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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S C 29211 

TELEPHONE 803-758-3970 

April 18, 1986 

Claude Terry, District Superintendent 
Orangeburg School District #1 
Post Office Box 337 
Springfield, South Carolina 29146 

Dear Mr. Terry: 

You have advised that, during a recent school board trustee 
election, the incumbent trustee was the apparent winner; 
however, following an election protest, a new election has been 
called and the results of the recent election thrown out. You 
have asked whether the incumbent would continue to serve until 
the new election may be held, and further whether any acts he 
performs would be valid. 

The answer to your first question is found in Act No. 168, 
1967 Acts and Joint Resolutions. In section 1, which provides 
for election of the trustees of the various school districts in 
Orangeburg County, it is stated that 

[t]he regular terms of the trustees shall be 
for three years and until their successors 
have been elected and qualify, and they shall 
assume the duties of their office upon their 
election or appointment, as the case may be. 

The statute clearly provides for the incumbent trustee to remain 
in office until his successor has been elected and qualified. 
The trustee in this situation is deemed to be "holding over." 
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As a "hold-over," the trustee would be considered to be a 
de facto, rather than de ;ure, officer, until a successor is 
culy selected.ll See walter-v. Harris, 170 S.C. 242 (1933); 
Dove v. Kirkland, ~S.C. 313 (1912); State v. Coleman, 54 S.C. 
282 (1898); State v. Buttz, 9 S.C. 156 (1877). Acts done by a 
de facto officer in relation to the public or third parties will 
be considered as valid and effectual as those of a de jure 
officer unless or until a court would declare such acts void. 
See, for example, State ex rel. McLeod v. Court of Probate of 
COlleton County, 266 S.C. 279, 223 S.E.2d 166 (19i6); State ex 
reI. McLeod v. West, 249 S.C. 243, 153 S.E.2d 892 (1967); 
Rittman v. Ayer, 3 Strob. 92 (S.C. 1848); 67 C.J.S. Officers § 
276. Thus, in answer to your second question, the acts of a de 
facto officer or one who is holding over would be valid unless 
and until voided by a court. 

We trust that the foregoing has satisfactorily responded to 
your inquiry. Please advise if you need any further assistance. 

PDP:hcs 

REVIEWED AND APP~ 

R!!jJJd · 

Sincerely, 

PaW~ IJr;/~~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 

II A de jure officer is "one who is in all respects 
legally appointed and qualified to exercise the office." 63 
Am.Jur.2d Public Officers and Employees § 495. A de facto 
officer is Iione who is in possession of an office ,""In good 
faith, entered by right, claiming to be entitled thereto, and 
discharging its duties under color of authority." Heyward v. 
Long, 178 S.C. 351, 183 S.E. 145, 151 (1936); see also Smith v. 
Citv Council of Charleston, 198 S.C. 313, 17 S~2~0 (1942) 
and Bradford v. Byrnes, 221 S.C. 255, 70 S.E.2d 228 (1952). 
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cc: J. Emory Smith, Jr. 
Assistant Attorney General 

Treva G. Ashworth 
Senior Assistant Attorney General 

Er. Ed Furtick 


