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Dear Harry:

You have requested the opinion of this Office as to
whether amendments to the Teacher Sick Leave Statute allow transfer
of leave to the Department of Youth Services (DYS") by teachers who
have accumulated leave by teaching in the various school districts
of the state. See , Section 59-1-400 of the Code of Laws o f South
Carolina, 1976, as amended. The sick leave statute allows "[a]ll
full time employees of public schools fto] accrue sick leave..." at
a certain rate. "Sick leave accumulated ... is transferable to any
school district in the state by the employee with the earned leave."
"Full time employee" is defined as "... any ' person employed in a
position for which certification is required by the State Department
of Education, or a person who has been employed in the school
district for five months and works at least 30 hours per week."

"The Department of Youth Services is designated as a
special school district..." the schools of which "...shall receive
funds from the Department of Education under the same provisions as
other public schools in the state." Section 20-7-3240 of the Code .
Educational standards of DYS are required to meet various state
standards including, but not limited to, teacher certification laws
and regulations. Iji. The employment status of instructional
personnel is directed to be governed by the laws of the state
regarding employment of instructional personnel and regulations of
the Department of Education. Id.

Because DYS is designed a special school district, because
its schools are supported by public funds, and because its
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instructional personnel are required to be certified, DYS clearly
appears to be a school district to which a teacher can transfer
accumulated leave under Section 59-1-400. See also, Section
59-1-120 of the Code . £££ Section 59-1-160. J_/ If you have any
questions or if we may be of additional assistance, please let us
know.

Yours very trulv.

- }
J. Emory Smi/th, Jr.

Assistant Attorney General
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L a r -- v Vanderbilt, Esquire
Department of Youth Services

Larry Batson, Esquire

S.C. Department of Corrections
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Robert D. Cook

Executive Assistant for Opinions

J_/ The definition of "school district" in Section 59-1-160 was
adopted by the Legislature in sessions prior to those in which
Sections 59-1-400 and 20-7-3240 were passed. Section 59-1-160 does
not appear to limit the usage of this term in the latter statutes as
they apply to DYS. See, Sutherland Statutory Construction, Vol. 24
551.02.


