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Dear Judge Green: 

You have requested the opinion of this Office as to interpre­
tation of Section 21-15-1450, Code of Laws of South Carolina, 1976, 
as amended, effective March I, 1985. You have asked eight specific 
questions; however, the answers all turn generally on interpretation 
of some key words in the statute. Therefore, we address first its 
general provisions. 

The section is as follows: 

§21-15-1450. Commissions. 
Every executor or administrator shall for his 
care in the execution of his duties receive from 
estate funds not to exceed five percent of the 
appraised value of the personal property of the 
estate in which he acts as fiduciary. The 
minimum commission payable is fifty dollars and 
no less, regardless of the value of the personal 
property of the estate. Additionally, every 
executor or administrator who invests money of 
the estate in which he acts as fiduciary is 
entitled to receive a sum not to exceed ten 
percent of the interest or increments earned on 
such investments. No such additional commission 
is payable by any estate unless the probate 
judge determines that the executor or adminis­
trator has acted reasonably in the accomplish­
ment of the assigned duties, and that no 
unreasonable delay has been encountered. The 
same commissions provided above must be paid to 
executors or administrators for the sale of real 
estate when directed by will or by proper court 
order. When the executor or administrator is 
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the purchaser at the sale a commission may not 
be paid. The provisions of this section do not 
apply in any case where there is a contract 
providing for the compensation to be paid for 
such services or where the will otherwise 
directs. 

This new statute has not yet received any reported judicial 
construction by our courts, so we turn to the general rules of 
statutory interpretation for guidance. In construing a statute, the 
language used should be given its plain and ordinary meaning and 
usage. State v. Hardee, 279 s.c. 409, 308 S.E.2d 521 (1983). And 
the intent of the Legislature is best determined by reliance upon 
the ordinary and popular significance of the words used in the 
statute. Bohlen v. Allen, 228 S.C. 135, 89 S.E.2d 99 (1955). 

The operative words or phrases concerned in your questions are 
(a) "his care in the execution of his duties," (b) "invests money," 
and (c) "the interest or increments earned on such investments." 

(a) "Care" is a relative term defined generally as: "respon­
sibility, care, or oversight; watchful regard and attention." 6 
Words and Phrases 246. Se~, generally, Thomas v. Atlantic Grezhound 
C0E.E.., 204 S.C. 247, 29 S.E.2d 196 (1944). "Duty" is an obligation 
imposed by law requiring one to do a particular thing or perform a 
particular act. Walker~~!£nol!, 100 Wis.2d 256, 301 N.W.2d 447, 
22 ALR 4th 611. The duty of care placed upon a fiduciary such as an 
executor, administrator or trustee is to exercise good faith and 
diligence in the management and administration of the estate they 
represent, so as to protect it from loss. Pruitt v. S. C. National 
Bank, 268 S.C. 221, 232 S.E.2d 892 (1977); 31 Am.Jur.2d, Executors 
and Administrators, Sec. 180. It follows, therefore, that the 
executor, administrator or trustee is entitled to his commissions or 
fees upon proper performance of the duties placed upon him, i.e., 
IIhis care in the execution of his duties." See, anno. 83 ALR 720; 
Bendall v. Bendall, 24 Ala. 295. 

(b) The words "invests money" are not of doubtful meaning, 
rather their significance here is to clearly limit or define the 
activity of the executor or administrator which will entitle him to 
additional commissions. Thus, for example, such fiduciary activi­
ties as accounting for, and distributing assets are not functions 
which would entitle the executor to additional compensation above 
the basic 5% commission. 

(c) If the executor or administrator does "invest money," he 
will then be entitled to additional commissions not to exceed 10% of 
the lIinterest or iucrements earned on such investments. 1I We 
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emphasize the word "earned" because it modifies the word "incre­
ments." "Increment" is generally defined as "increase or growth in 
bulk, quantity, value, etc.," Black's Law Dictionau, 4th Ed.Rev. 
1968; In re Cornin~Will, 289 N.Y.Supp. 1101, and is not a term of 
precise legal art. Therefore, the statutory provision limiting 
increments to the estate for which extra commissions will be paid to 
earned increments practically r~duces increments to income from the 
investments made. Income, of course, is not a gain accruing to 
capital or growth in the value of an investment, but is a profit 
"proceeding from the [investment)" as distinguished from the capi­
tal. Goodrich v. Edwards, 255 U.S. 527, 41 S.Ct. 390. "Yield" is 
also a synonym for "income," and in property law refers to such 
forms of income as interest on investments or rents from property. 
46 Words and Phrases 538, 539. Finally, construction of the statute 
is made simpler by noting that appreciation or increase in the value 
of an investment or property is a capital gain not an earned incre­
ment or income, Pridemark, Inc. v. Commr. of Int. Rev., 345 F.2d 35 
(4th Cir. 1965). One court characterized appreciation in value as 
"the so-called unearned increment," People ex reI. Adirondack Power 
Llliht Coq~. v. Pub. Sere Comm., 193 N.Y.Supp. 186, lemphasis 
added J • 

With these definitions in mind, we may proceed to consideration 
of the questions you have asked. 

1. If an executor receives an estate consisting of stocks and 
bonds, and makes no changes in investment during the period of his 
administration, is he entitled to any commission on the income? 

In our opinion, the executor would be entitled 
to commissions not to exceed 10% on interest and 
dividend income received by the estate on stocks 
and bonds, in addition to his 5% commission on 
the appraised value of such personal property. 
Dividend income is an "earned increment" within 
the definitions above set out. The receiving, 
holding and final distribution of the property 
oi the estate in a proper manner ("care in the 
execution of his duties") constitutes perfor­
mance of his duties as executor, even though he 
makes no changes in the iuvestments during the 
period of administration. 

l. Would the rolling over of a CD (Certificate of Deposit) be 
an investment made by an executor? 

