
T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 
TElEPHONE 803·734·3970 

July 11, 1986 

Ms. Elsie T. Kirby, Executive Secretary 
Charleston County Legislative Delegation 
Charleston County Office Building 
2 Courthouse Square 
Charleston, South Carolina 29401 

Dear Ms. Kirby: 

You have advised that the Charleston County Legislative 
Delegation is presently composed of five Senators and nine 
members of the House of Representatives, two positions in the 
House having been vacated and as yet unfilled. You have asked 
how to determine a majority votes of either the delegation or 
the Representatives, considering these two vacancies. 

In examining the law relative to determining whether a 
quorum is present or the requisite member of votes have been 
obtained on an issue, it is readily apparent in many jurisdic­
tions that courts have used the total original membership of the 
public body, vacancies or absences notwithstanding, as the basis 
for determining a quorum or majority vote. See, for example, 
Annot., 43 A.L.R. 2d 698, §§ 3, 4, 5, 6; 4 Mcquillin, Municipal 
Corporations, §§ 13.27, 13.31; 56 Am. Jur. 2d Municipal Corpora­
tions § 169. There are, however, a great number of court 
decisions to the effect that the determination of a majority 
should be based upon the number of members present at a meeting 
or currently serving on the public body; the latter would also 
apply to determining whether a quorum was present. See Annot., 
43 A.L.R. 2d 698, §§ 7, 8; 4 Mcquillin, Municipal Corporations, 
§§ l3.27b, 13.32; 56 Am.Jur.2d Municipal Corporations § 170. 
Thus, support may easily be found for either approach to 
determining a quorum or the requisite number for a majority. 
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While the courts of this State do not appear to have 
answered exactly the question you have raised, thus casting some 
doubt upon our response, we have located some authority which 
permits the conclusion that the vacancies would not be 
considered in determining a majority vote. 

In State v. HU¥ginS, Harp. (16 S.c. Law) 139 (1824), 
eighteen managers o~ election were to convene to determine the 
validity of a contested election. Of the eighteen, two refused 
to serve, one died, and another was a candidate for the contested 
office and could not serve. The court held that eight of the 
fourteen remaining managers would be sufficient to convene a 
quorum to hear the election contest. The court relied upon the 
reasoning in State v. Deliesseline, 1 McCord 52 (1821), to 
determine the number necessary for a quorum. 

Relying upon both of these decisions, former Attorney 
General McLeod opined in an opinion dated May 26, 1978 
(enclosed) that when the Consumer Affairs Commission had only 
five members rather than the nine provided for by Section 
37-6-502, Code of Laws of South Carolina (1976, as revised), 
those five presently constituted the Commission and a majority 
of those five would constitute a quorum. While the situations 
in the two cases and the McLeod opinion concerned how vacancies 
were to be viewed in determining a quorum rather than a majority 
vote, the principles and reasoning of these authorities would 
nevertheless apply to calculating a majority. 

The term "majority vote," according to Robert's Rules of 
Order Newly Revised § 43 means, when used without qualification, 
"more than half of the votes cast by ~ersons legally entitled to 
vote ... ." Id., p. 339 (emphasis ad ed). An individual who 
~resigned !rom his seat in the House or Senate would no 
longer be a member of the Delegation and would not be entitled 
to vote. Applying this definition, it would appear to be 
appropriate to disregard the two vacancies in calculating the 
number of votes necessary to obtain a majority. 

Because the courts of this State have not definitively 
answered your question and further because much support may be 
found to either count or disregard the two vacancies, our 
conclusion cannot be free from doubt. We believe that a court 
faced with the issue would have sufficient support to conclude 
that the two vacancies would not be counted in determining a 
majority vote of either the Delegation as a whole or the 
Representatives as a group. 
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We trust that the foregoing has satisfactorily responded to 
your inquiry. Please advise if additional assistance or 
clarification should be needed. 

PDP/an 

Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

P~UtV fJ. P~'" 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


