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In your recent letter to the Attorney General, you inquired as to 
whether guardian fees earned by a probate judge for service as a 
public guardian should be retained by the probate judge or paid into 
the general fund of the county. 

The authority under which a probate judge serves as a public 
guardian is found in §21-23-10, et ~., South Carolina Code of 
Laws, 1976, as amended. Section-Z1=2J-10 provides for the appoint­
ment of the judge of probate as guardian of the estate of a minor or 
mentally incompetent where no fit ,competent and responsibl.e person 
can be found who is willing to assume such guardianship. Section 
21-23-40 specifically entitles the probate judge serving as a public 
guardian to receive compensation. !/ 

In order to determine whether the fee authorized by §21-23-40 should 
be retained by the probate judge or paid into the general fund of 
the county, that section must be read in conjunction with the 
general provisions on fees and costs paid to the probate court, 
§8-21-760, et ~., South Carolina Code of Laws, 1976, as amended. 
Section 8-2~70U1provides as follows: 

The probate judges of the several counties shall 
receive such salaries for performance of their 
duties as may be fixed by the governing body of 
the county, which shall not be diminished during 
their terms of office. 

!/ The recently enacted South Carolina Probate Code, which 
takes effect July 1, 1987, repeals in totality Chapter 23 of Title 
21 of the South Carolina Code of Laws, 1976, as amended. There is 
no prov~s~on in the new Probate Code allowing a probate judge to 
serve as public guardian. 
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Such compensation shall not be measured or 
affected by the fees and costs received by such 
officers under the provisions of this article. 

All such fees and costs received under the 
provisions of this article by such officials of 
any county shall be accounted for and paid into 
the general fund of the county as directed by 
the governing body thereof. 

Prior to the passage of the Judicial Reform Act, Act No. 690, Acts 
and Joint Resolutions, South Carolina, 1976, the majority of tne-­
counties allowed the probate judges to retain fees and commissions 
instead of being paid a salary. There were practically as many fee 
schedules as there were counties. See §27-201, et seg., South 
Carolina Code of Laws, 1962, as amended. Only a-rew counties had 
specific statutory provisions requiring that the probate judge be 
paid a salary in lieu of fees, commissions and costs and that all 
fees and costs be paid to the general fund of the county. See 
§§15-410.1, 15-410.2, South Carolina Code of Laws, 1962, as amended. 

One effect of bringing the probate court under the uniform judicial 
system was to establish uniform operation of the courts. 2/ Article 
V, Section 6 of Act 690, stated: 

Each judge of probate and such persons as he may 
appoint to the office of associate probate judge 
pursuant to this act shall be compensated in 
such amounts as may be provided and appropriated 
by the governing body of the county in which 
such judges shall serve. Provided, however, 
that all fees and other statutory revenues 
collected by the probate judge in each county 
shall be the property of such county. Provided, 
further, that the salary of a probate judge 
serving in office on the effective date of this 
act shall not be reduced during his then current 
term. The term "salary" as used in this proviso 
shall only mean the basic annual salary appro-

2/ An additional effect of making the probate court part of 
the uniform judicial system was to place the probate judges under 
the Code of Judicial Conduct, Supreme Court Rule 33. The Canons 
should be consulted for possible violations of a probate judge 
retaining a fee for the performance of a service in his/her official 
capacity for which he or she receives a salary. 
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priation authorized to be paid to a probate 
judge of a particular county and shall not 
include any per case or per commitment fee which 
a probate judge may have received as part of his 
total compensation. 

This section allowed the governing body of the county to set the 
amount of salary, but replaced the prior situation of some probate 
courts receiving a salary and some retaining fees and commissions. 

Subsequently, and in furtherance of a uniform system, Act No. 164, 
Acts and Joint Resolutions, South Carolina, 1979, was passed by the 
legislature to assure uniform fees and costs in the probate courts. 

Part I, §2A of Act No. 164, is now codified at §8-21-760, et ~. 
Although §8-21-770, which sets forth the schedule of fees and costs 
to be collected, does not make specific reference to fees paid for 
services as a public guardian, it appears from a review of the 
legislative history that the real intention of the legislature in 
passing §8-21-760, et ~., was to establish a uniform system 
whereby probate judges are compensated for their services by a 
salary fixed by the governing body of the county instead of through 
the retention of fees and costs. The Code clearly reflects that 
§8-21-760 repealed by implication a number of previous provisions 
allowing for probate judges to retain fees, commissions and costs. 
See §§14-23-810, 14-23-820, 14-23-830, South Carolina Code of Laws, 
~6, as amended. Furthermore, in a previous opinion (a copy of 
which is attached), our Office has stated that the act repeals by 
implication any previous act, special or general, on fees due the 
probate courts. See Opinion letter from Assistant Attorney General 
Eugene W. Yates, III, to the Honorable Patsy S. Stone, Florence 
County Probate Judge, dated February 7, 1980~ 

Nevertheless, it is a generally recognized principle of law that 
public officials are prohibited from charging and retaining fees for 
the performance of their official duties where the officer receives 
a salary for services rendered in his/her official capacity. It is 
presumed that fees received by the official are received in an 
official capacity and not as additional compensation. 67 C.J.S. 
Officers §224. 

Our State Supreme Court, in considering the applicability of a 
county salary act, prior to the passage of the Uniform Judicial Act, 
concluded that in those counties where probate judges were placed 
entirely on a salary, the salary was in full, and additional 
compensation from whatever source was prohibited. Spartanburg 
County v. Pace, 204 S.C. 322, 29 S.E.2d 333 (1944). 
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Therefore, in conclusion, it is our op~n~on that under §8-21-760, et 
~., any compensation received by a probate judge for service as a­
public guardian should be paid into the general fund of the county. 

BJW/rho 

Sincerely, 

BdJ1J~ 
B. J. Willoughby 
Assistant Attorney General 

I Enclosure 
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REVIEWED AND APPROVED: 

~BERT D. COOK 
Executive Assistant for Opinions 


