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T. TRAVIS MEDLOCK REMBERT C DENNIS BUILDING
ATTORNEY GENERAL POST OFFICE BOX 1 1549

COLUMBIA, S C. 2921!

TELEPHONE 803 734 3970

April 24, 1987

The Honorable Addison G. Wilson
Senator, District No. 23

606 Gressette Building
Columbia, South Carolina 29202

Dear Senator Wilson:

By your letter of March 24, 1987, you have asked for the opinion of
this Office on several questions, as follows:

May a county or political subdivision of South
Carolina pay for bar bills and liquor charges with
public funds? May such a political subdivision re
imburse public officials or employees for such
charges while traveling on official business? Is
there a limit to any such expenditure to where it
exceeds official business?

May a county or political subdivision of South
Carolina pay for movies or pay television included
in hotel bills with public funds? May such political
entities reimburse public officials and employees for
such charges while traveling on official business?

The same principles of law to be discussed below would be applicable to
both questions .

Statutes Authorizing Reimbursement

At least two statutes of South Carolina permit reimbursement to public
officials of political subdivisions of this State. Section 4-9-100, Code
of Laws of South Carolina (1976, as revised), provides that members of
county councils "may also be reimbursed for actual expenses incurred in the
conduct of their official duties." As to municipalities, Section 5-7-170
of the Code provides that mayors and council members "may also receive
payment for actual expenses incurred in the performance of their official
duties within limitations prescribed by ordinance." We will discuss
decisions from other jurisdictions construing similar statutes, to
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formulate a response to your questions, tut we must advise that we have not
examined any ordinances of any political subdivision and thus make no
comment or judgment as to any subdivision's policy of reimbursement or to

any specific instance in which reimbursement was provided.

Constitutional Provisions

There are two constitutional arguments which are usually advanced in
issues such as you have raised: extra compensation to the public official

being reimbursed and use of public funds for other than public purposes.

The Constitution of the State of South Carolina contains provisions similar

to those which are raised when the issues arise in other jurisdictions.
Article III, Section 30 provides:

The General Assembly shall never grant extra

compensation, fee or allowance to any public officer,

agent, servant or contractor after service rendered,

or contract made, nor authorize payment or part

payment of any claim under any contract not authorized
by law; ... .

In addition, Article X, Section 11 provides that

[t]he credit of neither the State nor any of
its political subdivisions shall be pledged or
loaned for the benefit of any individual, company,

association, corporation, or any religious or

other private education institution. . . .

Whether the practice of a political subdivision of the State violates

either of these constitutional provisions can be determined only by a

review of the facts of a particular situation, applying applicable law.

While this Office may not make factual determinations , see Op. Atty.

Gen, dated September 9, 1986, the law will be discussed for your guidance.

Discussion of Applicable Law

The general rule as to reimbursement for expenses of public officials

is succinctly stated in 62 C.J.S. Municipal Corporations § 535: "The

general rule is that a municipality Lor political subdivision] may, when
not prohibited by its charter, reimburse one of its officers for moneys
actually and necessarily expended by him in the discharge of a duty

pertaining to his office." See also Brown v. Wingard, 285 S.C. 478,

330 S.E.2d 301 (1985); Scroggie v. Scarborough, 162 S.C. 218, 160 S.E.

596 ( 1931 ) . Courts interpret strictly the right of public officials to be

reimbursed for their necessary expenses incurred in the performance of

their official duties. Housing Authority of City of Harlingen v. State ex
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rel. Velasquez, 539 S.W.2d 911 (Tex. Civ. App. 1976); Op. Atty. Gen.
dated September 9, 1986. The test to be applied in determining the
propriety of a particular request for reimbursement is found in McQjillin,
Municipal Corporations, § 12.190:

[W]as the act done by the officer relative to a
matter in which the local [political subdivision]
had an interest, or have an affect [sic] upon
[the political subdivision's] rights or property,
or the rights or property of the citizens which
the officer was charged with an official obligation
to protect and defend. No expenditure can be
allowed legally except in a clear case where it
appears that the welfare of the community and its
inhabitants is involved and direct benefit results
to the public.

