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L. L. Hector DeBruhl, Sheriff
County of Kershaw
Post Office Box 75
Camden, South Carolina 29020

Dear Sheriff DeBruhl:

In a letter to this Office you questioned whether only a
sheriff or deputy sheriff is empowered to serve process originat

ing from the family court, the Department of Social Services,

the Department of Youth Services, and the clerk of court. You
particularly questioned whether other law enforcement officers,
such as city policemen, are authorized to serve such papers. In

raising your question specific reference was made to Section

14-21-570 of the Code. Such provision, however, has been re
pealed and replaced by Section 20-7-745 of the Code which states
in part: '

(s)ervice of summons and any process of the
... (family) ... court shall be made as

provided by law for service in the court of
common pleas ... Service of summons, process

or notice required by this chapter ... (the
State Children's Code) ... may be made by
any suitable person under the direction of

the court, and upon request of the court
shall be made by any peace officer. (Em

phasis added . )
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While Section 20-7-745 does provide for the manner of ser
vice of summons, process and notice, I would particularly direct
your attention to Rule 4 of the State Rules of Civil Procedure
as amended in 1986, a copy of which I am enclosing. Act No. 100
of 1985, which adopted the Rules, specifically provided that
where there is a conflict between the Rules and any statutory
provision as to practice and procedure, the Rules shall con

trol. Also, pursuant to Rule 81 of the Rules of Civil Proce

dure, these Rules are applicable to the family courts "... to
the extent they are not inconsistent with the statutes and rules
governing those courts."

As stated in Rule 4:

(s)ervice of summons may be made by the
sheriff, his deputy, or by any other person

not less than eighteen (18) years or age,
not an attorney in or a party to the ac
tion. Service of all other process shall be
made by the sheriff or his deputy or any
other duly constituted law enforcement otti-
cer or by any person designated by the court
wKo is not less than eighteen (18) years of
age and not an attorney in or a party to the

action , except that a subpoena may Be
served as provided in Rule 45. (Emphasis
added. )

Therefore, service is not necessarily restricted to a sheriff or
his deputies. Moreover, reference is again made to Section
20-7-745, a statute relating to the family courts, which, as
stated, prevails over the Rules to the extent it is inconsistent
with such Rules, and which specifically authorizes service of

summons, process, or notice required by the Children's Code to

be made "... upon request of the court ... by any peace officer."

This Office can only refer you to these various provisions
which state the manner in which service of various papers may be
made. As to how such are implemented, you may wish to discuss

this matter with the family court, the clerk of court, or any

agency which requests the assistance of your office. I would
only further state that, of course, there is the general require

ment set forth in Section 23-15-40 of the Code which imposes
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upon a sheriff or his deputy the obligation to:

... serve, execute and return every process,
rule, order or notice issued by any court of
record in this State or by any other compe
tent authority.

With best wishes, I am

Very truly yours,

QLitf&jLa.
Charles H. Richardson
Assistant Attorney General
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