Yes, as he is investing money. He would be 
entitled additional commissions not to exceed 
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10% on any "interest or increments earned," 
whether he permits or requests investment in a 
new CD (rolling over) or invests the proceeds of 
the original CD in other investments. 

3. If the same executor sold the stocks and bonds that came 
into his hands and bought other stocks and bonds, would he be 
entitled to commissions on all of the income or only on the 
"interest" from the bonds and not on the "dividends" from the 
stocks? 

The executor would be entitled to additional 
commissions not to exceed 10% on both the 
interest and dividend income earned by the 
estate. He would not be entitled to a commis­
sion on stock dividends or stock splits, which 
are capital gains or appreciation in value of 
the investment and not income. 

4. Are the "same commissions" to which an executor is enti­
tled for the sale of real estate c~mputed at 5%, or atl0%? 

When the executor is authorized to sell real 
property, he would be entitled to a commission 
of 5% of the sale price. Section 21-15-1450 
does not provide for any other commission on 
real estate, and if the property increased in 
value during the time the estate is in adminis­
tration, the increase is a capital gain and not 
"interest or increments earned" on investment. 

5. Does the word "increments," as used in the Act, embrace 
capital gains? 

No. Interest or increments subject to the 
additional commission must be "earned" on 
investment. Capital gain or appreciation in 
value of property are not "yield" or income. 

6. Does Code Section 21-29-70, governing commissions of 
trustees, now apply to Section 21-15-1450, as amended, or to the 
section as it existed prior to this Act? 

Commissions to trustees under Section 21-29-70 
would be as provided in new Section 21-15-1450. 
The substantial amendment contained in the new 
statute has the legal effect of obliterating the 
prior statute. Independence Ins. Co. v. 
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Independent Life & Acc. Ins. Co., 218 S.C. 22, 
61 S.E.2d 399. In any event, th1s section 
concerning returns and commissions is a proce­
dural or remedial statute and, as such, would be 
given retroactive effect. See, Ope A!!y. Gen. 
Oct. 3, 1985, copy attached. 

7. Under the old Act, a trustee was allowed 2~% on personal 
property received, and 2~% on personal property distributed. Under 
the new Act, he is allowed not to exceed 5% of the appraised value 
of the personal property. When is he authorized to collect the 5%? 
Upon receipt? 

Although the appraised value is determined 
promptly after his appointment (Code Section 
21-15-350), the contemplation of law is that an 
executor or administrator is not entitled to 
payment of his commissions until the final 
accounting of the estate. 31 Am.Jur.2d, Execu­
tors and Administrators, Sec. 486. If the 
Probate Court allows payments on commissions in 
advance, such as at the time of regular account­
ings, which is the usual procedure in our State, 
they are considered merely advance allowances on 
the total commissions as determined at the time 
of the final accounting. In re Heck's Estate, 
160 Cal.App. 162, 324 P.2d 733. 

8. A trustee acts over a long period of years, collecting 
commissions annually. Is he required annually to obtain approval of 
the Probate Judge for the performance of his duties before he can 
collect his annual commissions on income? 

Chapter 29 of Title 21, Code of Laws, 1976, 
(Sections 21-29-10, et ~.), creates a dual 
jurisdiction in the Probate Court and the Court 
of Common Pleas. "Original jurisdiction," as to 
trustees appointed by will, is in the Probate 
Court, Section 21-29-10. However, the Court of 
Common Pleas appoints trustees or successor 
trustees in event the trust instrument does not 
name the trustee, or in event of a vacancy, or 
when trustees are substituted, Sections 21-29-20 
and 21-29-30. Then Section 21-29-80 provides 
that all ~t-aP££lE!ed trustees shall render 
annual accountings to the Judge of Probate. It 
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seems implicit in this provision that a court­
appointed trustee's annual accountings must be 
approved by the Probate Judge, which would 
include approval of commissions paid to the 
trustee. See, generally, Re Gandolfo, 173 La. 
190, 136 So. 56, 83 ALR 720. 

The situation as to a trustee appointed by will 
or other trust instrument appears otherwise. In 
a testamentary trust, the property bequeathed to 
a trust is distributed in due course by the 
executor to the trustee; or, in the case of real 
property, title generally vests in the trustee 
upon the death of the testator. Johnson v. 
Thornton, 264 s.c. 252, 214 S.E.2~24,-s7-ALR3d 
918. It would, therefore, appear that the trust 
is then vested and the Probate Court would have 
no further jurisdiction once the distributions 
by the executor to the trustee are approved. 
Rights of action against the trustee or to 
enforce the trust thereafter are in the juris­
diction of the Court of Common Pleas, Wingard v. 
Hennessee, 206 s.C. 159, 33 S.E.2d 390. 

In summary, our opinion is: (1) That a court­
~ointed trustee is required by statute to make 
an annual accounting to the Probate Court. That 
court's power to review the accounts includes 
the necessarily implied power to approve them, 
and annual approval of commissions to court­
appointed trustees would be included. (2) That 
a trustee appointed by will or other trust 
instrument, once the trust estate is distributed 
to or title vested in him, is not thereafter 
required to render any accounting to the Probate 
Court and it has no further jurisdiction of the 
trust estate. 

The answers to all of the above questions presuppose, in the 
language of Section 21-15-1450: 

The prOVisions of this section do not apply in 
any case where there is a contract providing for 
the compensation to be paid for such services or 
where the will otherwise directs. 
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Please call upon us if you have further questions. 

Sincerely, 

Frank K. Sloan 
Chief Deputy Attorney General 

FKS/rho 

Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED: 

ROBERT D. COOK 
Executive Assistant for Opinions 


