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REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.c. 29211 
TELEPHONE 803·734·3970 

October 3, 1986 

Langley, South Carolina 29834 

Dear Mr. Bell: 

By your letter and accompanying memorandum of April 29, 
1986, you have asked that this Office re-examine its conclusion 
of an opinion dated February 20, 1986. In response to the 
question of whether three favorable readings are required for 
adoption of ordinances by a county council pursuant to Section 
4-9-120, Code of Laws of South Carolina (1976, as revised), it 
was concluded that three favorable readings are required. It 
was noted in that opinion that authority on the issue was scarce 
(and indeed continues to be scarce) and thus the conclusion 
could not be completely free from doubt. 

The standard employed by this Office for the review of a 
previously-issued opinion is that it must be clearly erroneous 
in order to be overruled or superseded. An opinion is clearly 
erroneous when, upon review, this Office is firmly convinced 
that a mistake has been made, that such opinion does not present 
sound legal reasoning or an accurate interpretation of applicable 
law. See Ops. Atty. Gen. dated April 9, 1984 and March 21, 
1986. 

In Sherman v. Reavis, 273 S.C. 542, 257 S.E.2d 735 (1979), 
the Supreme Court construed the procedure for adopting municipal 
ordinances, for which two readings are required; the statute, 
Section 5-7-270, of the Code of Laws of South Carolina (1976), 
is silent as to voting requirements, as is Section 4-9-120 
pertaining to counties. In Sherman, the court noted that 
"notice [as to zoning ordinances and public hearings] was 
published ... five days before City Council gave favorable first 
reading to an ordinance adopting the recommendations of the 
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[Planning and Zoning] Commission." 273 s.C. at 547, 257 S.E.2d 
at 738 (emphasis added). 

Similarly, in Haake 
99 N.J.L. 479, 125 ~~~~~~~,~t~e~c~o-u-r-t~s~t~a~t~e~~t~a~t~t~~e~~ 
ordinance under consideration therein had passed its first 
reading, having received the unanimous vote of the council 
members present. The council was apparently following 
parliamentary procedure rather than a statutory requirement of 
voting. The court stated: 

According to strict parliamentary 
practice, no step may be taken in the 
progress of a bill or ordinance from one 
stage to another except as the result of 
some affirmative action on the part of the 
body in which it is .... 

It will be observed that the ordinance 
had already been read at the time when 
the motion that it pass its first reading was 
made and adopted. We mayor may not be able 
to interpret this as a motion that it be 
read a second time, the next step in the 
orderly progress of an ordinance. At any 
rate, it seems quite clear to us that it is 
indubitable proof of the fact that no 
opposition to the first reading was made by 
the borough councilor any member thereof. 

Since we have seen that a right to 
object to such reading, and to demand a vote 
thereon, exists, their failure to do so 
object ex necessitati, in our opinion, 
implies a consideration of the ordinance. 
On any other view, it seems to us that the 
members of the council would be derelict in 
their duties. This because, if they have a 
right to reject an ordinance at any stage of 
its passage, they must be under obligation 
to their constituents to apply their minds 
to the problem of whether the interests of 
such constituents would be best served by a 
rejection .... The members of a deliberative 
body may, either individually or collectively, 
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reverse their previous action at anyone of 
the various stages through which the measure 
before them is passing .... 

125 A. at 6-7. Voting as a measure passes from anyone stage to 
another would thus give a deliberative or legislative body the 
opportunity to reject a measure at any stage of proceeding. 

On the other hand, it has been stated that because legislatures 
generally provide the procedure for cities and counties to adopt 
ordinances, which procedure is often based on the procedure used 
by that legislature to enact laws, resort may be had to court 
decisions construing the legislative process to assist in 
interpreting the process of adopting ordinances. Metropolitan 
Government of Nashville and Davidson Count v. Mitchell, 539 
S.W. ( enn. n t ~s regar , t e ec~s~on of 
Thompson v. Livingston, 116 S.C. 412, 107 S.E. 581 (1921) is 
appropos: 

A careful examination of the journals of the 
House and Senate since the adoption of the 
Constitution shows that the Legislature has 
interpreted this provision as meaning that 
the first reading of a bill is merely a 
formal matter on which no vote is taken, and 
I feel that the construction placed by the 
Legislature upon its own procedure for so 
many years should be regarded as the correct 
interpretation. 

116 S.C. at 419. The rule under consideration provided for 
first and third reading of bills or joint resolutions by title 
only. Thus, there is some support for the position that no vote 
be required by a county council upon first reading of a proposed 
ordinance. 

It may also be noted that in the various authorities on 
statutory construction, discussions of readings and voting are 
not within the same sections. For example, in Sutherland's 
treatise on Statutory Construction (Sands, fourth edition), 
chapter 10 discusses ifreading," while chapter 14 details the 
voting process. Similarly, in 73 Am.Jur.2d Statutes, § 59 
covers reading, while § 60 discusses voting. Arguably, then, 
the two processes are thought of separately. 

We further note that Section 4-9-110 of the Code mandates 
that tI[t)he council shall determine its own rules and order of 
business." It may well be that the decision to take a vote 
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after first reading falls within rules of council rather than 
under Section 4-9-120. Richland County Council's rules require 
that any ordinance which would levy taxes or incur indebtedness 
be voted on following all three readings, for example. We have 
found that other county councils also require a vote after first 
reading, as well. However, we have learned that, most probably, 
more county councils do not vote upon passage of an ordinance 
from first to second reading. 

Thus, we cannot say with certainty that our op~n~on of 
February 20, 1986, is clearly erroneous; there is support, 
though slim, for both points of view. Perhaps the better 
approach would be to view the taking of a vote as a rule of 
procedure neither prohibited or required under Section 4-9-110, 
instead of a requirement of Section 4-9-120 of the Code. 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

(J~ j)./1M/£,t 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General, 

Executive Assistant for Opinions 


