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T. TRAVIS MEDLOCK 
A TTOANEY GENERAL 

Frank Harrison, Esquire 
McCormick County Attorney 
P. O. Box 56 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA S.C. 29211 
TELEPHONE 803·734·3970 

November 10, 1986 

McCormick, South Carolina 29835 

Dear Frank: 

You have asked this Office to clarify an opinion written 
by me dated October 6, 1986. Apparently you are concerned with 
the application of Section 23-11-50 of the Code. This provi­
sion requires that where a coroner acts as sheriff in a vacancy 
situation, he is entitled to the fees and emoluments of the 
sheriff. Apparently you question our original conclusion that 
where the coroner acts as sheriff in this situation, he is not 
violating Article XVII, Section lA of the Constitution which 

. forbids dual office holding. As I understand it, it is your 
conclusion that since Section 23-11-50 authorizes the payment 
to the coroner of the fees and emoluments of the sheriff when 
he is acting as sheriff, the coroner is thus not authorized to 
receive his compensation as coroner because such would lead to 
a dual office holding situation. 

. We disagree. As I mentioned to you in our telephone con­
versation, Section 23-11-50 makes the coroner the ex officio 
sheriff where there is a vacancy in the office of sheriff. The 
State Supreme Court has repeatedly held that an officer who is 
serving ex officio in another position is not violating the 
dual office holding provision of the State Constitution. For­
mer Attorney General McLeod in a previous opinion best summa­
rized the Supreme Court's holdings in the context of a statute 
which required the Mayor of Charleston to serve on the South 
Carolina Tricentennial Commission. In a June 11, 1966 opinion, 
former Attorney General McLeod stated: 

Irrespective of this view, however, ex 
officio membership upon the commission 
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which you, as mayor of Charleston, occupy, 
renders such membership compatible with 
your office of mayor, and there is, there­
fore, no infringement of any constitutional 
or statutory provision of law. The case 
cited below and the cases cited therein 
make it clear that ex officio membership 
upon a board or commission is recognized as 
valid in all respects by the law of this 
State and other jurisdictions. If the ex 
officio membership has reasonable relation 
to the duties of the principal office, 
there is no violation of the constitutional 
provision that no person shall hold two 
offices of honor or profit at the same 
time. It appears clear that the object of 
the Tricentennial Commission is closely 
related to the duties of the office of 
mayor of Charleston in view of the historic 
part which the City of Charleston has 
played in the founding of this State. The 
founding of this State could hardly be 
celebrated without direct reference to the 
City of Charleston. 

Moreover, in an opinion of this Office dated March 1, 1979, it 
was also stated in the context of a situation where the Probate 
Judge of Barnwell County served as Master-In-Equity pursuant to 
an act of the General Assembly: 

The effect of Act 105 is analogous to the 
situation where an executive or legislative 
official is by legislation an ex officio 
[by virtue of his office] member of a sepa­
rate but related board or commission. 
~ an act providing that a mayor is a 
member of a regional public service dis­
trict. It has been held that such situa­
tions do not constitute dual office hold­
ing. Ashmore v. Greater Greenville Sewer 
District, 211 S.C. 77, 44 S.E.2d 88 
(1947); Welling v. Clinton-Newberry Natu­
ral Gas Authority, 221 S.C. 417, 71 S.E.2d 
7 (1952); 1966 bps. Atty. Gen., No. 2069, 
p. 163. Also see Section 14-24-10 which 
allows mayors to perform certain judicial 
functions. 1975 Ops. Atty. Gen., No. 
4012, p. 84. 



Mr. Harrison 
Page 3 
November 10, 1986 

This Office certainly has no problem in concluding that there 
is a rational relationship between the offices of sheriff and 
coroner sufficient to conclude that in a situation where the 
coroner serves as the ex officio sheriff, no dual office hold­
ing situation is created. 

You also express concern about the fact that dual compensa­
tion as required by Section 23-11-50 in itself creates a dual 
office holding situation. Your concern is answered by the case 
of State v. Green, 52 S.C. 520 (1897). On page 525 and 526 
of that case it was noted that in the situation where the pro­
bate judge served as the ex officio public guardian, the offi­
cial, in addition to having separate and distinct duties and 
jurisdiction from the office of probate judge, was paid a sepa­
rate compensation from his compensation as probate judge. The 
State Supreme Court in that case concluded that there was no 
dual office holding situation created. There the court noted 
that service as public guardian by the probate judge "is merely 
incidental to the office of probate judge, and does not create 
another office." 

In our recent phone conversation you indicate that you 
express strong disagreement with our opinion dated October 6, 
1986. Of course, this Office respects the legal opinions of 
the county attorney and defers to them particularly in local 
matters. As we mentioned in our October 6 letter to Sheriff 
Keown, this is primarily a local matter and it would be a mat­
ter for the determination by the county as to exactly what 
benefits should be received. Thus, we have every confidence 
that you will be able to advise the county as to its obliga­
tions with respect to the compensation of Sheriff Keown. 

With kindest personal regards, I remain 

CHR/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

VC?:i;(£L.4_ 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


