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RThe Honorable Harvey S. Peeler, Jr.
Senator, District No. 14
Suite 512, Gressette Building

Columbia, South Carolina 29202

I The Honorable Donna A. Moss
Member, House of Representatives

: 309B Blatt Building
| Columbia, South Carolina 29211

The Honorable Olin R. Phillips
Member, House of Representatives
309C Blatt Building
Columbia, South Carolina 29211

y Dear Members of the Cherokee County Legislative Delegation:

p You have advised that two vacancies exist on the governing
H body of the Daniel Morgan Rural Community Water District (re

ferred to as the District). With reference to Act No. 1226 of
1966, confirming the creation of the District, as well as the
by-laws adopted by the governing body of the District, you have
asked that this Office address the following questions:

1. How are vacancies on the governing body to be filled?

2. Can the governing body fill vacancies directly,
without an annual meeting?

3. What authority exists for amendment of the by-laws?

4. In case of a conflict between the by-laws and Act
No. 1226 of 1966 or other state law, which would pre
vail?
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5. Were Che last amendments to the by-laws properly adopt
ed?

After a brief discussion of relevant portions of state law and
the by-laws, each of your questions will be addressed.

Act No. 1226 of 1966

Section 6-13-10 et seq . of the Code of Laws of South
Carolina (1976), as adopted in Act No. 1022 of 1964, authorizes
the establishment of rural community water districts. By Act
No. 1226 of 1966, the General Assembly confirmed that the ac
tions necessary under Act No. 1022 of 1964 had been followed and

confirmed the creation of the Daniel Morgan Rural Community
Water District. Section 4 of Act No. 1226 parallels the basic
requirements of Code Section 6-13-30 as to establishing a board
of directors, appointments, filling vacancies, and so forth;
Section 4 provides in relevant part that successors to the origi
nal appointees

shall be appointed by the Governor, upon
the recommendation of the majority of the
county legislative delegation for a term of
six years. Any vacancy shall be filled in
like manner as the original appointment for
the unexpired portion of the term. ... 1/

Another relevant portion of state law is Section 6-13-50(6),
which gives the governing body of the District the authority to "make
bylaws for the management and regulation of its affairs." Section 5
of Act No. 1226 tracks the precise language of the state law.

By-laws of the District

The by-laws furnished to this Office were adopted as of
December 7, 1967, as amended by certain deletions on
December 16, 1986. Because this Office cannot investigate

_l/ You mentioned that a question had arisen as to a
two-year term of office. Section 6-13-30 of the Code provid
ed a mechanism for a staggered scheme of appointments. Of the
initial appointees, two were to be appointed for two-year
terms, two for four-year terms, and one for a six-year
term. Therefore, all were to be appointed for six-year
terms. This is the only reference to two-year terms which we
were able to locate.
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matters of this nature, we must assume for purposes of this opin
ion that the by-laws exist in the form provided to this Office.
One relevant and apparently unchanged provision is Article XI,
pertaining to amendments:

These by-laws may be modified, altered,
amended, increased or diminished by affirma
tive vote of a majority of the members of

the entire Board at any properly constituted
meeting, whether annual, public or special,

provided that in case of special meetings

such action is specified in the notice given
therefor .

Article VI, pertaining to Directors and Officers, pro
vides in Section 3 that "[ijf the office of any director becomes
vacant it shall be filled as provided by law." Section 1, fol
lowing amendment on December 16, 1986, now provides that "[t]he
Board of Directors of this District shall consist of five users,
all of whom shall be resident electors and users of the Dis
trict."^/ Deleted from that section by the Amendment was the
requirement that "[a]t each annual meeting thereafter, vacancies
of board members and terms of office of directors which have
expired will be filled as set forth in Article V, Section 2.C."

Article V, pertaining to annual meetings of the users of
the District's services, formerly contained Section 2.C until
deleted on December 12, 1986. Formerly, at the annual meeting

of the users, one purpose of the meeting was to "[n]ominate
directors where vacancies exist or terms of office of members
which have expired for submission to the County Legislative
Delegation for recommendation to the Governor for appointment."

With these provisions in mind, each of your questions will
now be discussed.

2/ Section 6-13-30 of the Code provides that the govern
ing body is to consist of "five resident electors of the area
who shall be appointed by the Governor, upon the recommendation
of a majority of the county legislative delegation." Neither
Section 6-13-30 nor Act No. 1226 requires that a board member be

a user of the District. Cf . , Article I, Section 5 of the
State Constitution.
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Question 1

Vacancies on the governing body are to be filled following
Section 4 of Act No. 1226, Section 6-13-30 of the Code, and
Article VI, Section 3 of the District's by-laws, namely, in
the same manner as the original appointment for the unexpired
portion of the term. Thus, vacancies would be filled by ap
pointment by the Governor, upon the recommendation of a majori
ty of the Cherokee County Legislative Delegation.

It should be noted that in this instance, the actual exer
cise of discretion in choosing persons for appointment rests
with the Delegation. The Governor's role in the appointment
procedure is ministerial and involves no exercise of discretion.
Blalock v. Johnston, 180 S.C. 40, 185 S.E. 51 (1936). In
the exercise of its discretion, the Delegation may seek input
from whomever the members deem appropriate, as long as the actu

al decisions as to recommendations to be made to the Governor
are made by the Delegation. 67 C.J.S. Officers § 40; 63A
Am.Jur.2d Public Officers and Employees § 95. The actual
decision-making may not be delegated. Unless the Delegation

abuses its discretion, courts will not attempt to control the
appointment process. Id .

