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Dear Representative Hayes: 

You have asked for our comments on a bill similar to 
H.3202, which is planned to be introduced by you during the 
next legislative year. In summary, H.3202 amends Section 
44-41-70 of the Code by requiring the Department of Health and 
Environmental Control to "promulgate and enforce regulations" 
for the furnishing of proof of age before an abortion is per­
formed and proof of required relationship whenever consent for 
performance of an abortion is given for a person under sixteen 
years of age as provided for in Section 44-41-30. The proposed 
bill further provides that violation of such regulations by any 
hospital or other facility may subject such entity to decertifi­
cation by DHEC and is a misdemeanor punishable by a $2000 fine 
or imprisonment for two years or both. 

With respect to your first question concerning whether 
such a statute is necessary, I am unaware of any existing ex­
press statutory authorization for DHEC to promulgate proof of 
age regulations. Indeed, the only express statutory authority 
to promulgate regulations in this area concerns the certifica­
tion of facilities pursuant to Section 44-41-70. We have found 
no other statutory provision from which it may be implied that 
DHEC presently possesses such authority. Since an agency pos­
sesses only such authority as may have been expressly delegated 
to it or as may be implied, 81A C.J.S., States, Section 120, 
obviously, the more cautious approach would be that the express 
authority provided by the referenced bill is advisable. 

With respect to your questions concerning constitutional 
issues generally, the United States Supreme Court has decided a 
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number of cases in this area since the South Carolina statutes, 
Section 44-41-10 et se~., were enacted. The leading cases in 
this area are Planned arenthood of Cent. Missouri v. 
Danforth, 428 U.S. 52, 49 L.Ed.2d 788 (1976), Bellotti v. 
Baird, 443 U.S. 622, 61 L.Ed.2d 797 (1979) and Planned Parent­
hood Assn. of Kansas Cit, Missouri v. Ashcroft, 462 U.S. 476, 

am attac ing copies of each of these 
cases for your information. 

Specifically, as to your question regarding parental con­
sent, I am enclosing a copy of 23 A.L.R. 4th 1061 which basical­
ly sets forth and summarizes the Supreme Court's recent hold­
ings in this area. As you can see from the annotation, the 
Supreme Court requires that statutes must provide that the 
courts have input into determining the maturity of the minor. 

You may also wish to review the Ashcroft case and note 
the wording of the statute that survived constitutional scruti­
ny in that instance in proposing any legislation for the upcom­
ing year. The statute under consideration in Ashcroft is 
quoted in full at 76 L.Ed.2d p. 738 at n. 4. I have taken the 
liberty of highlighting this for your reference. 

As to proof of age requirements, it is now well estab­
lished that a state can reasonably determine that parental 
consultation is desirable and in the best interest of a minor. 
Bellotti v. Baird, 443 U.S. 622, 640 (1970); Cit~ of Akron 
v. Akron Center for Re roductive Health Inc., 4 2 U.S. 416 

ince t e tate possesses an interest in the protec­
tion of immature minors, the State may determine that such 
consultation is particularly desirable in this area. 

I have found no decision which squarely upholds a proof of 
age requirement. Indeed, one case, Women's Comm. Health Ctr. 
v. Cohen, 477 F.Supp. 542 (D. Me. 1979) held to the contrary. 
477 F.Supp. at 548-49, n. 6. However, this case was decided 
prior to the Ashcroft decision which, as noted above, upheld 
a state statute which set a minimum age (18) below which either 
parental or judicial consent was required. Implicitly, it 
would thus appear that a reasonable age limitation is constitu­
tionally acceptable. Moreover, the lower court decision in 
Ashcroft stated in the context of whether or not the proof of 
age requirement was void for vagueness that: 

A physician's good faith certification of a 
woman's age based on as little proof as the 



L 
I 

The Honorable Robert W. Hayes, Jr. 
Page 3 
October 29, 1986 

woman's own declaration or written state­
ment of her age would satisfy the statute. 
There is no constitutional infirmity. 

483 F. Supp. 679, 696 (W. D. Mo. C. D. 1980). Thus, we believe 
a proof of age requirement would be constitutionally valid, 
particularly in light of the fact that the Supreme Court now 
recognizes that certain consent requirements may be imposed 
with respect to minors. I would caution however, that in the 
final analysis, such cannot be certain until a court squarely 
addresses the question. 

If I can be of further assistance, please let me know. 
With kindest regards, I remain 

CHR/an 

Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

&:i;( £u ~-______ 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


