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T. TRAVlS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAl 

REMBERT C DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C 2921 1 
TELEPHONE 803·734·3970 

September 9, 1986 

William K. Charles , III, Esquire 
Greenwood City Attorney 
Post Office Box 276 
Greenwood, South Carolina 29646 

Dear Mr. Charles: 
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By your letter of July 25, 1986, you have asked whether the 
ordinances of the City of Greenwood or the laws of the State of 
South Carolina require that receipts accompany Travel Payment 
Vouchers signed by the Mayor, City Council members, or City 
Manager of Greenwood for reimbursement of expenses incurred 
within the performance of their official duties. You have 
advised that the City has an applicable ordinance; thus, state 
and local laws will be addressed herein, as follows. 

Section 5-7-170, Code of Laws of South Carolina (1976, as 
amended), provides in pertinent part that U[t]he mayor and 
council members may also receive payment for actual expenses 
incurred in the performance of their official duties within 
limitations prescribed by ordinance." 1/ This statute has been 
interpreted in Brown v. Wingard, 285 ~C. 478, 330 S.E.2d 301 
(1985); according to a footnote in the decision, this case 
apparently constitutes the entire body of case law on the 

-1/ According to Brown v. Wingard, this statute applies 
only to "actual expenses incurred by the Mayor and Council 
members themselves in the performance of their official duties." 
330 S.E.2d at 303 (emphasis added). See also Ops. Att,. Gen. 
dated September 17, 1985; May 30, 197~December 1, 19 6; 
December 15, 1976; August 10, 1977; and March 31, 1978. Thus, 
reimbursement of expenses of the City Manager or other persons 
is not covered by this statute; as to the City Manager, city 
policy as adopted by Council pursuant to Section 5-13-30 of the 
Code must govern this question. 
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subject within this State. That decision is silent as to 
receipts being required, however, as is Section 5-7-170 of the 
Code. 

You enclosed with your letter a copy of the Travel Payment 
Voucher of the City of Greenwood. Section I requires the name 
of the individual incurring recoverable expenses, his department, 
dates of departure and arrival, purpose of trip, charge account 
number and amount of advance (if any). The individual's signature 
is required. In Section II, the expense accounting is broken 
into several categories: travel, mileage, carrier; lodging; 
meals; tips; registration; other, explanation of other; total 
expense; net returned (from an advance); and net due (if expendi­
tures are greater than an advance). Again, the individual's 
signature is required. 

In an opinion of this Office dated August 10, 1977, construing 
Section 5-7-170, it was stated that, "[a]s far as itemization of 
expenses is concerned, ... any itemization which discloses the 
actual expenses incurred (~, itemizations such as lodging, 
travel, seminar fees, books, etc.) would be appropriate." No 
opinion of this Office has stated that receipts or other 
supporting documents would be required, however. By requiring 
itemization, the Travel Payment Voucher appears to comport with 
this opinion. 

We have located cases from other jurisdictions which have 
held that, under general statutes permitting the reimbursement 
of expenses of public officials, itemization is required. See, 
for example, Funk v. Milliken, 317 S.W.2d 499 (Ky. Ct. App.---
1958); Tedford v. Mears, 526 S.W.2d 1 (Ark. 1975); Housing 
Authorit of Cit of Harlin en v. State ex reI. Velas uez, 539 
S.W.Ld (Tex. 1V. App. 7); Mc orter v. it~ 0 Richmond, 
514 S.W.2d 678 (Ky. Ct. App. 1974); Schanke v. Men on, 93 N.W.2d 
749 (Iowa 1958): and O'Donnell v. Board of Chosen Freeholders of 
Morris County, 31 N.J. 434, 158 A.2d 1 (1960). At the very 
least, courts in these jurisdictions have required an itemization 
or other accounting prior to reimbursement for expenses incurred 
in the performance of official duties. 

