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Jeannette: 

You have raised several questions concerning § 4-9-30(7) of 
the Code and the proposed amendments thereto. Certain of your 
questions are difficult and there is no clear answer to them. 
Nevertheless, I will attempt to address each question you have 
raised in the order in which you have asked. First, however, a 
brief review of the statute and the proposed amendment may be 
helpful. 

Section 4-9-30(7), in its pertinent part, presently authorizes 
county governing bodies 

(7) to develop personnel system policies 
and procedures for county employees by 
which all county employees are regulated 
except those elected directly by the 
people, and to be responsible for the 
employment and discharge of county 
personnel in those county departments 
in which the employment authority is 
vested in the county government but 
this authority shall not extend to any 
personnel employed in departments or 
agencies under the direction of an 
elected official or an official appointed 
by an authority outside county government. 
Any employee discharged by the administrator, 
elected official or designated department 
head shall be granted a public hearing 
before the entire county council if he 
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submits a request in writing to the 
clerk of the county council within five 
days of receipt of notice of discharge. 
The hearing shall be held within 
fifteen days of receipt of the request. 
The employee shall be relieved of his 
duties pending the hearing and in the 
event a majority of the council sustains 
the discharge, it shall be subject to 
judicial review, but if a majority of 
the county council reverses the dismissal 
the employee shall be reinstated and 
paid a salary for such time as he was 
suspended from his employment. 

Notwithstanding the above provisions of this 
subsection, any employee who is discharged 
may elect to submit his grievances concerning 
his discharge to a county grievance committee 
in those counties where such committees are 
operative and in such case his discharge 
will be reviewed in the manner provided for 
in the rules of that committee retaining all 
appellate rights therein provided for. 

H-3201, presently before the Senate Judiciary Committee, 
proposes to amend § 4-9-30(7). The proposed amendment clarifies 
the language "this authority" contained in the present act ("but 
this authority shall not extend to ... ") as meaning "this employ­
ment and discharge authority ... ". The proposed amendment makes 
a few additional changes regarding grievance procedures: the 
amendment provides that any employee discharged by the adminis­
trator, elected official or designated department head must 
follow the grievance procedures established by county council in 
those counties where grievance procedures are operative, retaining 
all appellate rights provided for in the procedures; where no 
grievance procedure is established, a county employee discharged 
by the administrator or designated department head must be 
granted a public hearing before county council provided he 
submits a request in writing to the clerk of council within five 
days of receipt of notice of discharge. Other procedural 
requirements are provided and procedures for reinstatement are 
specified, as in the earlier act. 
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You have raised the following questions: 

1. Would proposed bill H-302l legislatively overrule Rhodes v. 
Smith, 273 S.C. 13, 254 S.E.2d 49 (1979) and Helen McDougald 
v. Chas. Co. et al., Civil Action No. 85-l2l7-8J? 

Probably not. Rhodes and its progeny, Anders v. Co. 
Council for Richland Co., S.C. , 325 S.E.2d 538 (1985) 
and McDougald v. Charleston-GO., supra-held that certain statutes 
which provided that deputy sheriffs and employees of the Solicitor 
served at the "pleasure" of the Sheriff and Solicitor were 
controlling with regard to grievance statutes relating to county 
employees generally. In Rhodes, the Supreme Court held that 
"[s]tatutes of a specific nature are not to be considered 
repealed by a later general statute [grievance] unless there is 
a direct reference to the former statute or the intent of the 
legislature to repeal the earlier statute is implicit .... 
Therefore, a deputy sheriff in South Carolina serves at the 
'pleasure' of the Sheriff." 273 S.C. at 16. 

In Anders, the Court reaffirmed its decision in Rhodes and 
held that § 4-9-30(7) is inapplicable to employees of a Solicitor. 
Instead, the more specific statute, Section 1-7-405 of the Code 
which states that employees of a Solicitor serve at his pleasure, 
controls. Anders reiterated that Section 23-13-10 provides 
similar power to Sheriffs. McDougald, supra held that Anders 
was controlling with regard to employees of a Solicitor. 

