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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C DENNIS BUILDING 

POS T OFFICE BO X 11 549 

COLUMBI A . S.C 2n1' 
TELEPH ONE 803-758-3970 

April 8, 1986 

C. Lem Harper, Chairman 
South Carolina Employment 

Security Commission 
P. O. Box 995 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Mr. Harper: 

You have asked our advice as to the requirements under 
state law for mandatory retirement of a member of the Employment 
Security Commission. 

Section 9-1-1530 of the Code of Laws of South Carolina (1976 
as amended) provides as follows: 

Any employee or teacher in service who 
has attained the age of seventy years shall 
be retired forthwith, except that: 

(1) With the approval of his employer 
he may remain in service until the 
end of the year following the date 
on which he attains the age of 
seventy yearsj 

(2) With the approval of his employer 
and the Board I"State Budget and 
Control Board which shall act 
under the provisions of this 
chapter through its division of 
personnel administrationj"] he 
may, upon his request therefor, be 
continued in service for a period 
of one year following each such 
request until such employee has 
reached the age of seventy-two 
years; and 
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(3) With the approval of his employer, 
upon his request therefor, be 
continued in service for such 
period of time as may be necessary 
for such employee to qualify for 
coverage under the old age and 
survivors insurance provision of 
Title II of the Federal Social 
Security Act, as amended. 

It shall be mandatory for any employee 
or teacher whether or not appointed and 
regardless of whether or not a member of the 
South Carolina Retirement System to retire 
no later than the end of the fiscal year in 
which he reaches his seventy-second birthday. 

This section shall not apply to any 
person holding an elective office. 

This section shall take effect July 1, 
1969. Provided, however, no person affected 
by the provisions of this section shall be 
required to retire prior to July 1, 1971. 

Provided, however, that excepting 
constitutional offices, this section shall 
not apply to appointive offices receiving 
per diem or travel allowances as total 
compensation or to employees of the State 
Court System when such court employees are 
employed on a part-time basis. 

The term "employee" is defined by Section 9-1-10(4) of the 
Code. A member of the Employment Security Commission would be 
included within subpart (a) of this Section which provides as 
follows: 

"Employee," shall mean (a) to the 
extent he is compensated by the State, any 
employee, agent or officer of the State or 
any of its departments, bureaus and 
institutions, other than the public schools, 
whether such employee is elected, appointed 
or employed. 
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The term "employer" is defined by § 9-1-10 (5) as follows: 

"Employer" shall t::1ean the State, a 
county board of education, a district board 
of trustees, a city board of education, the 
board of trustees or other managing board of 
any State-supported college or educational 
institution or any agency of the State by 
which a teacher or employee is paid; the 
term "employer' shall also include any 
county, municipality or other political 
subdivision of the State, or any agency or 
department thereof, which shall have been 
admitted to the system under the provisions 
of § 9-1-470 or any service organization 
referred to in paragraph (4) of this section; 

Applying these provisions to the referenced situation, a 
member of the Employment Security Commission would be covered by 
the mandatory retirement provision. See, Op. Atty. Gen., 
April 13, 1970. The one possible exception to the mandatory 
retirement requirement would be inapplicable to a member of the 
Commission because, pursuant to § 41-29-10 a commissioner 
receives "an annual salary payable in monthly installments." Of 
course, however, pursuant to § 9-1-1530, an employee may be 
continued in service until the age of seventy-two upon approval 
of his employer and the Board. This provision, authorizing 
service until the age of seventy-two would clearly be applicable 
to a member of the Employment Security Commission. 

If I can be of further assistance, please let me know. 
With kindest regards, I remain 

RDC/an 

ve~t~y yours, 

R~ Cook 
Executive Assistant for Opinions 


