percent interest on the whole
amount of the purchase price of the land
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so sold and also any and all amounts
paid by the bidder as taxes on the
property * * *. Thereupon the sheriff, shall pay back and refund to the *purchaser the amount paid on his bid,with interest as above stated, and all
taxes paid by the bidder and the bid by
the purchaser shall be then cancelled
and revoked, the owner or his grantee
remaining in possession of such land. ** * >

The above sets forth the amount tci be paid and that paymentis a condition for the redemption.

"The amount required to redeem land sold
for delinquent taxes is generally
governed by statute, and redemption canbe effected only by payment of the full
amount prescribed." 85 C.J.S. ,
Taxation , § 872.

The purpose of the statute is to permit an owner anadditional time period in which to pay the tax and preventthe forfeiture of the land.

"The owners or others interested in the
property are generally given the. right
to redeem the property from a tax sale.
Redemption is favored and forfeiture isnot; and it has been said to be the
policy of the law to give the taxpayer
every reasonable opportunity to redeem
his property compatible with the rights
of the state. * * *." 85 C.J.S. ,
Taxation, § 841.

Here the state has a right for the payment of the taxes andfor the costs and expenses of the sale. Likewise, thepurchaser has a right upon redemption to the repayment of

If the property is sold under the provisions of Chapter 51of Title 12, § 12-51-90, a different rate of interest isprescribed. The redemption period is eighteen months. Ifthe redemption is within the first twelve months, theinterest is eight percent. An additional four percent isadded if the redemption is in the last six months.
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the purchase price and interest as prescribed by law. Such

can only be done by payment of the taxes paid by reason of

the sale, the cost^ and expenses of the sale and the

prescribed interest.

CONCLUSION: *

A person who redeems property from a tax sale must pay the

taxes, penalties, costs and expenses of the sale, interest

at the rate provided by statute on the whole purchase price

and all amounts paid by the bidder as taxes on the property.

2

The successful purchaser at the city sale could have
protected himself against repayment of all the taxes by the
payment of the taxes due upon the lot prior to the sale or

under the provisions of § 12-49-500. A failure to pursue
the remedy under § 12-49-500 constitutes a waiver of
objections to the sale.
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