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T. TRAVIS UmLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

Walter H. Parham, Esquire 
Greenville County Attorney 
100 Courthouse Annex 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. m11 
TELEPHONE 803·734·3970 

July 22, 1986 

Greenville, South Carolina 29601 

Dear Mr. Parham: 

By your letter of July 17, 1986, you have asked whether an 
individual may serve concurrently as a member of Greenville 
County Council and as a member of the Greenville Central-Area 
Partnership, Inc. without contravening the dual office holding 
prohibitions of the State Constitution and statutes. You have 
concluded, in your well-reasoned memorandum, that the individual 
may serve in both capacities; we concur with your conclusion. 

Article XVII, § lA of the South Carolina Constitution 
provides that " ... no person shall hold two offices of honor or 
profit at the same time." For this provision to be contravened, 
a person concurrently must hold two public offices which have 
duties involving an exercise of some portion of the sovereign 
power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, or 
other such authority, establish the position, prescribe its 
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath 
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 
61 (1980). In addition, Secti~n 4-9-100, Code of Laws of South 
Carolina, prohibits council members from holding "any other 
office of honor or profit in government ... during his elected 
term." (Emphasis added.) 

This Office has repeatedly advised that a member of a 
county council would hold an office for dual office holding 
purposes. See, for examples, Ops. Atty. Gen. No. 83-98, dated 
December 20~983; No. 83-90, dated November 15, 1983; and 
July 9, 1986, copies of which are enclosed. 

According to information enclosed with your memorandum, the 
Greenville Central Area Partnership, Inc., is a nonprofit 
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charitable organization incorporated in this State and operating 
within Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code. No 
legislative act of the General Assembly or Greenville City or 
County Councils was involved in the creation of the Partnership. 
Membership on the Board of Directors is governed by Article IV 
of the By-Laws; a member of County Council is specified to be a 
member of the Partnership, to be selected annually by the full 
Board of Directors of the corporation. Activities of the 
Partnership include projects and studies to revitalize downtown 
Greenville; it does not appear that these activities, as 
outlined in Article I of the By-Laws, involve an exercise of 
sovereign power. Due to the lack of the usual indicia of 
office-holding, it must be concluded that one who serves on the 
board of the Partnership would not hold an office for dual 
office holding purposes. 

It is therefore the opinion of this Office that one who 
would serve as a member of the Greenville County Council and on 
the board of the Greenville Central Area Partnership, Inc., 
would not contravene the dual office holding provisions of 
either the State Constitution or Section 4-9-100 of the Code. 

You have advised that the Partnership receives some funding 
from public sources. In the event that Greenville County 
Council is one of those public sources, we would caution the 
member of County Council to be aware of and follow the State 
Ethics Act, Section 8-13-410 et seg. of the Code, particularly 
as the Act relates to actions to be taken when a public official 
may have an interest in a matter within his jurisdiction. The 
State Ethics Commission can advise you further if the individual 
should have specific questions. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 
Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

ROh&tfc! IJ ' ~ 

Sincerely, 

p~ J)(~U-W-O 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


