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By your letter of January 26, 1987 , on behalf of Aiken

County Council, you have asked that this Office address the

following questions:

1. May Aiken County allocate public funds to civic organ

izations or assist in the construction or installation of perma

nent structures on property not owned by the County, for recrea

tion purposes? Aiken County Council and Aiken County Recreation

Commission receive numerous requests throughout the year for

such financial or other assistance from civic organizations or

other governmental units or entities.

2. Aiken County has received a request from an

unincorporated municipality to help it in a "clean up" cam

paign. May Aiken County provide prisoners or county maintenance

personnel or equipment to collect trash and remove unsightly

vegetation? A portion of the property to be cleaned up belongs

to a railroad company, it should be noted.

Each of your questions will be addressed separately, as

follows .

Question 1

In the memorandum of law submitted with the request letter,

your office stated the legal principal that public funds may be

expended for only public purposes, by virtue of Article X, Sec

tion 11 of the State Constitution. Whether a particular expendi

ture meets the public purpose test may be determined by applying
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the four-point test enunciated in Byrd v. County of Florence,

281 S.C. 402, 315 S.E.2d 804 (19^2771 cited with approval in
Nichols v. South Carolina Research Authority, Op. No. 22632
filed November 17, 1986 in the state Supreme Court (overruling a

part of Byrd) . The four factors which Aiken County Council

and the Recreation Commission must consider include:

1. The ultimate goal or benefit to the public intended by

the project;

2. Whether public or private parties will be the primary

beneficiaries ;

3. The speculative nature of the project; and

4. The probability that the public interest will ultimate

ly be served and to what degree.

Your memorandum included other correct considerations from such

leading cases as Anderson v. Baehr, 269 S.C. 153, 217 S.E.2d

43 (1975); Bauer ~v. South Carolina State Housing Authority,
271 S.C. 219~ 246 S .E . 2d 869 ( 1978 ) ; State ix rel . McLeod v.
Riley, 276 S.C. 323 , 278 S.E.2d 612 (1981) . And, as you con

clude , recreation is a public purpose. See Op. Atty. Gen,

dated January 21, 1985.

You have advised that the property to be assisted would be

owned by either another governmental unit or entity, a civic

organization, or a private individual. Assuming that Aiken

County Council finds that a public purpose exists for spending

public funds, we concur with your conclusion that Article VIII,

Section 13 of the State Constitution would permit the joint

administration of such recreation functions:

Any county, incorporated municipality

or other political subdivision may agree

with the State or any other political subdi

vision for the joint administration of any

function and exercise of powers and the

sharing of the costs thereof.

Nothing in this Constitution shall be

construed to prohibit the State or any of

its counties, incorporated municipalities,

or other political subdivisions from agree-

• ing to share the lawful cost, responsibili

ty, and administration of functions with any
one or more governments, whether within or

without this State.
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Thus, as to joint administration of recreation functions between

Aiken County and another county, incorporated municipality, or

political subdivision (special purpose or public service dis

trict, for example), there seems to be no constitutional diffi

culty in Aiken County appropriating funds or using personnel or

equipment in such a manner.

A more difficult case is presented by civic clubs or proper

ty owned by private individuals. This Office has advised

against expenditures of public funds which would result in bene

fits to only the members of civic organizations such as the

Salvation Army (Op. Atty. Gen, dated April 13, 1971) or Boys'

Club (March 31, 1981 , and May 28, 1981) . But see Ops . Atty.

Gen . dated April 20, 1982 and November 16, 1983 (enclosed) , ai

to ways in which public funds may be utilized to assist Boy

Scouts and private entities promoting tourism under the auspices

of the Department of Parks, Recreation and Tourism.

Your conclusion was that Aiken County Council could either

appropriate funds or supply material or labor to various civic

organizations for the purpose of providing recreational facili

ties, assuming that all of the facilities so served would be

open and free to the public. This conclusion would be in accor

dance with an opinion issued August 23, 1977 concerning a munici

pality contracting with local non-profit organizations to pro

vide recreation facilities:

[l]f the "specified recreational program and
activities" . . . are designed primarily for

the benefit of the individual organizations

and their members, and will provide only a

negligible and speculative benefit to the

public, any contributions or expenditures by

the City of Dillon for such recreational

programs would be made for a private, rather

than public, purpose and would be unlawful.

On the other hand, if the objective of these

programs is to provide recreational services

for the direct and immediate benefit for all

or a substantial portion of the residents of

the City, the expenditures by the City for

these recreational programs would be for a

public purpose, and would not be illegal.

A copy of the opinion is enclosed for the guidance of Aiken

County Council in making the necessary determination that a

public purpose would be served by an expenditure of public funds

or provision of materials or labor for recreation facilities to
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be provided by a civic organization. See also Op. Atty.
Gen, dated November 16, 1983 for further guidance and sugges
tions if Council decides to follow this course of action.