In Terrell v. Middleton, 187 S.W. 367 (Tex. Civ. App. 1916), the
Governor of Texas sought reimbursement for food items, horse feed,
gasoline, horse shoeing, party invitations, waiter hire, and similar
expenses. The court stated:

Clearly, the items . . . were for private and
individual purposes, and not for the public good,
and the appropriation made for that purpose by the
Legislature was directly in the face of article 16,
§ 6 of the Constitution, which commands that "no
appropriation for private or individual purposes
shall be made." The articles named were clearly
not for the Governor in his official capacity, tut
for his individual satisfaction and gratification.

A lending of the credit of the state to a
Governor for his private expenses, to increase his
compensation is ... a violation of the constitutional
provision as to his compensation. . . .

Id., 187 S.W. at 372-373.

Courts have noted the distinction, in numerous cases, between official
expenses and those personal to the officer. See Armot . , 5 A.L.R.2d
1182 for a comprehensive collection of decisions. In Funk v. Miiliken,
317 S.W. 2d 499 (Ky. Ct. App. 1958), the court stated that reimbursement
"may be allowed for expenses that are reasonable in amount, beneficial to
the public , and not predominantly personal to the officer in the sense that
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by common understanding and practice they are considered to be personal
expenses." Id., 317 S.W.2d at 506. To receive reimbursement, the
officer was required to show the amount and purpose of each expenditure,
reasonableness, and that each expenditure was in an allowable category as
determined by the political subdivision. To determine the latter factor,
the "court will be governed by the consideration of whether the expense is
official rather than personal in nature." Id., 317 S.W.2d at 507.

As long as the reimbursement is made for actual and necessary expenses
for such items as lodging and subsistence incurred by a public officer in
the performance of his official duties, courts do not view such
reimbursement as extra condensation. Earhart v. Frohmiller, 178 P. 2d 436
(Ariz. 1947). If the public officer is reimbursed for expenses which were
in excess of the officer's entitlement, such has been deemed to be extra
compensation, which is prohibited by constitutional provisions such as

Article III, Section 30 of South Carolina's Constitution. Terrell v.
Middleton, supra.

The only judicial determination relative to Section 5-7-170
(reimbursement of expenses of municipal mayor and council members) is
Brown v. Wingard, supra; Section 4-9-100 has apparently not been

construed in a reported decision. In Brown, the practice of a
municipality's paying the expenses of spouses accompanying the mayor and
city council members to a National League of Cities convention was
successfully challenged. The Supreme Court stated that "[o]nly actual
expenses incurred by the Mayor and Council members themselves in the

performance of their official duties are contemplated by the statute."
Id. , 285 S.C. at 480. The court apparently did not examine the various

expenses incurred such as lodging or food, however , and thus this case is
not of great assistance in responding to your questions.

At least two South Carolina cases have challenged the practice of
paying per diem to legislators: Scroggie v. Scarborough, supra, and

Scroggie v. Bates, 213 S.C. 141, 48 S.b.2d 634 (1948). /Jhile the courts
in many states were not allowing personal expenses of legislators to be

paid with public funds, State ex rel. Griffith v. Turner, 117 Kan. 755,
233 P. 510 (1925) ; Armot. , 5 A.L.R.2d 1182, South Carolina's Supreme
Court declined to follow, declaring that expenses of necessary travel were
in the nature of official expenses. Due to the difference in per diem and
reimbursement of actual expenses, these cases are not particularly helpful
as to your issues.

