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February 28, 1985

William F. Able, Esquire
Richland County Attorney
P. 0. Box 192 "
Columbia, SC 29202

Dear Bill:

Thank you for your letter of February 14, 1985, which was received
by this Office on February 15. You have requested that we review
our previous opinion of August 22, 1984, concerning the hiring of
legal counsel for Richland County School District I. The basis
for your request is Act 581, §3, Acts and Joint Resolutions of South
Carolina, 1971, which requires certain agencies to obtain the
approval of the Richland County Attorney before emploving any
attorney other than the county attorney.

We have reviewed the August 22, 1984, opinion with reference to Act

581 and reaffirm the previous advice given. The part of Act 581
with which you are concerned applies to "...any officer, board,
commission, committee or agency in Richland County, which is funded
in whole or in part from county funds, or any officer, board,
commission, committee or agency £f the county over which the
governing body or county legislative delegation has any appointive
powers..." (Emphasis added). Although this provision refers to
agencies, etc., "in" Richland County, it must be read with reference
to other provisions of this law. Sutherland Statutory Construction,
Volume 2A, §46.05 (4th Ed.). Other provisions of Act 581 refer to

agencies, etc., "of" the county or refer to "its" agencies, etc.
These references make clear that the agencies, etc., covered are
those "of" Richland County which receive county funds or over which
the county governing body or delegation have appointment authority.

School districts are bodies politic and corporate rather than county
agencies. See §59-17-10 of the Code of Laws of South Carolina,
1976, and 1973 Ops . Atty . Gen. No. 1602 as cited in Ops . Atty . Gen.

(August 22, 1984 ) . Therefore , regardless of whether Richland School
District I receives "county funds", it is not an agency of the
county for the purpose of the application of Act 581, §3. See also

Ops . Atty. Gen, dated August 8, 1984.
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For the above reasons, we affirm the previous advice given in the
August 22, 1984, opinion. If we may be of other assistance, please
let us know.

Yours very truly,

J. Emory Smith, Jr.
Assistant Attorney General
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REVIEWED AND APPROVED:

ROBERT D. COOK
Executive Assistant for Opinions


