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Taxation and Revenue - Redemption period 
from tax sale and requirement to advertise 
the period. 

(1) The redempEion period for property sold 
for nonpayment of county property taxes 
was not changed by Act 166, Acts of 
1985, in those counties that received an 
extension for the implementation of the 
Act. 

(2) There is no requirement to set forth the 
redemption period in the notice or 
advertisement for the sale of -property for 
nonpayment of county taxes. 

The Honorable Ramon Schwartz, Jr. 
Speaker of The House of Representatives 

Joe L. Allen, Jr.~ 
Chief Deputy Attorney General 

QUESTIONS: Act 166, Acts of 1985, provides the exclusive 
remedy under which a county may collect property taxes. The 
Act was effective January 1, 1986, however, a county that 
could not implement the Act for that year was given a year's 
extension upon approval of the Comptroller General. The 
questions are: 

(1) Does the granting of the extension limit or extend the 
period of time in which the property may be redeemed from 
the tax sale? 

(2) Is the Tax Collector required to state the redemption 
period in the notice and advertisement of the sale? 

APPLICABLE LAW: Act 166, Acts of 1985, §§ 12-51-90, 
12-51-120 and 12-49-520, South Carolina Code of Laws, 1976. 

DISCUSSION - Question 1: 

Section 18 of the 1985 Act provides that the Act was to be 
effective on January first following approval by the 
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Governor. The Act was approved by the Governor on June 20, 
1985, and would thus be effective as of January 1, 1986. 
Section 9 of the Act amended § 12-51-90 so as to reduce the 
period in which the property could be redeemed from eighteen 
months to twelve months. 

Section 18 of the Act further provided that a county could 
receive an extension for one year for the implementation of 
the Act for the collection of its taxes upon satisfying 
certain conditions. The inquiry is whether the redemption 
period in those counties that received an extension is 
governed by the 1985 Act. 

In our view, it is not so governed. The provision for the 
extension is an effective postponement of the provisions of 
the 1985 Act for one year. The Supreme Court of Appeals of 
Virginia held in the case of County School Board v. Town of 
Herndon, 194 Va. 810, 75 S.E.2d 474 that: 

"The rule is well settled that while the 
legislature may not delegate its power 
to make a law, it may make a law to 
become operative on the happening of a 
certain contingency or future event. 
For instance, there are in the cases 
examples of statutes which by their 
terms are in force only in such 
localities as may adopt the statute. * 
* *." 

"As a general rule a statute speaks as 
of the time which it takes effect and 
not of the time it was passed. Indeed, 
where a statute does not become 
operative immediately on its enactment, 
but the time of its going into effect is 
postponed until a later date, either by 
virtue of its own terms * * * it 
ordinarily does not have any effect 
until the stated period has expired. 
Thus, when the time for taking effect is 
pos tponed, saving or repealing claU3es 
in an act do not take effect at a 
different time from the act as a whole, 
though expressed in the present tense." 
See also 73 Am.Jur.2d, Statutes, §§ 363 
and 369. 
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The legislative intent that the Act is not to be effective 
until January 1, 1987 in those counties that receive an 
extension is clear. The redemption period wo'uld thus be the 
period set forth in § 12-49-520 or § 12-51-90. The exact 
period is dependent upon whether the county had previously 
adopted the provisions of Chapter 51 of Title 12 for the 
collection of its property taxes. If so, the redemption 
period is eighteen months and if not, the period is twelve 
months. 

CONCLUSION: 

The redemption period for property sold for nonpayment of 
county property taxes was not changed by Act 166, Acts of 
1985, in those counties that received an extension for the 
implementation of the Act. 

DISCUSSION - Question 2: 

We do not know of any statutory requirement to set forth the 
redemption period in the notice and advertisement for the 
sale of property for nonpayment of taxes. The 1985 Act, 
however, does require notice to the owner of record on 
February first preceding the end of the redemption period. 
This would be effective for all counties in 1987 and also in 
those without an extension in 1986. Such a notice is also 
required in 1986 by those counties that adopted the 
provisions of Chapter 51 of Title 12 for the collection of 
taxes that received an extension for the implementation of 
the 1985 Act. See § 12-51-120. 

CONCLUSION: 

There is no requirement to set forth the redemption period 
in the notice or advertisement for the sale of property for 
nonpayment of county taxes. 
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