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Taxation and;Revenue - Investment of Public 
Funds. . 

1. County funds may be invested in a 
certificate of deposit that is 
collaterally secured by the bonds or 
debentures of a federal home loan bank. 

2. The County Treasurer is not the proper 
party to hold securities used to secure a 
certificate of deposit purchased with 
county funds as authorized by § 
6-5-10(a)(4). 

Honorable Pickens Williams, Jr. 
Barnwell County Treasurer 

Ronald W. Urban i;11./"Yv 
Assistant Attorney General 

1. May county funds be invested in a certificate of deposit 
that is collaterally secured by the bonds or debentures of a 
federal home loan bank? . 

2. Is the County Treasurer the proper party to hold 
securities used to secure a certificate of deposit purchased 
with county funds? 

APPLICABLE LAW: 12 U. S. C .A. 1435; § § 6-5-10 and 11 ~1-60, 
Code of Laws of South Carolina, 1976. 

DISCUSSION - Question 1: 

The question posed is whether county funds can be invested 
in a certificate of deposit when the uninsured portion of 
such certificate is secured by a pledge from a federal home 
loan bank. It is assumed that this pledge consists of 
obligations in the form of either bonds or debentures and 
that the value of the pledge is not less than the amount of 
the certificate of deposit including interest. 
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Section 6-5-10(a) authorizes the investment of county funds 
in certificates of deposit under certain conditions. The 
relevant portion of that statute provides in part that 
excess county funds may be invested in: 

" (1) Obligations of the United States 
and agencies the~of; 

(2) General obligations of the State 
of South Carolina or any of its 
political units; 

* * * 
(4) Certificates of deposit where 

the certificates are collaterally 
secured by securities of the type 
described in (1) and (2) above held by a 
third party as escrow agent or 
custodian, of a market value not less 
than the amount of the certificates of 
deposit so secured, including interest; 
provided, however, such collateral shall 
not be required to the extent that same 
are insured by an agency of the federal 
government. * * *." 

Although 12 U.S.C.A. 1435 specifically states that the 
obligations of a federal home loan bank shall not be 
considered obligations of the United States, such ar~ 
nonetheless obligations of an "agency thereof" . 
Accordingly, the proposed investment is within the terms of 
§ 6-5-10 since it is collaterally secured by obligations of 
a United States agency. 

Additional support for this conclusion can be found in § 
11-1-60. That section allows for the further investment of 
public funds as follows: 

1 

"The State 
institution, 
municipality 
subdivision 
political or 

or any department, 
agency, district, county 

or other political 
of the State or any 

public corporation of the 

See Fahey v. olMelven1 & Myers, 200 F.2d 420, 446, wherein 
it is he d that the ederal home loan bank system is a 
federal agency. 
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State or of the United States may invest 
its funds or the moneys in its custody 
or possession eligible for investment in 
the shares of any Federal savings and 
loan association or in the shares of any 
building and loa~ association organized 
and existing unaer the laws of this 
State when such shares are insured by 
the Federal Savings and Loan Insurance 
Corporation and also in bonds or 
debentures issued by any Federal home 
loan bank or in the consolidated bonds 
or debentures issued by the Federal Home 
Loan Bank Board." 

Inasmuch as § 11-1-60 permits county funds to be invested 
in the bonds or debentures of any federal home loan bank. 
it stands to reason that such funds can be invested in a 
certificate of deposit secured by the same. 

CONCLUSION - Question 1: 

County funds may be invested in a certificate of deposit 
that is collaterally secured by the bonds or debentures of 
a federal home loan bank. 

DISCUSSION - Question 2: 

Section 6-5-10 requires that all securities used to secure 
certificates of deposit be "held by a third party as escrow 
agent or custodian". This implies that the holder of the 
securities must not be a party to the transaction. A. T. 
Knogf. Inc. v. Richardson. Mo. App., 674 S.W.2d 174. 176 
(19 4). Obviously, this would preclude the County Treasurer 
since the Treasurer is making the investment here in 
question. 

CONCLUSION - Question 2: 

The County Treasurer is not the proper party to hold 
securities used to secure a certificate of deposit purchased 
with county funds as authorized by § 6-5-10(a)(4). 
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