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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATIORNEY GENERAl 

David B. Ward, Esquire 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C 29211 

TELEPHONE 803-758-3970 

April 14, 1986 

Horton, Drawdy, Ward & Johnson, P. A. 
Post Office Box 10167 F.S. 
Greenville, South Carolina 29603 

Dear Hr. Ward: 

As the attorney for the Greenville Transit Authority, you 
have asked the following questions relative to adoption of rules 
of procedure by the Authority: 

1. May the Authority adopt by-laws restricting future 
governing boards so that any change of the by-laws may require a 
two-thirds majority vote? 

2. Are certain provisions, as discussed below, inconsistent 
with and repugnant to the enabling Legislation for regional 

. transportation authorities, so that the restriction in the 
by-laws limiting the chairman to two consecutive terms is void? 

3. Referencing a two-thirds majority vote specified in the 
by-laws, maya simple majority in attendance at a quorum of the 
membership amend the by-laws to provide that the chairman may be 
elected for more than two successive terms? 

Each of your questions will be addressed separately, as 
follows. 

The Greenville Transit Authority was established in 1983 
pursuant to Section 58-25-10, Code of Laws of South Carolina 
(1976, as amended). The Authority is operating under the older 
law rather than the newer statutes adopted in 1985, as permitted 
by Section 4 of Act No. 169, 1985 Acts and Joint Resolutions. 
By Section 58-25-50(0) of the older law, the Authority has been 
authorized to promulgate rules and regulations. Section 4 of 
Act No. 169 requires even the authorities operating under the 
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older law to follow new Section 58-25-40 as to authority members; 
subsection (4) is substantively the same as old Section 58-25-40(3) 
and provides in relevant part that 

[t]he board of the authority shall elect one 
of its members as chairman, one as vice­
chairman, and other officers as may be 
necessary, to serve for one year in that 
capacity or until their successors are 
elected and qualify. A majority of the 
board constitutes a quorum .... 

There is no limitation expressed therein as to a chairman 
succeeding himself. 

The by-laws adopted by Greenville Transit Authority contain 
several provisions which must be considered herein. In Article 
III, Section 1 on Officers provides that "[m]ember officers 
shall not hold more than one (1) office at a time and shall not 
be chosen for the same office for more than two (2) consecutive 
terms." In Article III, Section 2, "[t]he membership shall be 
constituted as authorized by the South Carolina Statute(s) 
stated in the preamble herein." The preamble refers to Chapter 
25 of Title 58 of the Code, particularly Section 58-25-30 as to 
membership. In Article VI, it is provided that "[iJn the event 
of a conflict between the provisions of the By-laws of the 
Authority and the Statutes of the State of South Carolina and 
amendments thereto, the terms and conditions of the State 
Statutes and Amendments thereto shall prevail." Finally, 
Article V relative to amendments provides that "[e]xcept in 
these By-laws herein before provided with respect to membership, 
these By-laws may be repealed, altered, amended, added to, or 
modified by a two-thirds vote of the members .... " With these 
provisions in mind, your questions will be discussed. 

Question 1 

The Greenville Transit Authority, as noted, has the authority 
to promulgate rules. However, the Authority could not effectively 
adopt a rule restricting future changes to be made only upon a 
two-thirds majority vote. 

The South Carolina Supreme Court stated in State ex reI. 
Co leman v. Lewi s, 181 S. C . 10, 186 S. E . 625 (193 6), tha t If [ t ] he 
power to make rules is not one when once exercised is exhausted. 
It is a continuous power, always subject to be exercised by the 
[legislative body], and, within the limitations suggested, 
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absolute and beyond the challenge of any other body or tribunal." 
181 S.C. at 22. It has also been stated that a 

rule of parliamentary law is a rule created 
and adopted by the legislative or deliberative 
body it is intended to govern .... [It] is 
subject to revocation or modification at the 
pleasure of the body creating it .... 

The rules of procedure passed by one 
legislative body are not binding on a 
subsequen~ legislative body .... 

Rules of procedure are always within the 
control of a majority of a deliberative body 
and may be changed at any time by majority 
vote. . .. 

67 C.J.S. Parliamentary Law §§ 2, 4, 8. See also 59 Am.Jur.2d 
Parliamentary Law § 2; Commonwealth ex re~Fox v. Chace, 403 
Pa. 117, 168 A.2d 569 (1961); State ex reI. Kiel v. Riechmann, 
239 Mo. 81, 142 S.W. 304 (1911); DrS. Atty. Gen. dated May 18, 
1981; June 13, 1985; and March 1, 979, copies of which are 
enclosed. 

Question 2 

As noted above, state law places no restriction on the 
number of terms which one may consecutively serve as chairman of 
a regional transportation authority. Any conflict between state 
law and the Authority's by-laws would appear to be resolved by 
Article VI of the Authority's by-laws providing that in case of 
conflict between state law and the Authority's by-laws, state 
law is to prevail. Cf., Central Realty Corp. v. Allison, 218 
S.C. 435, 63 S.E.2d 153 (1951); Law v. City of Spartanburg, 148 
S.C. 229, 146 S.E. 12 (1928). 

Question 3 

Notwithstanding the requirement of a two-thirds majority 
vote 1n Article V to alter the Authority's by laws, only the 
vote of a simple majority would be necessary. 
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In State ex reI. Kiel v. Riechmann, supra, the body under 
consideration therein required a three-fourths vote to amend its 
rules. Holding that only a simple majority vote was necessary, 
the Supreme Court of Missouri stated that 

a majority being authorized in the first 
instance to pass a rule can not only pass 
it, but can at any time thereafter annul the 
same rule, even though the rule to be 
repealed or annulled is one which provides 
that no rule can be repealed or amended 
without a vote greater than a majority. 

142 S.W. at 310, Similarly stated, "rules of procedure are 
always within the control of the majority and may be changed at 
anytime by a majority vote." Corrrrnonwealth ex reI. Fox v. Chace, 
supra, 168 A.2d at 571. Thus, the provision in the by-laws 
notwithstanding, a simple majority of a quorum in attendance at 
a meeting of the Authority could amend that portion of the 
by-laws relative to successive terms of the chairman. 

This Office addressed the same general issue in an opinion 
dated October 9, 1985, a copy of which is enclosed. Of particular 
interest therein may be the discussion of Manigault v. S?rings, 
199 U.S. 473 (1905), discussing a subsequent legislature s 
refusal to follow procedures adopted by an earlier legislature 
in this State. 

We trust that the foregoing has satisfactorily responded to 
your inquiry. If you need clarification or additional 
assistance, please advise. 

PDP/an 
Enclosures 

REVIEv.1ED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

faJJ~ d),Pdwtur 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


