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James A. Bell, Esquire
Attorney at Law
P.^0. Box 905
St. Gerrrge, SC 29477

Dear Jim:

k

You have requested the advice of this Office as to the method of
appointing trustees for the two (2) school districts in Dorchester
County which will remain following their consolidation with portions
of a third school district. The controlling provision appears to be
§59-19-50 of the Code of Laws of South Carolina, 1976, which reads,
in part, as follows: .

When school districts are consolidated, the County
Board of Education shall appoint, from within the
consolidated district, five trustees to serve as
trustees of the new district ... (emphasis added)

Your specific question is whether the trustees to be appointed to
the consolidated boards must be selected from among the trustees
serving on the boards of the three (3) school districts as thev
existed prior to consolidation (predecessor districts) or whether
the appointments may be made from the electors residing in the newly
consolidated area.

A plain reading of this provision indicates that the new trustees
must be selected from among the trustees of the predecessor school
districts. Sutherland Statutory Construction, Volume 2A, §§46.01
and 57.03 (4th Ed , ) . The provision requires ; the county board to;: v V
appoint "...five trustees to serve as trustees This language- !
would be redundant if read to mean that any citizens: or . electors
could be appointed as "... trustees to serve as trustees ... " See -s . . .
Busching v Superior Court of Ventura Cou'ntv, 115 Cal.Rptr'. 241 , 524
P. 2d 369, 374 (1974). Moreover, the express use of a broad pool of
electors and taxpayers for eligibility for appointment to positions
as trustees under the general appointment provisions of §59-19-30
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This conclusion should not be altered by the fact that District 2
has an elected Board of Trustees. The changes in Dorchester County
involve more than the mere movement of school district lines. One
district is being abolished and its portions are being consolidated
with the remaining districted The only authority for such action by
a County Board, without first receiving a petition or holding a
referendum, is under §59-17-50 of the Code. See §59-17-30.
Therefore, because apparently no petition has been filed or
referendum held, the County Board must have relied on §59-17-50.
See Order of September 11, 198A. This section was passed in the
same Act as were the appointment provisions of §59-19-50 which is

the only express authority for appointing trustees upon
consolidation. Act 379, Article III, §7, Acts and Joint Resolutions
of South Carolina, 1951. This association of §§59-17-50 and
59-19-50 indicates that §59-19-50 is controlling. Sutherland,
Volume 2A, §§46.05 and 51.02. Although we believe that §59-19-50
would control the appointments, we recommend that pre-clearance be
obtained from the Justice Department under the Voting Rights Act
unless pre-clearance has already been obtained as to this method of
filing the trustee positions.

Ue understand that alternative arguments could be made as to the
above conclusions; however, we conclude that a reasonable reading
and application of §59-19-50 is that the trustee appointments must
be made from among the trustees serving on the three (3) predecessor

Boards of Trustees in Dorchester County. We confine this advice to
this specific question and do not address what effect, if any, it
would have on taxation matters. See Article X, §5, Constitution of

South Carolina^ 18 9 5-; as amended.- We also note that; the conclusion
expressed concerning the application of' §59-19-50 would hot appear :
to preclude :speciali; legislabibn] ccncferning this subject';:' ; Move v;r ' -
Caughman, 217 S.Kv2d 36"(S.C. 1975).- . ' - "
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Executive Assistant for Opinions
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