In my view, H-302l neither purports to overrule, nor 
changes the conclusions reached by the Court in these cases. As 
I read the proposed bill, the changes which would be made in 
§ 4-9-30(7) are relatively technical in nature and seem to be 
primarily intended to provide clarification of the present act. 
Rhodes and Anders simply held that the more specific "pleasure" 
statutes were controlling over the more general county employee 
grievance provisions such as are contained in § 4-9-30(7) with 
regard to termination of deputies and employees of the Solicitor. 
Nothing in the proposed amendments to § 4-9-30(7) would indicate 
an intent by the General Assembly to alter the applicability of 
these specific "pleasure" statutes to a situation involving the 
discharge of deputies or employees of the solicitor. 

2. Under current Section 4-9-30(7) does the case law disallowing 
grievance rights for employees serving at an official's 
pleasure also apply to employees who simply work in a 
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department headed by an elected official but who are not 
subject to a "serve-at-pleasure" statute? 

Probably not. Cases such as Rhodes and Anders are based 
upon specific "pleasure" statutes. Prior opinions of this 
Office discuss the situation which you have raised. In an 
opinion dated January 24, 1985, this Office stated that "for any 
personnel positions within the sheriff's office other than a 
deputy sheriff, such personnel would be entitled to the benefits 
of the employee grievance procedure established by Section 
4-9-30(7). In an earlier opinion, it was stated that, with 
respect to employees of the Sheriff (other than deputies), clerk 
of court, probate judge, auditor, superintendent of education 
and treasurer, the grievance procedure established by § 4-9-30(7) 
would likely be applicable. Op. Atty. Gen., February 7, 1978. 
An opinion, dated December 11, 1985 reiterated the conclusion 
stated in the January 24, 1985 opinion. These opinions are 
enclosed for your review. 

3. If the answer to question number two is no, how does that 
square with the portion of Section 4-9-30(7) which 
specifically states that county government cannot be 
responsible for the employment and discharge of any 
personnel employed in departments or agencies under the 
direction of an elected or appointed official? If county 
government can have no such responsibility, how could a 
county grievance committee or county council overturn an 
elected official's decision to fire an employee, a decision 
obviously contemplated in grievance procedures. 

The answer to this question is simply not clear. In an 
opinion of this Office, dated February 18, 1983, (enclosed) we 
stated that County Council "does not have responsibility for the 
employment and discharge of county personnel in the Office of 
the Clerk of Court." While it was emphasized in the opinion 
that such personnel would be subject to general "personnel 
system policies and procedures for county employees by which all 
county employees are regulated", such could not be used to 
infringe upon the general authority of the Clerk of Court as an 
elected official "to make all decisions as to employment and 
discharge of personnel in the Office of Clerk of Court." On the 
other hand, as noted above, employees of an elected official who 
are not subject to a "pleasure" statute are generally entitled 
to grievance procedures, pursuant to § 4-9-30(7). See, ~ 
Atty. Gen., December 11, 1985. 
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Obviously, there are employment decisions which are 
grievab1e but which do not involve employment and discharge of 
an employee and, of course, to that extent, there is no conflict 
within § 4-9-30(7). One alternative reading of § 4-9-30(7) 
further removing any apparent conflict might be an interpretation 
which concludes that the elected official possesses the exclusive 
legal authority to employ and discharge employees under his 
direction, but that such decision is also subject to the grievance 
provisions of § 4-9-30(7). Absent guidance by our courts, I 
cannot say that this particular construction would be adopted by 
the courts as the correct interpretation however. Such is 
simply an alternative interpretation of the statute. 

