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SUBJECT: 

SYLLABI: 

TO: 

FROM: 

THE STATE OF SOUTH CAROLINA 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

COLUMBIA 

October 6, 1986 

Taxation & Revenue - Custody and Disbursement 
Of Federal Funds To A County. 

1. Federal funds received by the Department 
of Social Services under the auspices of the 
Child Support Enforcement Act must be placed 
under the custody of the appropriate county 
treasurer. 

2. Only such funds as are necessary to 
implement and operate the provisions of § 
20-7-1315 are to be used by the county clerks 
of court. Any excess funds should be placed 
in the counties' general funds. 

Honorable James L. Solomon, Jr. 
Commissioner, Department of Social Services 

Ronald W. Urban~ 
Assistant Attorney General 

QUESTIONS: 1. Can federal funds received under the 
auspices of the Child Support Enforcement Act be paid 
directly by the Department of Social Services to the county 
clerks of court? 

2. In the alternative, can payment be made on 
the stipulation that all such funds must be designated for 
use by the clerks of court? 

APPLICABLE LAW: 42 U.S.C.A. 651, et seq. and § 20-7-1315, 
et seq., Code of Laws of South Carolina, 1976. 

DISCUSSION - QUESTION 1. 

The Child Support Enforcement Act sets forth a comprehensive 
system whereby federal, state and local authorities work 
jOintly to enf~rce obligations owed by absent parents to 
their children. As part of this system, federal funds are 

1 See 42 U.S.C.A. 651, et seq. (also referred to as 
Subchapter IV-D of the Social Security Act). 
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made available to participating states who have implemented 
enforcement provisions within federal guidelines. 

South Carolina's enforcement prov~s~ons are within such 
guidelines. Pursuant to § 20-7-1315, et seq., the various 
county clerks of court, along with the Department of Social 
Services, administer a procedure whereby the income of 
absent parents is withheld to insure that child support 
payments are made. 

The question posed here is whether the federal funds made 
available to South Carolina, as a participant in the Child 
Support Enforcement Act, can be paid directly to the county 
clerks of court. Currently, the Department of Social 
Services is disbursing such funds to the county treasurers. 

In a previous op~n~on issued by this office, it was 
determined that the county treasurers are the ~roper parties 
to receive, hold and disburse public funds. The county 
treasurers' duties and responsibilities have remained 
constant since the issuance of that opinion. Moreover, 
there is no indication that the provisions of the Child 
Support Enforcement Act would alter the application of state 
law as to the disbursement of public funds. Accordingly, it 
would appear that the Department of Social Services should 
continue to distribute the subject funds to the county 
treasurers. 

CONCLUSION - QUESTION 1: 

Federal funds received by the Department of Social Services 
under the auspices of the Child Support Enforcement Act must 
be placed under the custody of the appropriate county 
treasurer. 

DISCUSSION - QUESTION 2: 

The facts as presented reveal that in certain instances the 
county clerks of court, despite their expenses, receive 
little or none of the federal funds made available to South 
Carolina as a result of its enforcement procedures. To 
remedy this situation, the Department of Social Services 
asks whether it can make distribution to the county 
treasurers upon the stipulation that all such funds must be 
designated for use by the county clerks of court. 

2 SeeOAG No. 79-86, dated June 29, 1979. 
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The distribution of federal funds under the Child Support 
Enforcement Act is controlled by § 20-7-1317. That statute 
provides: 

"Notwithstanding existing county funds 
allocated to the clerks of court, any 
federal funds earned by the clerks of 
court under a contract with the 
Department of Social Services pursuant 
to Title IV-D of the Social Security Act 
must first be used by the family court 
section of the respective offices of the 
clerks of court to provide adequate staff 
and equipment to implement and operate 
the provisions of § 20-7-1315. 
Thereafter, excess funds shall revert to 
the general fund of the county." 

The above indicates that the federal funds must first be 
made available to the county clerks of court f03 implementing and operating the provisions of § 20-7-1315. 
However, since § 20-7 -1317 further states that all excess 
funds must go into the county's general fund, it stands to 
reason that these funds cannot be designated for use in 
their entirety by the county clerks of court. Such would be 
appropriate only in those situations where the clerks' 
amount of expenses equaled or exceeded the amount of federal 
funds given to the county. 

CONCLUSION - QUESTION 2: 

Only such funds as are necessary to implement and operate the 
provisions of § 20-7-1315 are to be used by the county 
clerks of court. Any excess funds should be placed in the 
counties' general funds. 

3Should the federal funds not be first made available to the 
county clerks of court, the appropriate remedy would in all 
likelihood be judicial enforcement. 
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