
^ ' .Y ' ' , x

tElfc ^tate of jsfoutfy Caroltita

C§ffi« of tl|e jAtlomcg (icnoral

I

T. TRAVIS MEOLOCK rembert c Dennis building
ATTORNEY GENERAL POST OFFICE BOX 1 1 549

COLUMBIA. S C 29211

TELEPHONE 803-750-3970

January 29, 1985

Mr. George L. Schroeder
Director, Legislative Audit Council '
620 Bankers Trust Tower
Columbia, South Carolina 29201

Dear Mr. Schroeder:

You have asked this Office whether the members of the
Commission of Pilotage for the Port of Charleston are being
properly appointed. Charleston County Council enacted Ordinance
No. 342 in May 1980 providing for the appointment of the *
commissioners after being advised by this Office by an opinion
dated January 28, 1980, that appointmept of the commissioners by
county council would be appropriate pursuant to Section 4-9-170,
Code of Laws of South Carolina (1976), a part of the Home Rule *
Act. However, Section 54-15-40 of the Code provides for appoint
ment of commissioners by the Governor upon approval of a majority
of the county legislative delegation. Which appointment provision
is to be followed is your question.

\

By an opinion of this Office dated July 24, 1984, this
Office examined the Harbor Pilot Board or program and concluded
that the Legislative Audit Council had the authority to conduct
its review of the Harbor Pilot board or program just as the
Council would review any other state agency under the "sunset"
legislation. This Office did not, in that opinion, comment on
the appointment procedure or the Charleston County ordinance.
As was noted in an opinion of this Office dated September 6,
1983 (copy enclosed) , a state board or program may have both
state and local attributes, thus being a state agency for some
purposes and a local agency for others. While this Office has
concluded that the Harbor Pilot board or program is a state
agency for "sunset" review, the board or program also has local
attributes and may be considered a county agency as well.
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A county ordinance, just as a state statute, is presumed to
be valid as enacted unless or until a court declares it to be
invalid. Casey v. Richland County Council, Op. No. 22146, S.C.
Supreme Court, filed July 26, 1984 . Only the courts , and not
this Office, would have the power to declare such ordinance
invalid. Until such time as the ordinance might be declared
invalid by a court, this Office cannot say that appointment of
Commission members pursuant to the ordinance is incorrect.

In conclusion, until a court determines otherwise, it would
be appropriate to follow the opinion of this Office dated
January 28, 1980 and Charleston County Ordinance No. 342 as to
appointment of Commission members.

Sincerely,
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Patricia D. Petway
Assistant Attorney General
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REVIEWED AND APPROVED BY:

t-obttrt D. Cook
Executive Assistant for Opinions


