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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.c. 29211 
TELEPHONE 803·734·3636 

December 18 , 1986 

The Honorable T. Ed Garrison 
Member, South Carolina State Senate 
Route 2 
Anderson, South Carolina 29621 

Dear Senator Garrison: 
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You have requested the advice of this Office as to two matters 
concerning the eligibility of military personnel for in-state 
tuition rates for attendance at public institutions of higher 
education. See §59-112-10 et ~ of the Code of Laws of South 
Carolina, 1976, as amended. Tnose questions are separately 
addressed below. 

1) If a South Carolina resident enters the 
military, serves two years outside of the 
State and, upon discharge, returns to South 
Carolina to live permanently, is the resident 
eligible for in-state tuition rates? 

Except under certain specified circumstances, South Carolina 
law requires that persons "reside in and have been domiciled in 
South Carolina for a period of no less than twelve months" to be 
eligible for in-state rates. §59-l2-20 (A) and §59-12-30 (A); see 
also §59-1l2-20 (B) and (C) and §59-112-50 through §59-l12-70. --­
"Domicile" is defined by statute to mean " ... a person's true, fixed, 
principle residence and place of habitation; it shall indicate the 
place where such person intends to remain, and to which such person 
expects to return upon leaving without establishing a new domicile 
in another state." §59-112-l0 (D). "Residence" or "reside" is 
defined to mean " ... continuous and permanent physical presence 
within this state, ¥rovided, that temporary absences for short 
periods of time sha 1 not affect the establishment of a residence." 
§59-ll2-10 (B). 

South Carolina law contains specific provisions for military 
personnel in §59-112-50, but they do not appear to apply here. 
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This statute indicates that discharged military personnel are 
eligible for in-state rates for a period of twelve months after 
their discharge if they show domicilliary intent and if they have 
resided in this State for a period of at least twelve months 
immediately preceding their discharge. Therefore, this provision. 
would not extend benefits for the person that you have described in 
the above question because that person would not have resided in 
South Carolina for the last twelve months; however, the earlier 
reference in this statute to military personnel "stationed in South 
Carolina" indicates that §59-ll2-50 was intended to provide benefits 
to military personnel who did not reside in South Carolina prior to 
their being stationed here. Sutherland Statutor Construction Vol. 
2A, §46.05. No legislative intent ~s ~n ~cate t at wou a ter the 
benefits to personnel otherwise domiciled in South Carolina. Id. 
Therefore, reference to the general provisions of §59-ll2-20 is 
necessary to answer your question. 

Whether the provisions of §59-ll2-20 (A) could be met would be 
dependent upon whether the individual that you have described has 
been domiciled in South Carolina during at least the last twelve 
months of the two years that he or she was stationed elsewhere and 
that they are residing in South Carolina at the time that they apply 
for in-state rates. 1/ The common law indicates that domicile does 
not change merely because of transfers to military installations at 
other locations. Finger v. Masterton, 152 F. Supp. 224 (D.C.S.C. 
1957); Small v. Small, 96 Misc. 2d 469, 409, N.Y.S.2d 379 (1978); 25 
Am. Jur. 2d Domicile §39. Because §59-ll2-20 (A) indicates no 
legislative intent to impose different requirements from the common 
law, the assumption may be made that personnel domiciled in South 
Carolina prior to military transfers do not lose that domicile upon 
transfers to other locations absent other facts showing an intent to 
establish domicile elsewhere. Id. and Sutherland Statutory 
Construction Vol. 2A §50.0l (4tn-ed.). Such personnel who did not 
establish domicile elsewhere would be eligible for in-state rates 
upon their return to South Carolina to reside. 

These questions may be avoided for military personnel who are 
employed full time. Under §59-ll2-20 (B) persons residing in the 
State who have been domiciled here for fewer than twelve months may 
be considered eligible for in-state rates provided that they are 
employed full time in the State. 

2) If military personnel pay appropriate taxes, 
and for the purposes of the military, South 

1/ If the individual could not make a showing of maintenance 
of domicile. the individual would be required to be domiciled for 
twelve months after his return to the State under §59-112-20 (A) 
unless they were employed full time as provided in §59-1l2-30 (B) 
(See infra). See §59-112-20 (A) and §59-112-20 (B); Sutherland, 
vor. 2A §46. 05-. -
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Carolina is considered their permanent 
residence, must those personnel satisfy the 
twelve month residency requirement before 
being eligible for in-state tuition rates? 

If this question refers to military personnel who are assigned 
to duty in South Carolina, under §S9-l12-S0, they would be eligible 
for in-state rates while they are assigned to duty in South 
Carolina. No statutory provision requires twelve months residency 
for these personnel except that, upon discharge, they are eligible 
for in-state rates only if they have evinced an intent to establish 
domicile here and they have resided in South Carolina for at least 
twelve months. §S9-112-S0. See also answer to question 1, supra. 

In conclusion, military personnel stationed in South Caroline 
are entitled to in-state rates while stationed here. §S9-1l2-S0. 
If such personnel have resided here for twelve months and show 
domiciliary intent, they may be eligible for in-state rates upon 
their discharge. Id. Personnel returning to and residing in South 
Carolina after two-Years of out of state assignment would be 
eligible for in-state rates if they were domiciled here prior to 
transfer and if they had not shown an intent to establish a new 
domicile at the transfer location. In addition, §S9-112-20 (B) 
permits residents domiciled for less than twelve months to receive 
in-state rates if they are employed full time. 

If I may be of further assistance, please let me know. 

I Yours 

I J Emory Sm th, Jr. 
Assistant Attorney General 
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ratikCSloan 
Chief Deputy Attorney General 