Question 2

Your second question concerns the use of County equipment

or prisoners to participate in a "clean up" campaign of an
unincorporated municipality, in part on property owned by a

railroad company. As you stated in your memorandum, the rele

vant portions of state law are found in Sections 24-3-30 and
24-3-35 (county prisoners) and 24-3-20 (prisoners under the
control of the South Carolina Department of Corrections), Code
of Laws of South Carolina (1986 Cum. Supp.). In particular,
Section 24-3-35 provides:

The governing body of any county in
this State may allow prisoners under the

county's jurisdiction who are housed in a
county prison facility and who are serving a
sentence of ninety days or less to perform
litter removal functions within the county.

The governing body of each county by ordi
nance shall be authorized to and shall estab
lish guidelines for such litter removal by

prisoners, which guidelines shall include a
provision for a reduction of the sentence of
the prisoners so used not to exceed a

one-day reduction of the sentence for each
two days of litter removal work performed.

If the guidelines required by this statute are adopted by Aiken
County Council, then prisoners under the jurisdiction of Aiken

County, housed in Aiken County's prison facility who are serving
sentences of ninety days or less may be utilized to perform
litter removal functions within the county.

For prisoners serving sentences in the Aiken County facili

ty at the designation of the South Carolina Department of Correc

tions as permitted by Section 24-3-30 of the Code, the following
portion of that statute is applicable:

Each county administrator, or the equiv

alent, having charge of county prison facili
ties, may, upon the Board's designating the

county facilities as the place of confine

ment of a prisoner, use the prisoner as

signed thereto for the purpose of working
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the roads of the county or other public
work. ...

In addition, Section 24-30-20(c) permits prisoners to be
assigned to litter control details but places certain require

ments upon such a program:

Notwithstanding the provisions of §

24-3-10 or any other provisions of law, the
board shall make available for use in litter

control and removal any or all prison in
mates not engaged in programs determined by
the board to be more beneficial in terms of
rehabilitation and cost effectiveness.

Provided , however, that the Board of Cor
rections shall not make available for litter
control those inmates who, in the judgment
of the board, pose a significant threat to
the community or who are not physically,
mentally or emotionally able to perform work
required in litter control. No inmate shall
be assigned to a county prison facility
except upon written acceptance of the inmate
by the chief county administrative officer
or his designee and no prisoner may be as

signed to litter control in a county which

maintains a facility unless he is assigned
to the county prison facility.

In addition, the South Carolina Department of Health and

Environmental Control (DHEC) is authorized to enter into con

tracts with counties to have litter removed by prison inmates

from public roads and beaches; Section 44-67-120 of the Code

provides in part:

[DHEC] shall contract with as many
counties as funding permits for litter remov
al along public roads and beaches using

prison inmates subsidized by the State on a

per mile or per square mile basis. Partici

pation by the counties shall be entirely

voluntary. The rate of subsidy per mile or

per square mile shall be negotiated between

.DHEC] and the counties, ....

This is another mechanism which may be used by the counties,

subsidized by DHEC, to utilize prison inmates in litter control

programs .



1

Mr. Bell

Page 6

April 2, 1987

As discussed in your memorandum, where prison inmates may
be utilized must be considered. If the county is under contract
with DHEC to use inmate labor, clearly Section 44-67-120 re

stricts the litter removal to public roads and beaches. Under
any other project set up by Aiken County for litter removal, we

concur with your conclusion that such project or program must be

restricted to public property. See Article X, Section 11 and

cases cited relevant thereto in your memorandum.

This Office has opined on numerous occasions that county
equipment and personnel (which would include prison inmates
working in a county litter control program) may not be used for
work on private property. See Ops. Atty. Gen, dated June 11,

1975; January 9, 1976; October 26, 19/7 ; February 10, 1975;
September 12, 1975; December 9, 1975; March 12, 1979; and
January 31, 1980, among many others. If, however, payment in
full for such services should be made in advance for work to be

done on private property (such as that owned by a railroad compa

ny) , such payment would remove the constitutional difficulty of

using public funds or equipment for private purposes. See

Op. Atty. Gen, dated January 9, 1976, enclosed. Thus, we

generally concur with your conclusion that Aiken County may use

inmate labor for litter control on public property and easements

located in Aiken County, but not for litter control on private

property unless payment is made for such assistance in advance
to the County.

We trust that the foregoing is responsive to your inqui

ries. Please advise if you need clarification or additional

assistance.

With kindest regards, I am

PDP/an
Enclosures

REVIEWED AND APPROVED BY:

Sincerely,

Patricia D. Petway ^
Assistant Attorney General

/

//

Robert D. 'Cook
Executive Assistant for Opinions


