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T.l1lAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAl 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.c. 29211 
TELEPHONE 803·734·3970 

September 30, 1986 

The Honorable G. Ralph Davenport, Jr. 
Member, House of Representatives 
Post Office Box 1301 
Spartanburg, South Carolina 29304 

Dear Representative Davenport: 

Attorney General Medlock has referred your letter of 
September 19, 1986, to the Opinion Section for response. You 
had inquired in your first several questions, as to a political 
subdivision (the State or a city or county) using profits 
generated by a publicly-owned entity or public agency or 
requesting that the entity or agency turn over monies to 
political subdivision to be used for budgetary purposes. 
example, Section 4-9-140, Code of Laws of South Carolina 
as revised), provides in part: 

County council shall adopt annually and 
prior to the beginning of the fiscal year 
operating and capital budgets for the 
operation of county government and shall in 

the 
For 

(1976, 

such budgets identify the sources of anticipated 
revenue including taxes necessary to meet 
the financial requirements of the budgets 
adopted. Council shall further provide for 
the levy and collection of taxes necessary 
to meet all budget requirements except as 
provided for by other revenue sources. 

As you have been advised on several occasions, a political 
subdivision has a great deal of discretion in establishing its 
budget, identifying revenue sources, providing sufficient 
revenues to meet its proposed budget, and expending those 
revenues. It would be inappropriate for this Office to comment 
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further on the budgetary process and sources of funding of such 
political subdivisions, as such could be viewed as interference 
by this Office in an area over which the governing body of such 
political subdivision exercises exclusive control. You may wish 
to discuss your concerns with the attorney of the subdivision of 
which you are concerned. 

You have also asked about possible legal recourse of a 
member of a publicly-owned entity who has been removed before 
his term of office has been completed. You have stated that the 
individual had been duly appointed by legally elected officials 
of a political subdivision. The answer to this question depends 
upon a number of factors, of which this Office has no knowledge: 
why the individual was removed and by whom; whether a statute or 
ordinance may have removal provisions which were or were not 
followed; whether any due process was required and, if so, 
accorded; whether dual office holding played a part; and so 
forth. We would suggest that the individual in question discuss 
the matter, including all relevant factors, with a private 
attorney to determine whether he may have any recourse, since 
this Office would not be authorized to discuss this private 
matter with the individual. 

Your final question relates to the act adopted in 1986 
bearing ratification number 579, which amended Section 4-9-90 of 
the Code of Laws of South Carolina (1976, as revised), pertaining 
to election of county council members from single-member districts. 
In part, the statute now reads: 

Council members must be elected from 
defined single-member election districts 
unless otherwise determined under the 
provisions of subsections (a), (b), or (c) 
of Section 4-9-10 or under the 
of an lan ordered b a court 

[Added portion emphasize .J 

You have asked whether, by this enactment, the political 
subdivision affected would have an obligation to notify and 
allow the affected citizenry an opportunity to adopt a new form 
of government without the petition drive regulations enacted in 
the Home Rule Act (Act No. 283 of 1975). We would advise that 
the only mechanism for adopting a new form of county government 
is found in Section 4-9-10(c) of the Code, enclosed. However, 
you are referencing a situation in which a court of competent 
jurisdiction has apparently acted; unless or until a higher 
court rules otherwise, whatever mandates the court has given 
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must be followed. If the court has not declared otherwise, the 
provisions of Section 4-9-10(c) remain applicable to selecting a 
new form of government. 

PDP/an 

Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

p~ f;J f-ei-uJ ~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


