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T. TRAViI MIDLOCK 
ATTORNEY GENERAl. 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 

TELEPHONE 80~ 758-3970 

February 11, 1986 

The Honorable Liston D. Barfield 
Member, House of Representatives 
Post Office Box 1734 
Conway, South Carolina 29526 

Dear Representative Barfield: 

You have asked for the opinion of this Office as to whether 
an individual may serve concurrently as a game warden and on a 
county board of social services without violating the dual 
office holding prohibitions of the State Constitution. 

Article XVII, § lA of the South Carolina Constitution 
provides that " ... no person shall hold two offices of honor or 
profit at the same time." For this provision to be contravened, 
a person concurrently must hold two public offices which have 
duties involving an exercise of some portion of the sovereign 
power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.c. 171, 58 S.E. 762 
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, or 
other such authority, establish the position, prescribe its 
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath 
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 
61 (1980). 

Game wardens, or conservation officers, as the position is 
sometimes called, are appointed by the South Carolina Wildlife 
and Marine Resources Commission pursuant to Section 50-3-310 et 
~., Code of Laws of South Carolina (1976). Every game warden 
is required to take an oath and execute a bond, before entering 
his duties, by Section 50-3-330; after oaths and bonds have been 
duly filed, a commission is issued to the warden. The term of 
office is specified by Section 50-3-310 to be two years. Duties 
and powers of game wardens are provided in Sections 50-3-340, 
-370, -380, -390, -395, -400, and -410; generally, the game 
wardens are given power and responsibility to enforce the bird, 
nonmigratory fish, and game laws and to prosecute violators 
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thereof. A thorough discussion of game wardens or conservation 
officers is found in 01. Atty. Gen. No. 2827, dated February 4, 
1970, enclosed. Clear y, as a law enforcement officer, a game 
warden or conservation officer would exercise sovereign power 
and thus would be an officer for dual office holding purposes. 

The second position about which you inquired was membership 
on a county board of social services. This Office has repeatedly 
stated that membership on this particular board would constitute 
an office for dual office holding purposes. See Ops. Atty. Gen. 
dated March 6, 1979 and January 16, 1979, for examples (enclosed). 

To summarize, it is the opinion of this Office that one who 
would serve concurrently as a game warden or conservation 
officer and on a county board of social services would most 
probably hold dual offices in contravention of the State 
Constitution. 

PDP/an 

Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

'f>~ JJ- f-J8huO -
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 

cc: Mr. Tillman Williams 
Route 4 
Box 294 
Conway, South Carolina 29526 