We have not been able to locate a decision in which the court
expressly considered the payment of bar tabs, pay television, or in-room
movies as a part of one's "actual expenses" while traveling or otherwise



I

The Honorable Addison G. Wilson
April 24, 1987
Page Five

performing official duties .17 Thus, the test as provided in McQuillin,supra, and the consideration of official expenses as opposed to those
personal to the official must be the guidelines for determining thepropriety of any given expense or reimbursement thereof. These factorscould be utilized by a municipality in adopting an ordinance, as requiredby Section 5-7-170, establishing limitations on expenditures .2/ For
possible guidance as to reimbursement of meals, which might include
alcoholic beverages, enclosed is an opinion of this Office dated August 16,1985, as to the policy which applies to reimbursement of meal expenses bythe State.

In addition to constitutional considerations, that reimbursed
expenditures were for private rather than public purposes and thus may beconsidered to be extra compensation, the State Ethics Act, in Section8-13-410 of the Code, mandates that "[n]o public official or public
employee shall use his official position or office to obtain financial gainfor himself." See Op. Atty. Gen, dated September 9, 1986 (enclosed),cautioning that in other jurisdictions, monies received in excess of theofficial's entitlement would be deemed to be extra compensation andtherefore illegal. We also note that because public funds are involved,the following from Scroggie v. Bates is appropriate:

1/ But see Russ v. Commonwealth, 210 Pa. 544, 60 A. 169( 19057. the Pennsylvania legislature appointed a committee to arrange anexcursion to New York to attend the dedication of a monument to General U.S. Grant. The committee contracted for table supplies, wines and liquors,supper, china and breakage, cigars, car fare, and other related charges.The wine and liquor accounted for half of the challenged expenditures . Theexpenditures were argued to have been incurred for personal and privateobjects; though the dedication was a public service, participation of thelegislators was argued to be a private or personal affair. The SupremeCourt disagreed and noted the patriotic nature of the event. In
determining that such did not result in extra compensation to thelegislators, the court stated that "[p] roper entertainment of the
Legislature was not merely incidental to its attendance at the dedication,tut was necessary, and therefore formed part of the state's expenses inmaking suitable recognition of the ceremony." Id., 60 A. at 174.

This case does not appear to be apposite to your questions but isnoted because it is the only decision located which expressly discussedpayment of expenses relative to alcoholic beverages.

2/ While municipalities are required to establish limits by
ordinance, no such requirement exists as to counties. Adoption of suchlimits would be a decision left to the discretion of each county council.
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Nothing in fiduciary law is better settled than that
the trustee shall not be allowed to advantage himself
in dealing with the trust funds. While of course, the
matter here does not in a legal sense involve a trust
such as exists between individuals or corporations, the
principle of trusteeship in authorizing disbursements
of funds to its own members during their term of office
is quite apposite. A cogent statement of this idea is
found in 49 American Jurisprudence, 248. In speaking
generally of the Legislature it says: "It is an
instrumentality appointed by the state to exercise a
part of its sovereign powers. In that capacity it
holds the public funds in trust for the people."

Id., 213 S.C. at 152.

This Office advises that a political subdivision may reimburse its
officers and employees for only official business expenses incurred in the
performance of their official duties. Reimbursement of purely private or
personal expenses would most probably violate Article III, Section 30 and
Article X, Section 11 of the State Constitution and Section 8-13-410 of the
Code. As to the specific expenditures mentioned in your letter, we were
not able to locate any law or judicial determinations and thus can respond
only generally to your inquiry. Only a court could make a determination
with absolute certainty that an expense was an official business expense
rather than a private or personal expense after a review of the facts
involved in a given situation. The determination of whether to reimburse
an individual for a particular expense should be made losing the test
enunciated by McQuillin, supra. This Office herein makes no comment as
to specific practices by a specific municipality or county and leaves such
a determination to the courts. Funk v. Milliken, supra. Due to the
lack of guidance from the courts on your questions, the General Assembly
may wish to consider adopting legislation which would clarify the issue.

With kindest regards, I am

PDP/rhro
Enclosures

Sincerely,

JO > fk-ivJ*Uy
Patricia D. Petway O
Assistant Attorney General

APPROVED BY:

<obert D. Cook
Executive Assistant for Opinions


