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®ffice of the Attorney General

REMBERT C. DENNIS BUILDING
POST OFFICE BOX 11549

TELEPHONE 803-734-3970

January 12, 1987

Larry W. Propes

Deputy Director

South Carolina Court Administration
Post Office Box 50447

Columbia, South Carolina 29250

Dear Mr. Propes:

You have advised that, in the November 1986 general election, the
incumbent sheriff was elected to fill the office of probate judge. Because
the sheriff cammot assume the office of probate judge until after his
successor for the office of sheriff has been elected in March 1987, the
outgoing probate judge has agreed to contimie in office until the sheriff's
successor has been elected and the sheriff qualifies as probate judge. You
have asked whether the outgoing probate judge has authority to continue in
office until the sheriff, as his successor, has qualified.

Section 14-23-1020, Code of Laws of South Carolina (1986 Cum. Supp.),
provides in part that

[t]he probate judge of each county holding
office on June 30, 1976, shall contimue to

be such judge of probate until the expira-
tion of his term of office at which time his
successor shall be selected as provided by
law for a term of four years and until his
successor is elected and qualifies. ...
[Emphasis added. )

As you have stated, the outgoing probate judge's successor cammot qualify
until the successor to the sheriff has been elected. Even though the
outgoing probate judge has fulfilled a four-year term, the statute requires
him to continue in office until his successor qualifies.

Similar language has been interpreted by the South Carolina Supreme
Court in Rogers v. Coleman, 245 S.C. 32, 138 S.E.2d 415 (1964). Therein,
in the context of election commissioners appointed under a virtually
identical provision, the court stated:
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The legislative intent to make provisions against

a situation where there would be no qualified
commissioners to conduct and hold elections is
clear. A proper interpretation of the statute
makes it mandatory on the part of election
commissioners to serve until their successors are
appointed and qualify. Therefore the attempted
resignation of these respondents was of no effect
and their temre in office, together with the
duties and responsibilities thereof, must be held
to contimue, since no successors have qualified.
This is in accord with the gemeral rule that a
public officer does not cease to be such even when
his resignation is accepted, but continues in office
until a successor is qualified where the statute or
Constitution so provides. ..

245 S.C. at 34. The same reasoning would apply in this instance,
compelling the conclusion that the outgoing probate judge must continue in
office until his successor, the incumbent sheriff, qualifies.

Because the term of office of the outgoing probate judge has expired,
he is deemed to be holding over. Thus, at the very least, he would be
deemed to be a de facto officer. Cf., Heyward v. long, 178 S.C. 351,

183 5.E. 145 (1935). As we have advised in the past, acts of a de facto
officer "in relation to the public or third parties will be considered as
valid and effectual as those of a de jure officer unless or until a court
would declare such acts void" or remove the officer from office. %L
Atty. Gen. dated February 10, 1984 and cases cited therein (copy o
opinion enclosed).

We trust that we have responded satisfactorily to your inquiry.
Please advise if clarification or additional assistance should be needed.

Sincerely,
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Patricia D. Petway
Assistant Attorney General
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