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October 31, 1986 

The Honorable Phil P. Leventis 
Member, South Carolina Senate 
Post Office Box 326 
Sumter, South Carolina 29150 

Dear Senator Leventis: 

You have requested an opinion as to the following two 
questions: 

1. Would State ownership allow us to prohibit out-of-state 
wastes from being shipped into South Carolina? 

2. Would we be able to exclude Superfund wastes? 

The few decided cases which have directly addressed the 
first question have concluded that a governmental entity which 
owns a disposal site may exclude out-of-state (or out-of-city or 
county, as the case may be) wastes without violating the Commerce 
Clause of the United States Constitution. Shayne Bros. v. 
District of Columbia, 592 F. Supp. 1128 (D.D.C. 1984); County 
Commissioners of Charles County v. Stevens, 473 A.2d 12 (Md. 
1984). These cases find substantial support for their position 
in several U.S. Supreme Court cases which deal with related 
matters. While only a court can finally determine the matter, 
the above two cases and the Supreme Court cases cited therein 
indicate that State ownership would permit the exclusion of 
out-of-state wastes. 

Your second question is primarily a factual question of 
whether the current owner of the landfill has any contractual 
duty to accept Superfund wastes for any extended period. This 
Office has discussed this with Bob King of DHEC, who has said 
that he is aware of no such contracts, and that he believes that 
such wastes are accepted on a case-by-case basis. Obviously, if 
this proposed transaction gets closer to reality, the existence 
or nonexistence of such contracts would have to be firmly 
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verified. However, there is nothing in the federal Superfund 
legislation, 42 u.s.c. § 9601 et ~, which requires a given 
site to accept cleanup wastes. 

Please let me know if I can provide further information. 

With best regards, I am 

TTM: jca 


