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March 12, 1985

The Honorable John W. Matthews, Jr.
Senator, District No. 39
608 Gressette Building
Columbia, South Carolina 29202

Dear Senator Matthews:

By your letter of March 6, 1985, you have asked for the
opinion of this Office on whether county registration boards are
subject to the mandatory retirement age requirement as are
officials of the county. It is the opinion of this Office that
such members are subject to the mandatory retirement age require
ment .

Section 9-1-1530, Code of Laws of South Carolina (1983 Cum.
Supp.), contains the following provisions on the mandatory age
of retirement:

Any employee or teacher in service who
has attained the age of seventy years shall
be retired forthwith except that:

(1) With the approval of his employer
he may remain in service until the end of
the year following the date on which he
attains the age of seventy years ;

(2) With the approval of his employer
and the Board he may, upon his request
therefor, be continued in service for a
period of one year following each such
request until such employee has reached the
age of seventy-two years; and

(3) With the approval of his employer,
upon his request therefor, be continued in
service for such period of time as may be
necessary for such employee to qualify for
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coverage under the old age and survivors
insurance provision of Title II of the
Federal Social Security Act, as amended.

It shall be mandatory for any employee
or teacher whether or not appointed and
regardless of whether or not a member of the
South Carolina Retirement System to retire
no later than the end of the fiscal year in
which he reaches his seventy-second birthday.

¦ This section shall not apply to any
person holding an elective office.

This section shall cake effect July 1,
1969. Provided, however, no person affected
by the provisions of this section shall be
required to retire prior to July 1, 1971.

Provided, however, that excepting
constitutional offices, this section shall
not apply to appointive offices receiving

. per diem or travel allowances as total
compensation or to employees of the State
Court System when such court employees are

' employed on a part-time basis.

The term "employee" is defined by Section 9-1-10(4) of
the Code; part' (c) applies to county officials:

"Employee" shall mean . . . (c) any agent
' or officer of any county, municipality or

school district, or of any agency or "depart
ment thereof, ... to the extent he is
compensated for services from public funds... .

It has been determined by this Office on numerous occasions that
a member of a registration board is a public officer; see Ops .
Atty. Gen, dated August 10, 1978; October 20, 1982; October 22 ,
198^ . Funding for compensation of such members is provided
through the budget of the State Election Commission to county
treasurers. Part I, Section 13 of Act No. 512, 1984 Acts and
Joint Resolutions, contains the following proviso:

Provided, That the amount appropriated
in this section for 'County Board of Regis
tration members', shall be disbursed annually
at the rate of $5,000.00 to each County
Treasurer. These funds shall be disbursed
equally to the members of the County Boards
of Registration only. ... "
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Clearly, these board members are comoensated with public funds.
It therefore appears that members of county boards of registra
tion would come within the definition of "employee" in Section
9-1-1 Off) (c) .

The proviso to Section 9-1-1530 of the Code, quoted above,
stating that Section 9-1-1530 would nor apply to "appointive
offices receiving per diem or travel allowances as total
compensation," would not be applicable in this instance.
Funding for county board members is within Part I, Section
13(11) of the Appropriations Act (Act No. 512 of 1984), under
the heading "Distribution to Subdivisions: Aid to Counties
-Boards' of Registration." By contrast, appropriations for per
diem are specified in Sections 13(1) and (I1I)(B). Because the
appropriation for board members does not fall within the line
items for per diem, it must be assumed that funds paid to board
members are not per diem. While we understand that some county
board members may receive additional compensation from the
county, we understand further that no member of a county board
of registration receives only per diem or a travel allowance.
Thus, the proviso is not applicable.

Therefore, because members of county boards of registration
are "employees" as that term is defined and since they are not
subject to the proviso of Section 9-1-1530, the members would be
subjecr to the mandatory retirement age requirements as stated
ab ove .

Sincerely,

PcCOJ^dU^ X) PfLhAJCLx^
Patricia D. Petway
Assistant A.ttorney General
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Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions


