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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX" 549 

COLUMBIA, S.C . 29211 

TELEPHONE 803-758-3970 

February 20, 1986 

Lewis M. Levy, Esquire 
General Counsel 
South Carolina State Housing Authority 
1710 Gervais Street, Suite 540 
Columbia, South Carolina 29201 

Dear Mr. Levy: 

By your letter of November 21, 1985, you have asked for the 
opinion of this Office as to whether a commissioner of the State 
Housing Authority may build or sell houses or lots which he owns 
or to supply building materials for houses to be permanently 
financed under the Authority's Single Family Program. You have 
subsequently advised that you are concerned about three scenarios 
in particular: 

1. Situations in which a commissioner sells undeveloped 
property or lots which, several years later, are 
developed with financing from the State Housing 
Authority. 

2. Situations in which a purchaser buys land from a 
commissioner with the hope of obtaining financing from 
the Housing Authority to develop the land at a later, 
undetermined date. 

3. Situations in which a commissioner, as a developer of 
property, sells a house to a purchaser with the 
knowledge that Housing Authority funds will be the 
source of permanent financing for the mortgage. 

This opinion is limited to the three situations just described. 

The South Carolina State Housing Authority was created 
pursuant to Section 31-3-110, Code of Laws of South Carolina 
(1976). The commissioners, by Section 31-3-140, "have the same 
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functions, rights, powers, duties, privileges, immunities and 
limitations as those provided for housing authorities created 
for cities, counties or grour,s of counties and the commissioners 
of such housing authorities. I One such limitation imposed upon 
municipal commissioners and thus upon state commissioners is 
found in Section 31-3-360 of the Code: 

No commissioner or employee of an 
authority shall acquire any interest, direct 
or indirect, in any project or in any 
property included or planned to be included 
in any project, nor shall he have any 
interest, direct or indirect, in any 
contract or proposed contract for materials 
or services to be furnished or used in 
connection with any project. If any member 
or employee of any authority owns or 
controls an interest, direct or indirect, in 
any property included in any project, which 
was acquired prior to his appointment or 
employment, he shall disclose such interest 
in writing to the authority and such 
disclosure shall be entered upon the minutes 
of the authority. 

Considering the language of Section 31-3-360, su~ra, you 
have asked whether the term "project" contained therel.n would 
refer to only those structures erected by housing authorities 
commonly known as "housing projects," or whether the term may be 
applied to' single family dwellings and lots therefor which may 
be constructed pursuant to Section 31-13-160 et seg. of the 
Code. 

We are advised that financing most often being provided 
through bond issues of the Housing Authority is permanent 
financing to the purchaser of a single family dwelling. The 
purchaser would obtain the loan in an arms' length transaction 
with a financial institution, such as a mortgage bank, which has 
been selected by the Housing Authority to participate in a 
particular financial program. While the Authority has certain 
approval procedures in processing the individual loan applications, 
we are advised that the applicant's name and lending institution 
are only glanced at; credit approval and selection of the applicant 
for a loan under the Housing Authority programs actually occur 
within the lending institution. Following closure of the loan, 
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the Housing Authority "buys" the closed loan from the lending 
institution, acting basically as a guarantor of the loan. 

An instance could arise whereby a commissioner of the 
Housing Authority would, as a contractor or materialman, provide 
contracting services or building materials for a single family 
dwelling which would ultimately be financed by Housing Authority 
funds as described above. Similarly, a commissioner may own 
real estate and develop that property or sell it to a developer, 
who would construct single family dwellings thereon, which 
dwellings would then be financed as described above. Further, 
we are advised that blocks of funds are reserved from bond 
issues for use by developers in the construction of single 
family dwellings. Conceivably, a commissioner who is also a 
real estate developer could utilize some of these funds to 
construct homes for purchasers who would obtain financing 
themselves from Housing Authority funds. Whether any of these 
activities would be prohibited depends upon whether there is a 
"project" of the Housing Authority and further whether the 
commissioner has any interest. 

The term "project" is defined by Section 31-3-20(0) to 
include 

all lands, buildings and improvements 
ac uired, owned, leased, mana ed or 0 erated 

y a ousing aut ority an a ui dings an 
improvements constructed, reconstructed or 
repaired by a housing authority, designed to 
provide housing accommodations or stores, 
offices and community facilities appurtenant 
thereto, whether or not acquired or constructed 
at one time and the term may also be applied 
to the planning of buildings and improvements, 
the acquisition of property, the demolition 
of existing structures, the clearing of 
land, the construction, reconstruction and 
repair of improvements and all other work in 
connection therewith; ... [Emphasis added.] 

While it is possible to speculate about a wide range of factual 
situations, some of which may conceivably affect an interest of 
a commissioner or the Housing Authority, the definition of 
"project" does not in a literal sense appear to address a 
dwelling built under the Single Family Program under at least 
the first two scenarios of your letter; the third situation is 
more troublesome. 
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Applying the definition of "project" to the information 
provided to this Office on the single family dwelling program, 
it appears that this program would not fall within the definition 
in many instances. Prior to purchasing the closed loan, when 
Housing Authority money is used only for permanent financing, 
the Housing Authority would not have "acquired, owned, leased, 
managed or operated" these dwellings, nor would it have 
"constructed, reconstructed or repaired" the dwellings. Indeed, 
the Housing Authority's only interest would not come into 
existence until after any possible interest of a commissioner 
had ceased; that is, only after the fee has passed to the 
purchaser does the Housing Authority acquire any interest in the 
dwelling, and then only as a lien holder. The interest of the 
commissioner, as previous property owner, would no longer exist. 
On this basis, we see no problem with the first two scenarios 
about which you were concerned. In the first, when financing 
from the Housing Authority is obtained perhaps years after the 
consummation of the purchase, the commissioner's interest is far 
too remote to any which the Housing Authority may acquire. As 
to the second scenario, again, the commissioner's interest has 
ended while the Housing Authority's interest is not yet a 
reality. 

The third scenario presents the greatest likelihood that a 
dwelling would become a "project" of the Housing Authority 
before the interest of a commissioner has terminated. While the 
literal interpretation of Section 31-3-20 (10) may not expressly 
include the holding of a mortgage, or construction by the 
commissioner (as opposed to the Housing Authority), the Housing 
Authority will assume some interest which could result in 
acquisition or ownership (as required by the definition of 
"project") in the future, as when a mortgage is foreclosed, for 
example. Similarly, if a commissioner-developer were to utilize 
a portion of the reserved block of funds to finance the construction 
of a single family dwelling, clearly the commissioner-developer 
(by his owning and/or developing the property) and the Housing 
Authority (by its holding the note or mortgage for construction 
or permanent financing) would have concurrent interests; again, 
the Housing Authority's interest could result ultimately in 
acquisition or ownership, and thus the construction or development 
would become a "project" of the Housing Authority. It is 
necessary that such concurrent interests exist in a "project" of 
the Housing Authority to bring such within the prohibition of 
Section 31-3-360; of the three scenarios about which you were 
concerned, the third is thus the most troublesome and likely to 
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create a conflict of interest. We are advised that, at this 
time, there are no transactions of this nature occurring between 
commissioner-developers and the State Housing Authority. 
Nevertheless, because a court could conclude that a transaction 
of this nature would come within Section 31-3-360, the most 
prudent course for a commissioner to take would be avoidance of 
a transaction of this type. 

In addition to the prohibition within Section 31-3-360, 
commissioners should be aware of the requirements of the Ethics 
Act, which prohibits a public official from using his official 
position for financial gain. While we do not intend to imply 
that the Ethics Act comes into consideration in the three 
scenarios in your inquiry, we point out the requirements to be 
followed in appropriate cases. Section 8-13-460 of the Code 
provides in relevant part: 

Any public official or public employee 
who, in the discharge of his official 
duties, would be required to take action or 
make a decision which would substantially 
affect directly his personal financial 
interest or those of a member of his house­
hold, or a business with which he is 
associated, shall instead take the following 
actions: 

(a) Prepare a written statement 
describing the matter requiring action or 
decisions, and the nature of his potential 
conflict of interest with respect to such 
action or decision. 

* * * 
(c) If the public official is a 

member of the governing body of any agency, 
commission, [or] board, ... he shall furnish 
a copy to the presiding officer and to the 
members of that governing body, who shall 
cause such statement to be printed in the 
minutes and shall require that the member be 
excused from any votes, deliberations, and 
other actions on the matter on which the 
potential conflict of interest exists, and 
shall cause such disqualification and the 
reasons therefor to be noted in the minutes. 
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In the event that a matter involving a commissioner's financial 
interests should come before the Housing Authority, the above 
procedures should be followed. 

We would point out that the basic housing authority 
statutes were adopted in 1933, during the Great Depression, when 
housing authorities were more in the landlord business than in 
the mortgage banking business. Such laws were enacted to, 
generally, provide low-rent housing and for purposes of slum 
clearance, rehabilitation of substandard housing, and redevelop­
ment of blighted areas. See, generally, 40 Am.Jur.2d Housing 
Laws and Urban Redevelo~ment. While certain housing authority 
activities today still Lnvolve provision of low-rent housing in 
traditional "projects," many of the activities and resources of 
the State Housing Authority are involved in the financing of 
single family dwellings. As the emphasis of the Housing 
Authority has changed, however, the statutes concerning conflict 
of interest of commissioners have not been changed to reflect 
the shift of emphasis. In keeping with the public policy served 
by a commissioner keeping separate his private and public 
interests, it may be advisable to clarify, by statute, exactly 
the actions a commissioner may take with regard to the Single 
Family Program. 

In conclusion and in response to the three scenarios 
discussed above, we would advise that: 

1. Where a commissioner of the State Housing Authority 
sells land upon which, at a later date, a house is constructed 
and ultimately financed with Housing Authority funds, the 
interest of the commissioner ended too remotely vis a vis the 
interest of the Housing Authority, so that Section 31-3-360 is 
not applicable. 

2. Likewise, where a commissioner sells property to a 
purchaser who hopes to obtain Housing Authority funding at an 
unknown future date, where approval for funding is by no means 
certain, the interests are too remote and Section 31-3-360 again 
is not applicable. 

3. However, where there is certainty at the time the 
commissioner sells the land or develops it for sale that Housing 
Authority financing will be obtained for either construction or 
permanent financing, there is a greater likelihood that the 
dwelling is within the definition of a "project," and thus 
conflicts of interest may arise. 
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4. Finally, to avoid an appearance of a conflict, the 
provisions of the State Ethics Act should be followed when such 
would be appropriate. 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

RO~{~ 

Sincerely, 

P£J7~ /J. A/uJ~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