In short, § 4-9-30(7) has never been considered in the 
context of your third question by our courts. Until such time 
as there is a definitive ruling or until the Legislature sees 
fit to clarify the statute further, I am of the view that 
deference should be given to that part of § 4-9-30(7) which 

'":ates that hiring and discharge authority of the County 
governments "shall not extend to any personnel employed in 
departments or agencies under the direction of an elected 
officia1. ... " See 0E' Atty. Gen., February 18,1983; Ope Atty. 
Gen., January 24, 19 5. 17 

4. You have generally questioned whether an employee's service 
at the "pleasure" of his employer encompasses more' than 
the employee's duration of employment, including the 
authority to transfer, reassign or suspend, or whether such 
employment decisions would instead be grievab1e by the 
employee. 

The purpose of a "pleasure" prov~s~on wherein a public 
employee serves at the "pleasure" of his employer is to promote 
the public interest in the smooth operation of the office. 

1/ Moreover, some courts are of the view that it is not 
necessarily inconsistent to say that an employer possesses 
absolute authority with regard to hiring and discharge of his 
employees, yet also conclude that the employee is entitled to 
certain grievance procedures. In Buntin~ V. City of Cola., 639 
F.2d 1090 (4th Cir. 1981), the Court hel that municipal police 
officers served at the pleasure of the city, and thus possessed 
no federally protected property interest, but were entitled to a 
grievance hearing pursuant to § 8-17-110 of the Code. The 
purpose of the grievance procedure was deemed by the Court "to 
create a more harmonious relation between public employers and 
public employees thereby resulting in improved public service." 
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Anders v. Richland Co. Council, supra. Generally speaking, 
where a "pleasure" provision is applicable, the employer 
possesses unrestricted control over the employee's appointment. 
Kro v. Common Council of Cit of North Tonawanda, 207 N.Y.S.2d 

, ). e emp oyer a so possesses un ettered power 
to terminate the employee's services. Zumwalt v. Trustees of 
Cal. State Colle~es, 109 Cal. Reptr. 344. An employee who 
serves at the "peasure" of his employer holds his position at 
the employer's will and thus in the strict meaning of the word, 
the employee possesses no "term" of office. 67 C.J.S. Officers, 
§ 66. See also, Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 
(1907).~ ""p1"easure" employee generally possesses no federally 
protected property interest sufficient to invoke the 14th 
Amendment Due Process Clause and the procedures mandated thereby. 
Bishop v. Wood, 426 U.S. 341, (1976); Board of Regents v. Roth, 
408 U.S. 564, (1972); Bunting v. City of Cola., supra. Such 
employee may be terminated from employment for no reason at all 
or for any reason except one which contravenes the Constitution. 
Bishop v. Wood, supra, Elrod v. Burns, 427 U.S. 347, (1976); 
Perry v. Sindermann, 408 U.S. 593 (1972); Bd. of Regents v. 
Roth, supra. 

It is well recognized that the power to remove encompasses 
the power to suspend. State ex reI. Thompson v. Sei~ler, 230 
S.C. 115, 94 S.E.2d 231 (1956); Craddock v. Bd. of E ., 391 
N.E.2d 1059 (Ill. App. 1979). Such is simply an application of 
the long recognized maxim that the lesser includes the greater. 
See, Op. Atty. Gen., July 31, 1985. Applying this basic 
prInciple, it is reasonable to conclude that an employee who, by 
statute, serves at the "pleasure" of his employer such as a 
deputy sheriff or employee of the Solicitor and thus could be 
removed for any reason, could likewise be suspended or transferred 
within the discretion of the employer. In my judgment, the same 
principles expressed by the Court in Rhodes and Anders with 
respect to hiring and discharge would also be applicable to less 
encompassing employment decisions such as reassignment, transfer 
or suspension.-11 

2/ Again, I note that certain courts see no inconsistency 
between a "pleasure" provision and the applicability of grievance 
procedures. Bunting, supra. The Court in Rhodes and Anders, 
however, is of the view that the presence of a "pleasure" 
statute is controlling vis a vis grievance statutes. 
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If I can be of further assistance, please let me know. 
With kindest regards, I remain 

ven:;:lY yours, 

Jf£V~ Cook 
Executive Assistant for Opinions 

RDC/an 

Enclosures 