In McWhorter, the court noted that "no vouchers, receipts, 
or itemization of expenditures of any kind" were submitted by 
the public officials to substantiate their claims for expenses. 
There the court struck the lump-sum expense payments made to the 
public officials for their expenses. In Tedford, the court 
declared that expense money paid in advance to public officials 
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without any itemization or vouchers was illegal, not authorized 
by and contrary to law. 

Other courts have required more documentation of expenses, 
however; for example, the commissioners in the Housin~ Authorita case were to be reimbursed, according to a Texas law enominate 
§5 of Art. 1269k, for their necessary expenses incurred in the 
discharge of their duties. In striking the $50.00 monthly 
expense allowance paid to the commissioners, the court stated: 

The right of a public official to 
reimbursement for his necessary expenses 
incurred in the performance of his official 
duties must be interpreted strictly. It is 
the view of this Court that the legislature, 
in enacting §5 of Art. 1269k, intended that 
the Commissioners be reimbursed for their 
necessary expenses only upon a satisfactory 
presentment of each singular expense item. 
The statute does not permit the payment of 
an expense allowance, travelling or otherwise. 
The Commissioners had no discretion in the 
matter. Any payment that is not supported 
by adequate evidence of actual money expended 
can only constitute a gift of public money 
or compensation to the Commissioner who 
receives the same, which is prohibited by 
law. 

539 S.W.2d at 916. 

Similarly, the court in Funk suggested that, in advance, 
the governing body could estabIISh 

the categories of reasonable official 
expenses that will be allowed and the 
maximum amount that will be allowed for each 
category. In such case, the officer still 
will be required to submit a detailed 
account of the expenses, with adequate 
supporting data, in order to obtain 
[reimbursement] .... [I]n order to recebre 
[reimbursement] he must not only show the 
amount and purpose of each expenditure, and 
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that it is reasonable, but must establish 
that the expenditure is in an allowable 
category. 

317 S.W.2d at 507. The court also took great care to distinguish 
between those expenses which are beneficial to the public and 
those which are predominantly personal to the public official. 
Automobile expenses would not be allowed "without a showing of 
the purpose and official necessity of each trip, and the distance 
traveled on each trip." 317 S.W.2d at 507. That court also 
examined office expenses, professional dues, postage and 
stationery, cost of a book, temporary stenographic work, and 
other claimed expenses. Not only did the court require a 
detailed account of the expenses, but it also required 
submission of supporting data or satisfactory proof. 

Under the laws of this State, receipts do not appear to be 
expressly required by Section 5-7-170 of the Code for a mayor or 
member of council to be reimbursed for actual expenses incurred 
in the performance of their duties. We must point out that our 
Supreme Court has not considered this issue, and thus we have no 
guidance on how strict an accounting the courts of this State 
would require. We further caution that some courts faced with 
the issue and a statute as general as Section 5-7-170 have 
required strict accounting, as detailed above. 

You enclosed with your letter a copy of Section 2-15 of the 
Greenwood Code of ordinances. Subsection (c) provides that the 

mayor and members of the council shall be 
reimbursed for their actual expenses incurred 
in the performance of their official duties 
upon submission of signed expense reimbursement 
forms as provided by the city. 

The expense reimbursement form was described earlier in this 
letter. Nowhere on the form or within the Greenwood Code as 
provided to this office does it appear that submission of 
receipts is required. 

Reimbursement of the expenses of the City Manager is not 
covered by Section 5-7-170 of the South Carolina Code or Section 
2-15(c) of the Greenwood Code since the City Manager is not a 
member of council. Thus, whatever policy has been adopted by 
Council for city employees would also apply to him. You have 
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advised that at one time city personnel were required to submit 
receipts; 2/ however, in 1983, the form used to claim reimburse­
ment was apparently changed and receipts have not been required 
since the change was implemented. On the basis of this information 
supplied by you, it appears that receipts would not be required 
for reimbursement of the City Manager's expenses. We must 
caution, as above for the mayor and council members, that our 
courts have not yet decided the issue and could impose strict 
accounting requirements if faced with the issue. 