Question 2

As stated in response to Question 1, the Delegation is the
appropriate entity to fill vacancies on the District's governing
body. We have been unable to locate any authority which would
permit the governing body to fill vacancies among the members,
with or without an annual meeting. (Section 1-9-60 of the Code,
relative to emergency interim successors, applies only after an
attack upon the United States has occurred and thus is not appli
cable to your situation. )

Question 3

The relevant provisions of state law set forth above show
that the governing body has the authority to adopt by-laws;
using that authority, by-laws have been adopted and, on at least

one occasion, amended. You have inquired as to authority to
amend by-laws generally.

The South Carolina Supreme Court stated in State ex rel .
Coleman v. Lewis, 181 S.C. 10, 186 S.E. 625 ( 1936 ) , that

"[tjhe power to make rules is not one when once exercised is
exhausted. It is a continuous power, always subject to be exer
cised by the [legislative body], and, within the limitations
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suggested, absolute and beyond the challenge of any other body

or tribunal." 181 S.C. at 22. It has also been stated that a

rule of parliamentary law is a rule created

and adopted by the legislative or delibera

tive body it is intended to govern. ... [it]
is subject to revocation or modification at

the pleasure of the body creating it ... .

The rules of procedure passed by one legisla

tive body are not binding on a subsequent

legislative body ... .

Rules of procedure are always within the

control of a majority of a deliberative body

and may be changed at any time by majority

vote. . . .

67 C.J.S. Parliamentary Law §§ 2, 4, 8. See also 59 Am.Jur.2d
Parliamentary Law, § 2; Commonwealth ex rel. Fox v. Chace,

403 Pa. 117 , 168 A. 2d 569 1961); State ex rel. Kiel v.

Riechmann, 239 Mo. 81, 142 S.W. 304 (1911); Ops. Attv. Gen,

dated May 18, 1981; June 13, 1985; and March 1, 1979.

Based on the foregoing, we advise that the power to

adopt by-laws is a continuous power and that the power to adopt

by-laws would necessarily encompass the power to amend the by

laws. See also Op. Attv. Gen, dated April 14, 1986, a copy

of which is enclosed, thus , the governing body of the District
would be authorized to amend its by-laws.

Question 4

In the event of a conflict between state law and a provi

sion of the District's by-laws, state law would prevail. Cf . .

Central Realty Corp. v. Allison, 218 S.C. 435, 63 S.E.2d
153 (1951); Law v. City of Spartanburg, 148 S.C. 229, 146 S.E.

12 (1928). In the latter case, applicable here by analogy, a

municipal ordinance conflicted with the applicable state stat

utes;
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therein, the South Carolina Supreme Court stated:

An ordinance which is repugnant either

to the Constitution or general laws is

ipso facto void. . . . "All ordinances or
by-laws adopted by" a municipality "contrary
to the laws of the land are void." ... "An
ordinance is the product of legislative
power conferred upon the municipality. One

essential to its validity is that it shall
not conflict with the laws of the State."
... A statute will override a conflicting
city ordinance, whether it precedes or fol
lows the ordinance in point of time. ... "A
State law is paramount to a conflicting city
ordinance, where they both relate to a sub
ject with reference to which the right to

legislate is concurrent." ... City ordinanc
es conflicting with State Constitution or
statute are void.

148 S.C. at 234. The same reasoning would be applicable to a
by-law which conflicted with a state law or constitutional pro
vision.

Question 5

Your final question was whether the amendments to the by
laws adopted by the District's governing body on December 16,
1986, were properly adopted. We must advise that no state law
governs as to amendment of such by-laws, and thus the procedure
is left to the District. Because no legal question is involved,
the question becomes one of fact, which this Office is not empow
ered to determine. Op. Atty. Gen, dated November 15, 1985.

By way of analogy, the enrolled bill rule relative to enact
ments of the General Assembly may be appropriate in this circum
stance. In State ex rel. Richards v. Moorer, 152 S.C. 455,
150 S.E. 269 ( 1929 ) , the Supreme Court stated:

'We announce that the true rule is,
that when an Act has been duly signed by the
presiding officers of the General Assembly,
in open session in the Senate-House, ap

proved by the Governor of the State, and
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s duly deposited in the office of the Secre-
. tary of State, it is sufficient evidence,

nothing to the contrary appearing upon its

face, that it passed the General Assembly,
and that it is not competent either by the

journals of the two houses, or either of
them, or by any other evidence, to impeach

* such an Act. And this being so, it follows
__ that the Court is not at liberty to inquire

|| into what the journals of the two houses may
show as to the successive steps which may

have been taken in the passage of the origi-
P nal bill . '

152 S.C. at 467. By analogy, a presumption most probably would
I attach that the by-law had been properly adopted, in keeping

j with the enrolled bill rule. The final determination of this
question would necessarily be made by a court of competent

, jurisdiction rather than this Office, however.

^ We trust that the foregoing has satisfactorily responded to
your inquiries. Please advise if clarification or additional

| information should be needed.

With kindest regards, I am

jH Sincerely,

H p£H/J0L<yj,
B Patricia D. Petway

Assistant Attorney General

PDP/an

Enclosure

REVIEWED AND APPROVED BY:

& 'OsyQ
Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions


