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May 14, 1985

The Honorable Frank E. McBride
Member, House of Representatives
306B Blatt Building
Columbia, South Carolina 29211

Dear Representative McBride:

You have asked for the opinion of this Office as to whether
one person serving simultaneously as a state employee for the
South Carolina Tax Commission and as a member of the South
Carolina State Board of Funeral Services would contravene the
dual office holding prohibition of the State Constitution.

Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution
provides that "... no person shall hold two offices of honor or
profit at the same time." For this provision to be contravened,
a person concurrently must hold two public offices which have

duties involving an exercise of some portion of the sovereign
power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, or
other such authority, establish the position, prescribe its
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E. 2d
61 (1980).

Membership on the South Carolina State Board of Funeral
Services was examined, as to dual office holding, by an opinion
of this Office dated June 13, 1980 (enclosed). This Office
concluded that a member of the Board would be considered an
officer for dual office holding purposes.
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However, for Article XVII, 5 1A to be violated, both
positions in question must be "offices" within the meaning of
the Constitution. Applying the criteria as discussed in Sanders
v. Belue and State v. Crenshaw, both supra, to the position of
Tax Technician within the South Carolina Tax Commission, it
would appear that the position would not be an office but would
instead be employment. Section 12-3-90 of the Code of Laws of
South C.rolina (1976) authorizes the Tax Commission to "employ
such other persons as experts and assistants as may by it be
deemed necessary to perform the duties that may be required of
the Commission and it may fix the compensation of such employees."
This general characterization of the person holding such a
position as an "employee" by the General Assembly is entitled to
considerable weight. Acker v. Coo ley, 177 S.C. 144, 181 S.E. 10
(1934), particularly where, as here, the duties of a Tax
Technician are not specified by statute.

Furthermore, the position of Tax Technician is not created
by statute, and no statute specifies qualifications. A salary
is paid, but there is no specified tenure. A review of the job
description for Class Code 1242 (positions titled Tax Technician)
does not reveal any exercise of a portion of the sovereign power
cf the State; the position involves audit procedures, telephone
assistance to tax payers, training of new auditors, and similar
duties, all subject to general supervision. For all of these
reasons, the individual would be an employee of the Tax Commission
rather than an officer. The following language from Sanders v.
Belue , supra, is especially appropriate here:

[0]ne who merely performs the duties required
of him by persons employing him under an
express contract or otherwise, though such
persons be themselves public officers, and
though the employment be in or about a
public work or business, is a mere employee.

78 S.C at 174.

Therefore, it is the opinion of this Office that because a
Tax Technician employed by the South Carolina Tax Commission
would be employment rather than an office, that individual may
simultaneously serve on the South Carolina State Board of
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Funeral Services without contravening the dual office holding
prohibition of the State Constitution.

Sincerely,

F yO ¦ Pi. tvOO-X-j-

Patricia D. Petway
Assistant Attorney General
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REVIEWED AND APPROVED
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tobert D^. ' Cook
Executive Assistant for Opinions


