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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.c. 2921l 
TELEPHONE 803· 734·3970 

December 10, 1986 

George P. Sullivan, Esquire 
Post Office Box 857 
Anderson, South Carolina 29622 

Dear Mr. Sullivan: 

2538 ~ 

As the attorney for Anderson County School District No.3, 
you have asked for the opinion of this Office as to the proprie­
ty of the District hiring the son of the District's Superinten­
dent of Education as an agriculture teacher for a high school 
within the District. You have concluded that no violation of 
state law would occur by the hiring of the Superintendent's son; 
we concur with your conclusion as discussed more fully below. 

You have advised that the individual in question meets all 
of the qualifications necessary to hold the teaching position. 
Further, you have advised that no policy contained within the 
District's handbook for personnel has been violated by the hir­
ing. The individual is one of two agriculture teachers in the 
school district and is supervised by a department head and the 
high school principal. In addition, the Superintendent is em­
ployed by the District's board of trustees and does not sit as a 
member of that body, though he does keep the board informed as 
to the day-to-day operation of the District. The only remaining 
question is whether this hiring may have violated any state laws. 

At the outset it must be noted that the employment of teach­
ers in a school district is within the discretion of the board 
of trustees of that district. Section 59-19-80, Code of Laws of 
South Carolina (1976), provides the mechanism for a board of 
trustees to enter into contracts with teachers. Section 
59-19-90(2) of the Code specifically vests authority to employ 
and discharge teachers with the district board of trustees, of 
which the Superintendent in question is not a member. 
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Section 59-25-10 of the Code, as amended, contains special 
provisions applicable to employment of teachers related to mem­
bers of school boards or who are serving on school boards; be­
cause the Superintendent is not a board member, this Code sec­
tion is not applicable to his son. Section 59-25-20 permits the 
board of trustees to impose qualifications on its teachers or 
teaching candidates; you have advised that no additional qualifi­
cations have been imposed by the board and therefore this Code 
section is not applicable. We are unaware of any other Code 
section in Title 59, relative to education, which would be con­
sidered in this hiring situation. 

The State's nepotism statute is found in Section 8-5-10 of 
the Code and provides that 

[i]t shall be unlawful for any person 
at the head of any department of this gov­
ernment to appoint to any office or posi­
tion of trust or emolument under his con­
trol or management any person related or 
connected with him by consanguinity or 
affinity within the sixth degree. 

Until recently, this Office had advised that this statute ap­
plied only at the State level and not to local political subdivi­
sions. See, for example, Op. Atty. Gen. No. 1681, dated 
May 26, 1964. However, the South Carolina Supreme Court in 
Bladon v. Coleman, 285 S.C. 472, 330 S.E.2d 298 (1985), has 
now applied the nepotism statute to a county governmental enti­
ty. Still, in the instant situation, the District's board of 
trustees, and not the Superintendent, is the hiring body; the 
individual under consideration is not related to the board or 
any member making the employment decision, as discussed above. 
Therefore, the nepotism statute does not appear to be applicable. 

During our telephone conversation on Wednesday, November 26, 
1986, you also mentioned the board members' concern as to appli­
cability of the federal Hatch Act. The Hatch Act, 5 U.S.C. § 
1501 et seg., limits the partisan political activities of 
federal employees and also state and local governmental employ­
ees whose positions are connected to federal funding in some 
way. Employing the son of the District Superintendent does not 
in and of itself appear to trigger the provisions of the Hatch 
Act. If, however, the individual's teaching position is tied to 
federal funds and the individual is participating in partisan 
political activity, you may wish to seek an advisory opinion 
from the Office of the Special Counsel, U. S. Merit Systems 
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Protection Board, 1120 Vermont Avenue, N. W., Washington, D. C. 
20419; telephone number (202)653-7188. Because an interpreta­
tion of federal law is required, this Office refers all ques­
tions concerning the Hatch Act to this agency. 

We understand that the State Ethics Commission has been 
contacted about this matter. We would encourage the School 
District to be aware of the provisions of the State Ethics Act, 
Section 8-13-410 et seq. of the Code, as may be applicable in 
instances involving the Superintendent and his son, and to fol­
low whatever advice the Commission may have given the District. 

In conclusion, this Office concurs with your conclusion 
that no violation of state law would occur by the board of trust­
ees of Anderson County School District No. 3 hiring the son of 
the District's Superintendent as an agriculture teacher for a 
high school within the District. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


