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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAl 

REMBERT C. DENNIS BUllDlNG 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 
TELEPHONE 803· 734·3970 

October 14, 1986 

Theron C. Smith, III, O. D. 
President, South Carolina Board 

of Examiners in Optometry 
Post Office Box 8725 
Columbia, South Carolina 29202 

C. Douglas Chavous, Executive Secretary 
South Carolina Board of Pharmacy 
Post Office Box 11927 
Columbia, South Carolina 29211 

Gentlemen: 

/" , 
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By your separate letters to Attorney General Medlock, you 
have both requested an opinion as to the legality of a licensed 
pharmacist dispensing contact lenses based upon a prescription 
written by a licensed physician (ophthalmologist). Dr. Smith's 
particular concern is whether a pharmacist performing such an 
act would be violating any statute or regulation pertaining to 
the practice of optometry.-11 

The contact lenses in question are dispensed individually 
in factory-sealed vials which are marked with the prescription 
of the lens contained in the particular vial. The vial is 
labelled "Caution: Federal law prohibits dispensing without a 
prescription." At one time, contact lenses were considered to 

II It is acknowledged by Mr. Chavous that a pharmacist 
would-oe prohibited from filling such a prescription for contact 
lenses written by an optometrist rather than an ophthalmologist. 
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be drugs. Winograd v. Johnson, 38 Colo. App. 432, 561 P.2d 1274 
(1976). Soft contact lenses such as Bausch and Lomb's "Soflens" 
are now classified as "devices" under the Medical Device Amendments 
of 1976, P. L. No. 94-295, § 2. 

The South Carolina Pharmacy Act, Section 40-43-10 et seg., 
Code of Laws of South Carolina (1976, as amended), prohibits, 
among other things, the dispensing in this State of items 
classified as "dangerous drugs," except upon a prescription of a 
duly licensed physician, medical or osteopathic, podiatrist, 
dentist, or veterinarian. See Section 40-43-150. "Dangerous 
drugs" are defined as those substances bearing the legend 
"Caution: Federal law prohibits dispensing without a prescription." 
See Regulation 99-38. Medical devices such as diaphragms and 
contact lenses have accordingly been construed as being "dangerous 
drugs" requiring a prescription. Therefore, the Pharmacy Act 
does not appear to prohibit pharmacists from dispensing items 
such as contact lenses upon the lawful prescription of a duly 
authorized medical practitioner. 

Your question, however, further inquires as to the applicability 
of the provisions of the South Carolina Optometry Act to phamaceutical 
practice. Section 40-37-10 of the Code provides: 

Any person shall be deemed to be 
practicing optometry within the meaning of 
this chapter who shall: 

(1) Display a sign or in any way 
advertise as an optometrist; 

(2) Employ any means, other than the 
use of drugs except as provided in 
this chapter, for the measurement 
of the powers of vision or the 
adaptation of lenses for the aid 
of vision; 

(3) In the sale of spectacles, eye­
glasses, or lenses, use lenses in 
the testing of the eye therefor 
other than lenses actually sold; 
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(4) Examine the human eye by the 
employment of any subjective or 
objective physical means, without 
the use of drugs except as 
provided in this chapter, to 
ascertain the presence of defects 
or abnormal conditions for the 
purpose of relieving them by the 
use of lenses, prisms, or other 
physical or mechanical means; or 

(5) Practice orthoptics 2/ or prescribe 
or fit contact lenses. 

By dispensing factory-sealed vials of contact lenses labelled 
with the prescription of the particular lens in a given vial, a 
pharmacist is not advertising himself to be an optometrist or 
displaying such a sign, measuring vision, adapting lenses, using 
or placing lenses in a person's eye, examining the eye by any 
means, prescribing or fitting contact lenses, or practicing 
orthoptics. Unless a particular pharmacist does more than 
provide a sealed and labelled vial containing a contact lens 
upon the proper prescription of an ophthalmologist, it would 
appear that such act does not come within the practices 
described in Section 40-37-10 of the Code. 

Section 40-37-200 of the Code provides that no optometric 
licensee shall permit his license to be used by an unlicensed 
person. It further covers delegation of tasks to assistants of 
an optometrist and provides that "(n]o contact lenses shall be 
dispensed during his absence." The term "his" refers back to 
the licensed optometrist. Because this statute deals specifically 
with actions of assistants under the direct supervision of an 
optometrist, it would not appear to apply to other sources of 
obtaining contact lenses such as ophthalmologists' offices or 
pharmacies. See Home Buildinf and Loan Assn. v. City of 
s¥artanburg , IE3 S.C. 313, 19 S.E. 139 (1938) (express mention 
o certain thing in statute implies exclusion of all other 

2/ "Orthoptics" may be defined as "the treatment or the 
art or-treating defective visual habits, defects of binocular 
vision, and muscle imbalance (as strabismus) by reeducation of 
visual habits, exercise, and visual training." Webster!s Third 
New International Dictionary 1595. 
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things). Thus, Section 40-37-200 would not apply to a pharmacist 
who is merely filling a prescription. 

Finally, Section 40-37-260 of the Code states that "[i]t 
shall be unlawful for any person to engage in the practice of 
optometry in this State unless such person shall be licensed by 
the South Carolina Board of Examiners in Optometry." As noted 
above, the activities of a pharmacist in merely filling a 
prescription do not appear to fit within the definition of the 
practice of optometry in Section 40-37-10. The exemptions from 
the provisions of the Optometry Act would most probably be 
construed by a court as applicable to persons such as pharmacists 
who are merely selling as merchandise from a regularly-established 
place of business ready-made devices without aiding the customer 
in the fitting thereof. 

Our research has disclosed several cases dealing with 
similar questions in other jurisdictions. Those cases will be 
made available upon request made to the Assistant Attorney 
General assigned to assist your board. Essentially, the 
distinction to be recognized is that pharmacists are merely 
filling the lawful order of a medical practitioner who has made 
the necessary professional examinations and judgments concerning 
the appropriateness of the particular device being purchased. 
The pharmacist makes no judgment concerning the customer's 
prescription and is merely providing what the physician has 
lawfully ordered. 

This Office has been advised that in those jurisdictions in 
which this practice has been permitted to date, it has become 
the standard procedure for pharmacists to include a clear 
instruction on the packaged device that the patient should see 
his or her physician concerning any difficulties or medical 
problems encountered in using the device. Such a procedure 
makes it clear that the pharmacist is merely selling the lens 
upon prescription of the physician and that the physician, not 
the pharmacist, is to be consulted if problems should arise. 

In conclusion, we would advise that the Optometry Act, 
Section 40-37-10 et seq. of the Code, does not appear to 
preclude pharmacists from dispensing contact lenses in factory­
sealed and labelled vials upon the lawful prescription of a duly 
licensed medical practitioner such as an ophthalmologist. For 
further assistance with this question or other materials, each 
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of the respective boards should consult with the Assistant 
Attorney General assigned to it. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

f~~LP~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 

cc: Richard P. Wilson, Assistant Attorney General 
C. Richard Kelly, Assistant Attorney General 