By way of comparison, state employees and officers entitled 
to reimbursement recoup expenses incurred in the discharge of 
their duties by following the guidelines within each year's 
appropriations act. In the 1986-87 act, Section 140 of Part I 
covers travel and subsistence reimbursement. The only expenses 
for which receipts are required are lodging and, in some instances, 

2/ Instructions on the bottom of the former Travel Request 
stater: 

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

Travel - $.20 per mile in personal car within the 
State; Tourist Air Travel outside the State or within 
the State. If other means of travel at no cost to the 
City or to you, indicate above under carrier. 

Lodging - Total amount - attach paid bills. 

Meals - Total amount - attach paid bills. 

Tips - Total amount. 

Re~istration - Total amount - if paid directly by City 
in icate above. 

6. Other - Total amount with full explanation and attach 
paid bills. 

Exactly how or when this Travel Request was adopted or 
changed has not been detailed to this Office. Because this 
Office is not empowered to investigate such facts, Op. Atty. 
Gen. dated November 15, 1985, we assume for purposes of th~s 
opinion that adoption and change of the policy were effected in 
an appropriate manner by the appropriate policy-making authority. 
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parking. No receipts are required for meals, though certain 
limits are defined, depending on whether the claimant incurred 
the expense within the State, outside the State in a large urban 
area, and so forth. (Constitutional officers are reimbursed for 
their actual expenses for subsistence.) Thus, at the state 
level, receipts must be produced to support very few claimed 
expenses when filing for reimbursement. We further note that 
the provisions of Section 140 of Part I of this act apply to 
state employees, constitutional officers, and similar persons at 
the state level, and not to officials and employees of cities 
and counties. Submission of receipts may be required by a 
particular state agency's policy, it should be noted. 

One final point to be mentioned is the State Ethics Act. 
In particular, Section 8-13-410Cl) prohibits a public official 
or employee from using his office for financial gain for himself. 
In the cases cited above from other jurisdictions, one reason 
often cited for requiring itemization and strict accounting was 
to ensure that the official was reimbursed for actual money 
expended in his performance of official duties; moneys received 
in excess of his entitlement were deemed to be extra compensation 
or supplements to salary and therefore illegal. This is another 
issue which has not been addressed by our courts and thus the 
decisions of other jurisdictions may be helpful. 

In conclusion, we advise that no state statutory or City 
Code provision explicitly requires submission of receipts to 
support the claim for reimbursement of actual expenses of a 
mayor or council member incurred in the performance of their 
public duties. Further, while Section 5-7-170 of the South 
Carolina Code and Section 2-15 of the City Code do not apply to 
the City Manager, it appears that the present city policy does 
not require submission of receipts by that individual either. 
We have, however, found several cases from other jurisdictions 
which have required submission of receipts to support claimed 
expenses even though those states' statutes were as general as 
our statute is. These cases notwithstanding, and until a court 
rules otherwise, submission of receipts appears to be more of an 
administrative or policy matter, rather than a legal requirement, 
which policy matter remains within the discretion and exercise 
of good judgment by City Council. We also note that submission 
of receipts is not prohibited either and could be required by 
the General Assembly or City Council if either body found that 
such would be advisable. The institution of such a policy or 
law might well increase accountability of public funds or the 
confidence of the public in fiscal management; however, this 
Office has been asked to comment only upon the applicable law 
and not upon policy considerations. 
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This Office has not examined the expense vouchers of the 
Mayor and City Manager and thus makes no comment as to the 
reasonableness or necessity of any of the expenses claimed 
therein. Such fact-finding is not within the purview of this 
Office. O~. Att~. Gen. dated November 15, 1985. We have 
instead ad resse only the relevant state and local laws, as 
well as decisions from other jurisdictions to give guidance to 
City Council on this issue. Please advise if you should need 
additional assistance or clarification. 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

P~lJ.~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


